Comisia pentru finanțarea învățământului superior – CNFIS va fi coordonată de o direcție a Ministerului Educației, va avea atribuții suplimentare, dar mai puțini membri – proiect

Foto: © Tero Vesalainen - Dreamstime.com

Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), forul care recomandă felul în care să fie finanțate universitățile din România, devine Comisie aflată sub coordonarea unei direcții a Ministerului Educației, va avea atribuții suplimentare privind propunerile de alocări de fonduri, iar numărul de membri ai forului va fi diminuat, potrivit unui proiect de Ordin pus în consultare publică de Minister.

Proiectul introduce noul “Regulament de organizare și funcționare a Comisiei Naționale pentru Finanțarea Învățământului Superior”, ce înlocuiește vechiul regulament de funcționare a CNFIS, din 2015, în conformitate cu prevederile noii Legi a învățământului superior. Documentul reia în mare parte prevederile vechiului Regulament, dar introduce o serie de modificări impuse de noua lege.

Astfel, noul proiect de regulament prevede explicit că forul ce recomandă felul în care să fie alocați banii pentru universități este coordonat direct de Minister:

Totodată, la capitolul Atribuții, noul regulament extinde lista domeniilor pentru care CNFIS emite propuneri în vederea alocării de fonduri, în atribuțiile sale intrând acum recomandări privind alocările de fonduri pentru granturi doctorale, dar și pentru subvențiile de transport local al studenților.

Ce propuneri poate face CNFIS, potrivit noului Regulament:

Altre atribuții ale CNFIS:


Componența Comisiei

Noul regulament prevede, totodată, că CNFIS este format din 23 de membri, în scădere de la 29 de membri cât avea acest for în temeiul vechiului Regulement. Se păstrează, însă, structura de conducere – un președinte și 3 vicepreședinți, plus un Birou executiv format din  membri.

E prevăzută și stabilirea unui registru de experți care să intervină atunci când pot apărea conflicte de interese în cazul unor membri sau când e nevoie de expertiză specifică.

Iar regulamentul stabilește restricții privind persoanele care pot fi membri ai Comisiei, precum:

Proiectul de Ordin, integral:

Foto: © Tero VesalainenDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version