Concursuri de promovare a științei la gimnaziu și liceu, organizate de platforma de cercetare de la Măgurele. Elevii pot propune experimente, pot face interviuri cu cercetători sau studii cu măsurători proprii până pe 19 mai

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com

Platforma de educație și cercetare de la Măgurele, care reunește mai multe universități și institute de cercetare din țară, anunță 6 activități de științe și promovarea acestora, pentru elevii și profesorii de gimnaziu și de liceu, cu înscrieri până pe 19 mai. Parte din programul ”Noaptea cercetătorilor”, concursul național ReCoNnect 2023 își propune să apropie copiii de științe și de ceea ce înseamnă activitatea unui cercetător, susțin organizatorii într-un comunicat primit de EduPedu.ro.

”Misiunile din acest an sunt grupate în cinci categorii, tipuri de concursuri, fiecare tip
antrenând și solicitând abilități diferite, practice sau teoretice, arătând astfel diversitatea
ipostazelor în care cineva se poate implica în activitatea de cercetare”, conform documentului primit.

La acest concurs se pot înscrie elevi (clasele V-VIII, IX-XII), individual sau în echipe, precum și profesori. Pentru participarea la concurs, înscrierea inițială se realizează printr-un formular de tip Google Forms. Dacă participă singur, un elev se înscrie individual; dacă participă o echipă, atunci elevul reprezentant face înregistrarea, cu menționarea membrilor în echipa dedicată.

Potrivit sursei citate, concursul se desfășoară pe parcursul unui an școlar în perioada septembrie – mai, de la momentul anunțării regulamentului de participare al fiecărei ediții, până la data limită anunțată pentru anul școlar respectiv. Pentru anul școlar 2022 – 2023 calendarul este:

Care sunt tematicile/ misiunile propuse

”a) Reproducerea unui experiment științific, Science@Home – Participanții sunt invitați să replice un instrument științific cu materiale aflate la îndemână sau costuri relativ scăzute, să măsoare fenomenul și să ne trimită designul și rezultatele. Sunt apreciate calitatea documentării, a realizării și performanțele experimentului. Pentru fiecare nivel de vârstă al participanților este apreciată calitatea expunerii rezultatelor în format digital, la fel ca în orice experiment modern din zilele noastre.

b) Activități de Citizen Science – Activitățile de tip Citizen Science își propun să antreneze participanții în activități punctuale de observare științifică a unor fenomene, să ajute la colectarea de date și la descrierea unor situații care puse împreună cu ale celorlalți participanți pot avea, colectiv, o valoare științifică. Sunt apreciate în acest tip de activități spiritul de observație și ideile de observare, urmarea procedurii, acuratețea măsurătorilor și a documentării și nu în ultimul rând numărul de măsurători diferite.

c) Propuneri de experimente pentru laboratoarele de cercetare – Acest tip de misiune vă invită să descoperiți un domeniu de știință și un echipament real, existent într-un laborator de cercetare. Pe baza informațiilor puse la dispoziție de organizatori sunteți invitați să propuneți un experiment științific pe care să-l realizați în laborator. Propunerile, mai mult sau mai puțin originale, vor fi apreciate pe baza înțelegerii fenomenelor științifice, a funcționării echipamentului, a calității documentării. Aceste misiuni sunt dedicate, de regulă, echipelor în care participanții se pot coordona să lucreze împreună la un subiect complex. Fără a forța anumite praguri ale seriozității, ne interesează să descoperim în cadrul echipelor participante și entuziasmul și bucuria (auto)descoperirii de contexte noi.

d) Creativitate științifică – În această categorie, imaginația și creativitatea științifică, bazate pe o pledoarie convingătoare, sunt resursele forte ale participanților care trebuie să imagineze situații, experimente cât mai inedite. Conexiunile între domenii, fenomene, claritatea definirii scopurilor însoțite de referințe de calitate au parte de aprecieri. În funcție de tematică, ideile propuse pot face trimitere la fenomene descoperite sau nedescoperite încă! Sunt acceptate ideile documentate fără a fi nevoie de realizarea acestora.

e) Jurnalism științific – Orice meserie în viață începe cu un model. În această misiune vă propunem să descoperiți un om de știință care poate fi un model pentru voi sau pentru alții prin pasiunea acestuia pentru cunoaștere, prin dedicația, efortul și rezultatele obținute. Sunteți invitați să realizați un material jurnalistic scris sau media care să fie poată fi expus și care poate inspira publicul în apropierea de știință”, se arată în prezentarea din comunicat.

Foto: captură – noapteacercetatorilor.educatiepentrustiinta.ro/concurs

”Concursul Național de Știință ReCoNnect este o nouă inițiativă ce-și propune să îi activeze pe elevi și pe profesori să se apropie de cercetarea științifică și să înțeleagă mai bine ce înseamnă meseria de cercetător. Misiunile propuse în cadrul concursului sunt destinate să stimuleze gândirea și activitatea științifică, creativitatea, lucrul în echipă, dar și abilitățile de sinteză și de comunicare a rezultatelor. Misiunile vă invită să desfășurați acțiuni concrete, individual sau în echipă, fiecare ilustrând o ipostază din activitatea unui cercetător. Participanții se pot înscrie și trimite rezultatele la una sau mai multe misiuni, iar evaluarea rezultatelor se face independent de către echipe diferite. Câștigătorii vor primi premii motivante și posibilitatea de se întâlni cu cercetătorii în cadrul unor evenimente dedicate”, se mai arată în comunicatul de presă primit la redacție.

DOCUMENT Descarcă regulamentul pentru concursul Reconnect 2022-2023 (.pdf):

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Școala ”Altfel” 2023. Ore online interactive de științe pentru elevii de gimnaziu și liceu, ținute de cercetători de la universități și institute din țară, din 13 martie. Înscrierile sunt deschise
Exit mobile version