Consiliul pentru Combaterea Discriminării anunță Ministerul Educației că încalcă Constituția prin eliminarea elevilor din școlile particulare din rândul beneficiarilor de burse școlare

Csaba Asztalos / Foto: INQUAM Photos - Octav Ganea

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării transmite Ministerului Educației că proiectul de OUG prin care ministrul Ligia Deca vrea să-și modifice pentru a treia oară propriile legi ale învățământului limitează beneficiarii de burse doar la categoria elevilor din școlile de stat. Ministerul Educației încalcă astfel Constituția României, interzicând acordarea burselor școlare către elevii din școlile particulare, transmite CNCD.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) recomandă Ministerului Educației să nu facă nicio distincție în acordarea burselor între elevii din școlile private și elevii din școlile de stat. Recomandarea a fost transmisă de CNCD la Ministerul Educației într-o notă oficială, ca răspuns la o solicitare de consultare trimisă chiar de Minister.

„A nu acorda acces în condiții de egalitate la dreptul la sistemul de bursă elevilor din învățământul preuniversitar privat, confesional în raport cu cei de la stat constituie o formă de discriminare directă, încalcă principiul constituțional al egalității și nediscriminării în fața legii și a autorităților publice”, constată Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, în nota publicată de CNCD și analizată de Edupedu.ro.

Descarcă de mai jos analiza și punctul de vedere emise de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării:

Analiza făcută de CNCD a fost cerută de Ministerul Educației, care a lansat în dezbatere proiectul de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și a Legii învățământului superior nr. 199/2023.

Consiliul atrage atenția că problemele sunt ridicate de următorul articol din proiectul de OUG:

În punctul de vedere trimis Ministerului Educației, CNCD precizează următoarele:

Experții CNCD notează că articolul care le interzice elevilor din școlile particulare să obțină burse școlare precum colegii lor din școlile de stat încalcă următoarele articole din Constituția României:

„Egalitatea în drepturi – Articolul 16

(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

(2) Nimeni nu este mai presus de lege.

Dreptul la învățătură – Articolul 32

(3) Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare.

(4) Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acordă burse sociale de studii copiilor şi tinerilor proveniţi din familii defavorizate şi celor instituţionalizaţi, în condiţiile legii.

(5) Învăţământul de toate gradele se desfăşoară în unităţi de stat, particulare şi confesionale, în condiţiile legii”.

Argumentația CNCD:
Citește și:
SURSE Ligia Deca își modifică propriile Legi ale educației pentru a treia oară, la nici un an de la promulgare: Proiect de OUG prin care universitățile pot ridica construcții, din fonduri externe nerambursabile, pe terenuri din domeniul public, care nu sunt în proprietatea lor / Introduce Informatica și Arhitectura în aria de discipline STEM, după ce le-a exclus prin legea învățământului
OFICIAL Legile învățământului Deca-Iohannis vor fi modificate prin OUG pentru a treia oară, în doar 8 luni. Ministerul Educației anunță că organizează luni, 25 martie, prima conferință de presă susținută de Ligia Deca în Guvernarea Ciolacu
Ligia Deca, în prima conferință de presă organizată de Ministerul Educației, în Guvernarea Ciolacu: Se introduce o nouă bursă, de reziliență, pentru elevi cu rezultate medii, bursa de merit va fi pentru elevii cu rezultate bune / Noi măsuri de supraveghere audio-video, în scopul investigării cazurilor de violență
Exit mobile version