Controverse în jurul unei licitații George Enescu / Întrebări legate de veridicitatea obiectelor și înstrăinarea patrimoniului național puse de Mihai Șora, Eugen Ciurtin și Gabriel Bebeșelea / Poziția casei de licitații

Foto: Facebook.com / Mihai Șora

Licitația George Enescu – Univers şi Creație, organizată de casa de licitații Historic, în 22 septembrie, a provocat un val de reacții din partea mai multor oameni de cultură români, scrie G4Media.ro

Au reacționat printre alții filosoful Mihai Șora, istoricul Eugen Ciurtin, dirijorul Gabriel Bebeșelea, toți îndoindu-se de veridicitatea obiectelor scoase la licitație, dar și punând un semn de întrebare cu privire la înstrăinarea patrimoniului național, dacă acestea sunt originale.

”Aflu, dintr-un comentariu la fotografia lui Enescu despre care am vorbit ieri, că scrisori, documente, vioara „primită de Enescu din partea familiei regale a României“ [când?, în ce împrejurări?] și, mai cu seamă, partitura-manuscris a operei Œdipe vor fi scoase la licitație în ziua de 22 septembrie.

Cum de a ajuns un asemenea tezaur să fie vândut în acest fel? Pe ce filieră? Cum de nu se află el, după toate regulile, într-un muzeu, în condițiile de protecție și conservare pe care le presupun piese atât de rare, prețioase și fragile? De unde a mai apărut și casa de licitații „Historic“ și cine stă în spatele ei?”, se întreabă Mihai Șora într-o postare pe Facebook.

Citește articolul complet pe G4Media.ro.
Exit mobile version