Copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani pot beneficia de suport psiho-emoțional și de siguranță în mediul online, potrivit unui proiect adoptat de Guvern, printr-o Ordonanță de Urgență. Condițiile pentru copii și părinți

Foto: © Anna Kraynova | Dreamstime.com

Copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani pot beneficia de suport psiho-emoțional și de siguranță în mediul online, potrivit unei Ordonanțe de Urgență, ce a fost astăzi adoptată de Guvern. Prin acest act normativ se aprobă Programul Național de Suport pentru Copii, în contextul pandemiei de COVID-19 – Din grijă pentru copii. Durata Programului este de 2 ani și va beneficia de un buget de aproape 6 milioane de euro, după cum a declarat pentru Agerpres inițiatoarea proiectului, Mădălina Turza.

Beneficiarii sunt copiii și părinții acestora, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții, după cum au fost precizate în proiect:

Prioritățile Programului, conform actului normativ pe care îl puteți descărca mai jos în articol, sunt:

În expunerea de motive, s-a amintit faptul că „Pandemia de COVID-19 a afectat îndeosebi populațiile vulnerabile, iar copiii au fost printre cei care au resimțit din plin efectele imediate ale acesteia” și prezintă „riscul de a fi afectați pe termen lung de izolare, lipsa accesului la educație formală, lipsa sprijinului psiho-emoțional și creșterea incidenței violenței domestice și online”.

Un alt motiv face referire la „o creștere semnificativă a cazurilor de exploatare sexuală a minorilor în mediul on-line, situație exacerbată de Pandemia de COVID-19”.

Programul „Din grijă pentru copii” are în vedere introducerea de către Ministerul Educației în curriculum școlar a tematicilor de educație psiho-emoțională, managementul emoțiilor, siguranța online. De asemenea, urmărește să introducă un modul de formare a competențelor în domeniul psiho-emoțional pentru profesori la nivel de masterat didactic.

Potrivit actului normativ, acest program va oferi 70.000 de ore de consiliere psihologică și psihoterapie pentru copiii identificați cu tulburări psiho-emoționale generate de Pandemia de COVID-19 și înființarea de camere de audieri destinate copiilor victime ale infracțiunilor în fiecare județ.

Formarea specialiștilor, potrivit notei de fundamentare:

Inițiatorul proiectului este Mădălina Turza, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului. Aceasta a ocupat funcția de președinte al Agenției pentru Persoane cu Dizabilități, Copii și Adopții până la începutul lunii martie 2021.

Premierul Florin Cîțu a declarat ieri că „Pandemia, restricțiile, izolarea – toate acestea i-au afectat pe cei mici, iar efectele se pot întinde pe termen mediu și lung. Tocmai de aceea, programul vine într-un moment mai mult decât potrivit: copiii vor avea acces la servicii psihologice gratuite, acolo unde este nevoie”.

Un copil din trei s-a confruntat cu stări de anxietate şi a avut nevoie de consiliere şi suport psiho-emoţional, procentul crescând la peste 50% în cazul adolescenţilor, mergând până la consecinţe extrem de grave, şi anume tentative de suicid, potrivit Salvaţi Copiii România.

Foto: © Anna Kraynova | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil. Pentru școli, elevi și studenți Dreamstime.com oferă 50% reducere la toate planurile, până la sfârșitul lunii septembrie.

Exit mobile version