VIDEO Cred că părinții ar trebui să ceară școlilor situația profesorilor vaccinați și nevaccinați, spune Ministrul Sănătății

Ioana Mihăilă / Sursă foto: gov.ro

Cred că părinții ar trebui să ceară școlilor situația profesorilor vaccinați și nevaccinați, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, luni seară, la Digi24. Ioana Mihăilă a spus că este ”cel puțin trist și cu siguranță îngrijorător” faptul că există un număr mare de profesori nevaccinați în școlile din România înaintea noului an școlar, scrie G4Media.ro.

Mihăilă a spus că profesorii se pun, în primul rând, pe ei înșiși în pericol intrând nevaccinați la ore, pentru că adulții sunt mai predispuși la variante grave de COVID-19, dar îi expun și pe copii la boală.

Ministrul a transmis că părinții ar trebui să ceară și să aibă acces la o situație referitoare la profesorii care s-au vaccinat și cei care nu s-au vaccinat împotriva COVID-19, ”pentru transparență” și pentru „ca și școlile să promoveze mai activ vaccinarea în rândul cadrelor didactice”.

Moderator: Cum vi se pare faptul că atât de puțini profesori s-au vaccinat până acum?

Ioana Mihăilă: Mi se pare cel puțin trist și cu siguranță îngrijorător. Profesorii, la fel ca și personalul medico-sanitar, ar trebui să fie printre vectorii care transmit și educă populația spre vaccinare. Și atunci da, e trist și îngrijorător că acești potențial vectori nu au ales ce era bine pentru ei, în primul rând, și anume să se protejeze prin vaccinare și ce e bine pentru cei pe care îi învață și îi îngrijesc.

Moderator: Cât de periculos este să intre la clasă un profesor nevaccinat?

Ioana Mihăilă: E periculos, în primul rând pentru sănătatea lui. Oricum ne-am uita, la toate studiile, adulții sunt în continuare mai afectați și dezvoltă forme mai severe decât tinerii și copiii. Deși vedem și copii internați, totuși adulții sunt cei care se expun cel mai mult riscului.

Moderator: Un caz care a făcut înconjurul lumii, un învățător din California a infectat 19 copii într-o prima oră. Cum e?

Ioana Mihăilă: Profesorii sunt obligați să poarte mască. Riscul de transmitere, cu profesor care poartă mască și toți elevii care poartă mască, este redus. Nu e eliminat, dar este semnificativ redus. Împreună cu ventilația permanentă și, evident, cu promovarea vaccinării ar trebui să mergem spre bine.

Moderator: Ce credeți, părinții unor copii vaccinați ar trebui să aibă dreptul de a refuza intrarea la clasă a unor profesori nevaccinați?

Ioana Mihăilă: Cred că profesorii ar trebui să se gândească serios să se vaccineze. Niciodată nu e târziu să se vaccineze…

Moderator: Adică vom începe școala cu profesori nevaccinați, la procentul de profesori vaccinați acum este foarte clar că în toate școlile din România cel puțin o disciplină copiii o vor face cu un profesor nevaccinat. Suficient ca să fie periculos, am lămurit asta aici. Și atunci părinții ar trebui să decidă?

Ioana Mihăilă: Cred că părinții ar trebui să ceară școlilor situația profesorilor vaccinați și nevaccinați.

Moderator: Ca să fie o chestiune transparentă și…?

Ioana Mihăilă: Ca să fie o chestiune transparentă și ca și școlile să promoveze mai activ vaccinarea în rândul cadrelor didactice.”

Articol în curs de actualizare

Exit mobile version