VIDEO Cred că părinții ar trebui să ceară școlilor situația profesorilor vaccinați și nevaccinați, spune Ministrul Sănătății

2.291 de vizualizări
Ioana Mihăilă / Sursă foto: gov.ro
Cred că părinții ar trebui să ceară școlilor situația profesorilor vaccinați și nevaccinați, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, luni seară, la Digi24. Ioana Mihăilă a spus că este ”cel puțin trist și cu siguranță îngrijorător” faptul că există un număr mare de profesori nevaccinați în școlile din România înaintea noului an școlar, scrie G4Media.ro.

Mihăilă a spus că profesorii se pun, în primul rând, pe ei înșiși în pericol intrând nevaccinați la ore, pentru că adulții sunt mai predispuși la variante grave de COVID-19, dar îi expun și pe copii la boală.

Ministrul a transmis că părinții ar trebui să ceară și să aibă acces la o situație referitoare la profesorii care s-au vaccinat și cei care nu s-au vaccinat împotriva COVID-19, ”pentru transparență” și pentru „ca și școlile să promoveze mai activ vaccinarea în rândul cadrelor didactice”.

Moderator: Cum vi se pare faptul că atât de puțini profesori s-au vaccinat până acum?

Ioana Mihăilă: Mi se pare cel puțin trist și cu siguranță îngrijorător. Profesorii, la fel ca și personalul medico-sanitar, ar trebui să fie printre vectorii care transmit și educă populația spre vaccinare. Și atunci da, e trist și îngrijorător că acești potențial vectori nu au ales ce era bine pentru ei, în primul rând, și anume să se protejeze prin vaccinare și ce e bine pentru cei pe care îi învață și îi îngrijesc.

Moderator: Cât de periculos este să intre la clasă un profesor nevaccinat?

Ioana Mihăilă: E periculos, în primul rând pentru sănătatea lui. Oricum ne-am uita, la toate studiile, adulții sunt în continuare mai afectați și dezvoltă forme mai severe decât tinerii și copiii. Deși vedem și copii internați, totuși adulții sunt cei care se expun cel mai mult riscului.

Moderator: Un caz care a făcut înconjurul lumii, un învățător din California a infectat 19 copii într-o prima oră. Cum e?

Ioana Mihăilă: Profesorii sunt obligați să poarte mască. Riscul de transmitere, cu profesor care poartă mască și toți elevii care poartă mască, este redus. Nu e eliminat, dar este semnificativ redus. Împreună cu ventilația permanentă și, evident, cu promovarea vaccinării ar trebui să mergem spre bine.

Moderator: Ce credeți, părinții unor copii vaccinați ar trebui să aibă dreptul de a refuza intrarea la clasă a unor profesori nevaccinați?

Ioana Mihăilă: Cred că profesorii ar trebui să se gândească serios să se vaccineze. Niciodată nu e târziu să se vaccineze…

Moderator: Adică vom începe școala cu profesori nevaccinați, la procentul de profesori vaccinați acum este foarte clar că în toate școlile din România cel puțin o disciplină copiii o vor face cu un profesor nevaccinat. Suficient ca să fie periculos, am lămurit asta aici. Și atunci părinții ar trebui să decidă?

Ioana Mihăilă: Cred că părinții ar trebui să ceară școlilor situația profesorilor vaccinați și nevaccinați.

Moderator: Ca să fie o chestiune transparentă și…?

Ioana Mihăilă: Ca să fie o chestiune transparentă și ca și școlile să promoveze mai activ vaccinarea în rândul cadrelor didactice.”

Articol în curs de actualizare


15 comments
  1. “Cred că părinții ar trebui să ceară școlilor situația profesorilor vaccinați și nevaccinați.” DEMISIA!!!!

    1. Ati incalcat cateva legi ale tarii, desi sunteti ministru; le puteti vedea chiar in comentariile de la acest articol.
    2. Oare voi guvernantii nu aveti nici o vina? Ati lasat pe piata milioane de masti neconforme, ati dat legi pe care nici macar voi nu le-ati respectat (au fost surprinsi colegi de-ai dumneavoastra cand au stat la tigara sau cafea fara sa pastreze distantarea si fara masca, etc), ati facut campanii agresive de vaccinare din banii contribuabililor si se pare ca fara efect. Oare nu intelegeti ca romanii NU AU INCREDERE IN VOI? Au fost mintiti de prea multe ori. Faptul ca nu au incredere sa se vaccineze nu ar trebui sa va ingrijoreze, ci sa va dea de gandit. Voi sunteti cei in care nu au incredere, de fapt, nu neaparat vaccinul, voi fiind principalii actori de promovare ai vaccinarii.
    “Cred că profesorii ar trebui să se gândească serios să se vaccineze.” Cred ca guvernantii ar trebui sa se gandeasca serios de ce oamenii nu ii asculta.

    Le puteti explica romanilor care este criteriul stiintific medical luat in calcul atunci cand ati hotarat ca elevii de la clasele primare pot purta masti textile si cei de la gimnaziu trebuie sa poarte obligatoriu masti de unica folosinta? S-au facut teste de eficienta si aveti date concrete? Comuncatul dat de Ministerul Sanatatii nu e convigator. Unde sunt prezentate studiile medicale, testele de eficienta pentru cele doua tipuri de masti. Cu cat este mai eficienta una fata de cealalta, date concrete, nu comunicate seci date intr-o limba de lemn, asta asteapata oamenii de la voi, daca vreti sa va mai recapatati macar o bruma de incredere.

  2. Văd că această si(mi)nistra se baga in treaba profesorilor. Să ne spună câți medici s-au vaccinat, asta e treabă ei. Pai atunci și pacienții să ceară lista cu doctorii vaccinați. De medici se ferește ministra pentru că aceștia știu meserie, spre deosebire de ea. Foarte bine că profesorii reacționează la aceste mizerii ale incompetenților. Rușine sindicatelor din învățământ care s-au ascuns în iarbă. Domnul șef de la educație mulțumește la sfârșitul anului școlar trecut elevilor și părinților. Să fi uitat, să nu știe ministrul că profesorii au sponsorizat învățământul online prin utilizarea echipamentului IT personal, cu abonamentele la internet și energia electrică plătite din salariul acela nemajorat?

  3. Încă o acțiune din seria celor menite să pună presiune poate, poate se mai sperie unii și se mai vaccinează. Cu profesorii nu merge, pentru că nu suntem o masă manevrabilă de reduși. Chiar dacă nu ni se aud vocile, din decență și bun simț (majoritatea suntem femei), să nu creadă cei care își permit să desconsidere profesorii că aceștia vor accepta umilința. Nimeni nu are dreptul să pretindă astfel de liste cu informații confidențiale ale unui act medical.

  4. Doamna, vedeți-vă de treaba dvs. la sănătate. Vedeti ca sunt localități, cu mii de locuitori, unde nu sunt medici de familie. Ne puteți da o listă? Ne puteți da o listă si cu cei angajați la ministerul dvs. și cu rudele lor pana la gradul 4? Ca sa vedem și noi gradul de rudenie si cum au fost angajați. Jos labele de pe profesori!

  5. Stimată doamnă ministru ( care dați pe gură prostia fără să realizați ce spuneți ) eu , ca profesor vaccinat , pot cere situația părinților / bunicilor / elevilor vaccinați / nevaccinați de la clasele la care predau ? Observ că profesorii au devenit , în viziunea unora , sursa răului universal , uitând sau ignorând faptul că și ei sunt oameni ! Unii s-au vaccinat , alții nu , pentru că au trecut prin boală , au afecțiuni grave etc. Mă deranjează și mă surprind aceste atacuri concentrate împotriva profesorilor care sunt umiliți , insultați și batjocoriți pe toate planurile , acțiuni care seamănă cumva cu cele declanșate împotriva medicilor acum vreo 15 ani. Mai țineți minte care au fost efectele atunci ? Medicii au plecat în masă din sistem , iar acum spitalele nu au specialiști , mii de localități din rural nu au medic de familie… Deja se pune problema și în învățământ , continuați cu această atitudine , voi, decidenții , și în 15 ani nu veți mai avea nici profesori buni . Cine vine la un salariu de nimic , in schimb , din plin reproșuri , insulte , degradarea statutului profesional și a autorității…
    Eu intuiesc o problemă de o gravitate deosebită : toți sunt încurajați să ne ceară socoteală , să ne ” scuture” , toți se amestecă în ceea ce facem , toți știu mai bine decât noi ce trebuie să predăm / cum/ ce / cât , autoritate ioc…
    Mă opresc aici , dar profesorii nu sunt slugile nimănui , nici ale elevilor , nici ale părinților , nici ale ministerului / ministrului , care o fi acela.

  6. Cea mai mare manipulare, nu cerem nici un fel de lista!
    Poate ministrul sanatatii cere ministrului transportului sa se ocupe de cei care nu poarta masti in tren, autoboz si metrou. La scoala se respecta cel mai mult regulile.

  7. Poate ne lămurește luminata, câți dintre cei ” vaccinați ” au făcut pe bune vaccinul? Sunt mulți vaccinați doar pe hârtie. Oare în țară asta există justiție? Acești indivizi care instigă la ură nu pățesc nimic?

  8. Eu ca părinte / om, nu călău, nu cred că am dreptul asupra altei persoane. Așa cum sunt părinți care nu se pot vaccina în aceeași situație sunt și profesorii. Individa, spunea că pot sta acasă, elevii care au în familie persoane cu boli cronice. Cred că printre ei pot fi și profesori sau ei nu au voie să fie bolnavi. Sunteți niște incompetenți care au drept scop învrăjbirea. Indiferent dacă sunt vaccinați sau nu profesorii, tot voi trimite copii la școală.

  9. E nasoala treabă daca medicii nu sint in stare sa promoveze acest vaccin eficient și dau sarcini părinților. Se pare că doctorii deștepți au plecat de tara asta și au rămas doar prostii.

  10. Noul Cod Penal
    Infracţiuni contra ordinii şi liniştii publice
    Art. 369
    Incitarea la ură sau discriminare
    Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

    1. Daca mai punem la socoteala si faptul ca datele medicale sunt confidentiale, doamna ministru devine un penal cu gura mare… si mai e si medic

      Dreptul la confidențialitatea informațiilor și viața privată a pacientului | Lege 46/2003

      CAPITOLUL IV
      Dreptul la confidențialitatea informațiilor
      și viața privată a pacientului
      Art. 21. – Toate informațiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidențiale chiar și după decesul acestuia.
      Art. 22. – Informațiile cu caracter confidențial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul își dă consimțământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres.

      Art. 23. – În cazul în care informațiile sunt necesare altor furnizori de servicii medicale acreditați, implicați în tratamentul pacientului, acordarea consimțământului nu mai este obligatorie.
      Art. 24. – Pacientul are acces la datele medicale personale.
      Art. 25. – (1) Orice amestec în viața privată, familială a pacientului este interzis, cu excepția cazurilor în care această imixtiune influențează pozitiv diagnosticul, tratamentul ori îngrijirile acordate și numai cu consimțământul pacientului.

      (2) Sunt considerate excepții cazurile în care pacientul reprezintă pericol pentru sine sau pentru sănătatea publică. – daca respect toate indicatiile: masca, maini igienizate, aerisirea clasei, de ce reprezint pericol pentru sanatatea publica? Pentru ca doamna ministru nu stie cum sa promoveze o campanie de vaccinare? Sa plece acasa daca e mai mare palaria decat capul ei..

  11. Cat de tendentios e acest interviu. Digi se dovedeste o data in plus o tovarasa de nadejde pentru globocop. O adevarata televiziune de partid si de stat care-si face datoria cu asupra de masura. Absolut gretos! Eu nu pot sa imi explic cum se pot suporta acesti insi de pe centura presei ca pe duduia de la minister o inteleg ca e activista in misiune…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Biblioteca Națională a României s-a redeschis luni, 4 septembrie, după lucrările de dezinsecție și igienizare / Biblioteca a fost închisă de la jumătatea lunii iulie, din cauza ploșnițelor

Sediul central al Bibliotecii Naționale a României (BNR) s-a redeschis luni, 4 septembrie, după lucrările de igienizare și dezinsecție, au confirmat reprezentanți ai instituției pentru Edupedu.ro. Biblioteca s-a închis pentru…
Vezi articolul
Înscrierea la Evaluarea Națională Documente / Foto: Pexels.com

Asociația Școlilor Particulare: Cerem demisia conducerii Agenției care acreditează școlile private și de stat. Dacă sunt prevederi legislative periculoase, ARACIP ar trebui să nu se ducă la unitatea de învățământ să îi dea în cap, ci la legiuitor să ceară lămuriri

Asociația Școlilor Particulare îi cere demisia președintelui agenției care evaluează și acreditează școlile și grădinițele, în contextul anunțului ministrului Educației cu privire la debirocratizarea din educație. ARACIP a trecut sub…
Vezi articolul

Inspectoratul Școlar Mureş, obligat de instanţă să includă Liceul Universității de Medicină  „George Emil Palade” în reţeaua şcolară / Decizia nu este definitivă

Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Mureş a obligat, vineri, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş să emită un act administrativ de includere în reţeaua şcolară a Liceului UMFST, înfiinţat…
Vezi articolul