Criticul literar Mircea Martin şi lingvistul Gheorghe Chivu, noi membri titulari ai Academiei Române

Academia Română / Foto: Wikipedia.org

Academia Română a votat patru noi membri titulari, printre care și criticul literar Mircea Martin şi lingvistul Gheorghe Chivu, anunță instituția. Aceștia erau deja membri corespondenți în cadrul Academiei. Pe locurile disponibile de corespondenți au intrat trei persoane pe secțiile de matematică și chimie. În spațiul public s-a vehiculat faptul că scriitorul român Mircea Cărtărescu ar fi urmat să intre în acest for, dar pe un loc de corespondent, adică de membru nou, la secția de Filologie și literatură.

Academia Română a votat patru noi membri titulari în cadrul instituției. La secția de filologie și literatură, au fost primiți Mircea Aurelian Martin și Gheorghe Chivu. Ambii erau deja membri corespondenți ai instituției, iar Gheorghe Chivu era președinte al Secției de Filologie.

Ceilalți doi membri titulari votați în Academia Română sunt Ioan Cuculescu, Secția de științe matematice și Ileana Mânduţeanu, Secția de științe biologice.

Noi membri, cu statut de corespondenți sunt:

– Liviu Ornea, Secția de științe matematice
– Maria Cazacu, Secția de științe chimice
– Vasile I. Pârvulescu, Secția de științe chimice

Cine este Mircea Martin

Mircea Martin este licenţiat în Teoria literaturii, critică literară şi folclor – Facultatea
de Filologie, Universitatea Bucureşti.

Este profesor universitar la Universitatea București, fondator şi preşedinte al Asociaţiei Editorilor Români, director al mai multor edituri, potrivit CV-ului său postat pe site-ul Universității București. A primit mai multe premii și distincții de-a lungul anilor și a scris eseuri și studii apărute în presa franceză.

2000: Cetăţean de onoare al Municipiului Reşiţa
2000: Ordinul Naţional „Serviciu credincios” în grad de ofiţer
2004: Ordinul Naţional „Cruzeiro do Sul” al Braziliei în grad de comandor
din 2005 – membru al Academiei Latinităţii (Paris / Rio de Janeiro)
2009: Cetăţean de onoare al Judeţului Caraş-Severin
2010: Decoraţia Regală Nihil Sine Deo

Cine este Gheorghe Chivu

Este preşedinte al Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române, membru al Academiei din 2010, conferențiar universitar la Universitatea București, Doctor în filologie, profesor licenţiat în limba şi literatura română.

Informații de context

Amintim, Mircea Cărtărescu, favorit al premiului Nobel pentru literatură de două ori, nu a fost votat pentru a intra pe lista nominalizaților, pentru un loc de membru corespondent.

Contactat de Edupedu.ropreședintele Secției de Filologie și Literatură, profesorul Gheorghe Chivu, a refuzat să ofere informații privind rezultatul votului din secție, susținând că “ce ați aflat dumneavoastră e fals. Altceva nu pot să vă spun”. Pe de altă parte, el a oferit unele informații procedurale, susținând că votul ar fi avut relevanță doar pentru procedurile interne ale secției și că “asta nu înseamnă că domnul Cărtărescu nu va primi voturi mai târziu”. – detalii aici

Situația de acum a readus în atenția publicului un comentariu publicat de scriitorul Mircea Cărtărescu în urmă cu aproape 7 ani, când el critica instituția prin prisma absenței unor personalități pe care le numește “patriarhii României culturale” din rândul academicienilor. El scria, în 2016, pe Facebook:

Exit mobile version