Csaba Asztalos: Pledez pentru încheierea anului școlar în predare online pentru tot învățământul preuniversitar / Plus: Din toamnă, o zi pe săptămână trebuie să se practice predarea online

Csaba Asztalos / Foto: Facebook.com

“Din punctul meu de vedere, ca părinte, eu pledez pentru încheierea anului școlar în predare online pentru tot învățământul preuniversitar. Programa școlară la clasele terminale era aproape de finalizare înainte de a se închide școlile și oricum nu se ia în considerare materia din al doilea semestru. Logistic, nu suntem pregătiți să asigurăm toate măsurile necesare perntru distanțarea socială și respectarea regulilor de prevenire a epidemiei, avem o suprapopulare a școlilor”, a declarat pentru Edupedu.ro președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos.

Întrebat dacă CNCD a fost sesizat cu privire la deciziile luate de ministrul Educației în timpul pandemiei COVID-19, Asztalos a afirmat pentru Edupedu.ro că “am avut doar scrisori prin care ni s-au semnalat că anumite grupuri vulnerabile nu au resursele necesare pentru a trece la școala online, iar legat de ultimul ordin eu cred că trebuie citit foarte bine, pentru că reiese că poți să soliciți obligativitatea controlului prezenței elevilor doar în acele situații în care elevul are acces la online și la resurse.”

Din punctul meu de vedere, Ministerul Educației, Guvernul și toată societatea de acum trebuie să se concentreze pentru ca până în toamnă să creeze un sistem de predare online, pentru orice eventualitate, câștigând timp. În loc să se focuseze pe reluarea predării în școli, care logistic nu este fezabilă după 15 mai, ar trebui să se concentreze pe organizarea Evaluării Naționale și a Bacalaureatului în condiții optime, respectiv să închidă anul școlar online și să lucreze ca până în toamnă să aibă pus la punct un sistem digitalizat de predare online unitar. Mai mult, indiferent dacă revine sau nu pandemia, din toamnă, din punctul meu de vedere, o zi pe săptămână sau la 2 săptămâni trebuie să se practice predarea online, pentru a învăța și a exersa această modalitate de predare și pentru a crește gradul de digitalizare a educației, care are efecte pozitive peste tot în lume. Criza aceasta ne arată gradul de vulnerablitate al sistemului de educație și gradul scăzut de digitalizare”, a declarat Csaba Asztalos, pentru Edupedu.ro.

Alăturăm și analiza publicată de Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pe contul său de Facebook:

“Opinii – propuneri cu privire la reluarea educației după situația de urgență

Pe scurt:

  • încheierea anului școlar în predare online pentru tot învățământul preuniversitar;
  • prezența poate fi cerută doar elevilor cărora li s-au asigurat resursele pentru educația online. Oricum, avem o situație de discriminare în cazul grupurilor vulnerabile;
  • să ne concetrăm pe evaluare națională și bacalureat, respectiv ca până în toamnă să construim un sistem de predare online funcțional pentru învățământul preuniversitar;
  • începând cu noul an școlar, 1 zi pe săptămână sau la 2 săptămâni să avem predare online.

Mai pe larg:

Doresc de la început să subliniez că aceste câteva gânduri nu se vor a fi o critică sau un demers de accentuare a intensității contondente a dezbaterilor publice. În calitate de părinte îmi exprim opinia cu privire la subiectul reluării procesului școlar.

Pledez pentru încheierea anului școlar în predare online pentru tot învățământul preuniversitar. Argumente în favoare acestei soluții:

  • majoritatea școlilor noastre sunt suprapopulate, cu o medie în jur de 30 de elevi în clasă, cu spații la limită pentru populația școlară. Fizic este imposibil să implementezi reguli de minimă distanțare socială și igienă.
  • reîncepem procesul școlar la o dată când temperaturile vor fi în urcare, ridicate. Mă gândesc cum vor învăța elevii cu masca de protecție pe față în aceste condiții?
  • o importantă parte a cadrelor didactice se încadrează în categoria de vârstă vulnerabilă la COVID-19, comportând și alte afecțiuni. Am pledat pentru evitarea totală a contactelor între copii și oamenii din categoria de vârstă vulnerabilă, și acum există riscul să expunem cadrele didactice la contaminare.
  • crește traficul sub toate aspectele sale. O creștere bruscă a transportului public ridică serioase probleme de respectare a distanțării sociale și de igienă.
  • exuberanța, bucuria naturală și normală a elevilor, cu atât mai mult că vin după o lungă perioadă de izolare este în totală provocare cu un comportament în linie cu regulile de distanțare și protecție.

Legat de ordinul MEC – în interpretarea mea, pentru evitarea discriminării, se poate solicita verificarea prezenței la predările online, doar în cazul acelor elevi care dispun de resursele necesare învățării online.

Este evident, că în această criză, bruscă și temporară, există un număr de elevi care nu au acces la tehnologie și resursă pentru a beneficia de predarea online. În cazul acestora suntem într-o situație de discriminare.

Să nu uităm, că învățământul de stat obligatoriu este gratuit.

De asemenea, propun, ca începând cu viitorul an școlar, să se introducă obligatoriu predare și învățarea online 1 zi pe săptămână sau la două săptămâni pentru a exersa și această formă de educație, având în vedere eventualele situații de criză. Desigur, o astfel de măsură ar accelera gradul de digitalizare a învățământului, cu efecte evident benefice asupra calității educației, potrivit experiențelor altor state. S-ar crea și o infrastructură, bază de date și cunoaștere în domeniu, cu accent pe asigurarea condițiilor de educație online și elevilor din grupurile vulnerabile.

Csaba Asztalos / Foto: Facebook

 

Exit mobile version