Cuvântul de ordine în sistemul de educație este „cât mai mult învățământ față în față”, spune secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion: Nu vorbim în niciun moment de trecerea integrală în sistem online / În prima zi de școală 7.000 de elevi au început online

Sorin Ion / Foto: ISJ Iași

Cuvântul de ordine în sistemul de educație este „cât mai mult învățământ față în față”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion, la Radio România Actualități. Acesta a spus că școlile vor intra în învățământ online doar în localitățile cu rată de infectare de peste 6 la mie și nu va mai exista situația în care toți elevii să treacă în online.

„Aproape toți elevii țării se află astăzi la școală – 99,7%. (…) Sunt cam 7.000 de copii care învață astăzi online.

Evident că în perioada următoare, după cum arată trendul crescător al numărului de infectări, ne așteptăm ca un număr mai mare de localități să treacă de indicele de 6 la mie. Dar aici nu vom vorbi în niciun moment de trecerea învățământului în sistem online, pentru că asta se petrece la nivel de localitate. Dacă peste o săptămână vor fi nu 12, ci 25 de localități, în acele localități (n. red. școlile vor trece în online). Altfel cuvântul de ordine în sistemul de educație este „cât mai mult învățământ față în față”. 

Cel mai bun triaj epidemiologic pe care poate să-l facă cineva pentru copii este cel de acasă. Atunci când un copil pleacă de acasă, cu siguranță că mama este cea care știe cel mai bine dacă la starea lui de sănătate e ceva suspect, dacă starea lui de generală nu este cea obișnuită și, în cazurile acestea, îi îndemn să meargă imediat să testeze copiii, să nu-i lase în colectivitate, chiar dacă în unitățile școlare masca este în continuare obligatorie, nu are rost să riscăm. Prin urmare, nu ne putem imagina că se va face un triaj epidemiologic de calitate la nivelul școlilor în condițiile în care o parte importantă din școlile din România nu au personal medical de specialitate. Dacă ne referim la mediul rural, acolo lipsește cu desăvârșire. Prin urmare, o regulă generală nu poți să impui în sistem.

Evident că acolo unde avem cabinete medicale școlare și personal medical lucrurile sunt mai simple, acolo se poate face ușor și testarea, acolo se pot înființa și centre mobile de vaccinare dar repet și subliniez ce am spus mai devreme: când pleacă copilul de acasă este cel mai important factor în a evita răspândirea virusului”.

Articolul este în curs de actualizare

Exit mobile version