Daniel David, sfaturi psihologice în lupta împotriva epidemiei de coronavirius: Unii interpretează COVID-19 catastrofic, cu gândire rigidă, și atunci voi fi furioși, mânioși, depresivi / Mintea noastră atrage fake news-ul ca magnetul fierul

Daniel David / Foto: danieldavidubb.wordpress.com

“Omenirea se confruntă astăzi cu o problemă practică majoră, și anume epidemia de coronavirus (COVID-19). Prin modul în care ne raportăm la această problemă practică, putem genera răspunsuri psihologice adaptative/funcționale sau dezadaptative/disfuncționale”, atrage atenția Daniel David, profesor de psihologie clinică și științe cognitive clinice la Universitatea Babeș-Bolyai. Într-un text numit “Sfaturi psihologice în lupta împotriva epidemiei de coronavirius (COVID-19)”, David explică cum să abordăm eficient problema practică a epidemiei.

Contactat de Edupedu.ro, psihologul a detaliat ce tip de discurs generează panică, anxietate, furie, agresivitate și stări de depresie, dar a subliniat că publicul trebuie să fie atent să-și selecteze informația “numai din surse credibile: autorități plus specialiști plus media de încredere. Mintea noastră atrage fake news-ul ca magnetul fierul.

Răspunsurile psihologice funcționale pe care oamenii le au în fața unei astfel de epidemii și care ne ajută să ne adaptăm situației și să luăm măsuri pentru a ne proteja “sunt stările de îngrijorare – dar nu de panică și anxietate, stările de nemulțumire – dar nu de furie și agresivitate, stări de tristețe – dar nu stări depresive“, a declarat David, pentru Edupedu.ro.

Răspunsurile psihologice dezadaptative/disfuncționalesunt stările de panică și anxietate, de furie și agresivitate și stările de depresie. Le generăm prin:

Și adesea noi facem și evaluări globale negative, de tipul: viața e nedreaptă“, a continuat acesta.

Dar nu evenimentul declanșează răspunsurile noastre psihologice, ci modul în care îl interpretăm. Avem evenimentul epidemie. Unii oameni interpretează epidemia:

Modul în care gândim generează reacțiile, nu situația în sine. De aceea spun că este important ca în spațiul public și autoritățile, și media să promoveze interpretarea rațională a situației, că atunci vor favoriza apariția acelor reacții sănătoase. Dacă noi promovăm gândirea catastrofică, atunci oamenii vor fi furioși, agresivi și se vor lua la harță unii cu alții“, a punctat David, pentru Edupedu.ro.

Atenție! Să luăm informația numai din surse credibile: autorități plus specialiști plus media de încredere. Mintea noastră atrage fake news-ul ca magnetul fierul“, a declarat psihologul, recent ales rector al UBB.

 

Exit mobile version