Daniel Funeriu: Avem de-a face cu o „mişcare societală” în favoarea educației. Soluția este numirea unui premier cu bilanț remarcabil în zona educației și rectificare bugetară cu cel puţin 5% pentru educație / Dacă face acest lucru, voi fi primul care recunoaşte că am greşit criticându-l pe preşedinte

Daniel Funeriu

Daniel Funeriu / Foto: Facebook.com

Nu mai avem de-a face cu „o grevă a profesorilor pentru salarii”, avem de-a face cu o „mişcare societală” (încă firavă) în favoarea educației. Ăsta e un lucru bun. Soluția nu mai poate fi doar una tehnică (de exemplu doar măriri salariale). Soluția trebuie să fie una politică.

De exemplu, o declarație prezidențială solemnă: „dragi Români, v-am înțeles. Constat că obiectivul cu care am fost ales, «România Educată», nu a fost pus în practică de guvernele succesive din 2014. În numele lor, îmi cer scuze în fața voastră şi încerc să remediez situația. Am solicitat:

1) demisia guvernului şi înlocuirea lui cu un guvern axat pe educație, apărare, justiție, infrastructură,

2) rectificare bugetară cu cel puţin 5% pentru educație,

3) nu voi promulga legile educației, le voi retrimite la Parlament, împreună cu constituirea unei comisii prezidențiale pentru educație în epoca inteligenței artificiale,

4) cer consultări comune cu PSD, PNL, USR, UDMR pentru un guvern nou, cu premier un om cu bilanț remarcabil în zona educației, cu agenda politică de mai sus şi obiectivul de a răspunde şi alegătorilor cu preocupări legitime, dar care aleg un vehicul politic extremist, din cauza aroganței politice a partidelor tradiționale”.

3) Dacă face acest lucru, voi fi primul care recunoaşte că am greşit criticându-l pe preşedinte. Mai cred că ar rămâne în istorie cu o astfel de miṣcare. Domnule preşedinte, fiți înțelept: ascultați ce vă spun aici, că bine vă spun. Da, ştiu că nulitățile din jurul dumneavoastră nu v-au spus niciodată aşa ceva, pentru că nu au nicio anvergură. Nu sunt capabili să ridice ochii din bocanci. De aceea nu vor vedea niciodată lumina soarelui. Păcat că astfel ne întunecă şi pe noi.

Domnule preşedinte, salvați-vă mandatul, dați României o şansă!

LE: da, avem război la graniță, iar educația, oricât ar fi ea de importantă, siguranța vine înainte. Din păcate trebuie să le facem pe ambele. E greu? Da, foarte. Soluția este, pe termen lung, să facem ceea ce Lucian Croitoru a scris în ultimul său articol pe blogul său: politici bazate pe principii.

___

Despre autor:

Daniel Funeriu a fost ministru al Educației în 2009-2012, perioadă în care a implementat o nouă lege a educației, bazată pe Raportul Comisiei Prezidenţiale pentru educaţie condus de Mircea Miclea (Legea educației nr. 1/2011, în vigoare și în prezent, dar modificată masiv de toate partidele care s-au succedat la putere). A fost consilier prezidențial în domeniul educație și europarlamentar. În prezent, face parte din corpul de experți al Comisiei Europene care asistă Guvernul Republicii Moldova în eforturile de a implementa Acordul de Asociere UE – Republica Moldova. Chimist cu doctoratul obținut la Universitatea din Strasbourg sub îndrumarea laureatului Nobel Jean-Marie Lehn, Daniel Funeriu a fost cercetător în Japonia și SUA, înainte de a reveni în țară.

Exit mobile version