Daniel Funeriu: Când am intrat în clasa a XII-a în Franța m-au surprins două lucruri – ușile claselor aveau geam și elevii se mutau în sălile unde predau profesorii

Foto: Ciprian Hord

Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu a vorbit despre organizarea claselor în școlile din Franța, detaliind două elemente care l-au surprins pe când era a XII-a și tocmai plecase din România: “ușile sălilor de clasă aveau geam și erau adesea deschise în timpul orelor” și “nu profesorii veneau la clasă, ci clasele se mutau la sălile unde predau profesorii”.

“Cred că ar fi bine ca aceste măsuri să fie luate și în România, acolo unde ele nu sunt deja luate. De ce nu le-am luat eu la nivel de sistem? Pentru că după ce am tatonat am considerat că ar duce la încă un front politico/mediatic ușor de manipulat în defavoarea ministerului, așa că am decis să o las pentru septembrie 2012. Când nu mai eram”, a scris Funeriu pe pagina sa de Facebook.

Fostul ministru a relatat că atunci “când am intrat în clasa a XII-a în Franța m-au surprins două lucruri:

“Ușile transparente sunt foarte utile din două motive: induc, zi de zi, în copii firescul transparenței și permit directorului ca, fără să deranjeze orele, să își facă o idee despre ce se întâmplă în clasă”, a precizat acesta.

În ceea ce privește “mișcarea elevilor” la cabinetele profesorilor, “e utilă pentru ca în pauză elevii, adesea adolescenți, să își consume energia prin curte sau plimbându-se pe culoare în loc să o concentreze în spațiul restrâns al unei săli de clasă”, a afirmat fostul ministru.

“Cred că ar fi bine ca aceste măsuri să fie luate și în România, acolo unde ele nu sunt deja luate. De ce nu le-am luat eu la nivel de sistem? Pentru că după ce am tatonat am considerat că ar duce la încă un front politico/mediatic ușor de manipulat în defavoarea ministerului, așa că am decis să o las pentru septembrie 2012. Când nu mai eram”, a precizat Funeriu.

Fostul ministru spune că “un alt lucru care îmi pare deosebit de important este regândirea configurației toaletelor astfel încât arhitectura lor să fie similară cu cea din aeroporturi, unde o autoritate poate lesne observa dacă se întâmplă ceva în neregulă, fără a perturba intimitatea. E și mai ieftin, și mai puțin dispus actelor de indisciplină”.

Precizările fostului ministru PDL al educației vin după ce ministrul liberal al Educației a intrat neanunțat într-o sală de clasă, după ce a ascultat la ușă cum învățătoarea țipa la copii. Anisie, însoțită de presă în vizita inopinată, a certat-o la rândul său pe învățătoare, iar imaginile difuzate de media au generat o adevărată dezbatere (detalii aici).

Foto: Ciprian Hord

 

 

Exit mobile version