Dărâmarea statuilor unor figuri istorice asociate rasismului: Înalt reprezentant Oxford – “Să-ți ascunzi trecutul nu e calea către iluminism”

Sursa: Pixabay

Fenomenul protestelor împotriva rasismului, în care multe organizații din SUA și Europa cer sau provoacă înlăturarea statuilor unor personalități istorice, dar care au sprijinit rasismul, colonialismul sau negoțul cu sclavi, a atins și Universitatea din Oxford. Conducerea acestei instituții de învățământ rezistă, însă, în fața apelurilor de a înlătura o astfel de statuie, unul dintre reprezentanții săi avertizând că “a-ți ascunde trecutul nu e calea către iluminism”.

Vorbele aparțin, potrivit Times Higher Education, vice-cancelarului universității, Louise Richardson. Ea s-a referit astfel la apelul – însoțit de un protest la care au participat, săptămâna aceasta, câteva mii de oameni – ca statuia unui industriaș cu un rol major în coloniile britanice din Africa, Cecil Rhodes, să fie înlăturată de la Colegiul Oriel, parte a Universității din Oxford.

Aceasta s-a mai confruntat și în trecut cu apeluri să înlăture statuia lui Rhodes. Louise Richardson este citată spunând că este un subiect asupra căruia “oamenii raționali pot să nu fie de acord”, dar care impune o dezbatere asupra reperelor etice: “Folosim etica zilelor noastre pentru a evalua acțiunile din trecut, sau le punem în contextul timpurilor lor și considerăm aele acțiuni în funcție de ce guvernul și oamenii credeau atunci?” Ea a amintit de cazul Universității Oxford, care, în 800 din cei 900 de ani ai istoriei sale, nu a permis femeilor să învețe, să predea sau să administreze instituția.

BBC îl citează, la rândul său, pe cancelarul Universității, Lord Patten, care a spus că opinia sa în această chestiune rămâne cea “exprimată de Nelson Mandela cu ocazia unei aniversări a Rhodes Trust, în 2003”, când Mandela a afirmat că Rhodes a fost un personaj “controversat”, dar ar trebui să fie ținut minte pentru acțiunile sale filantropice.

Aceeași sursă amintește că înlăturarea statuii lui Rhodes a fost cerută și în 2016, dar Oriel College a refuzat, iar de atunci a respins dezvăluirile de presă potrivit cărora ar fi luat această decizie după ce unii donatori ar fi avertizat că își vor retrage sprijinul financiar, în cazul în care e înlăturată statuia.

Exit mobile version