Dărâmarea statuilor unor figuri istorice asociate rasismului: Înalt reprezentant Oxford – “Să-ți ascunzi trecutul nu e calea către iluminism”

1.535 de vizualizări
Sursa: Pixabay
Fenomenul protestelor împotriva rasismului, în care multe organizații din SUA și Europa cer sau provoacă înlăturarea statuilor unor personalități istorice, dar care au sprijinit rasismul, colonialismul sau negoțul cu sclavi, a atins și Universitatea din Oxford. Conducerea acestei instituții de învățământ rezistă, însă, în fața apelurilor de a înlătura o astfel de statuie, unul dintre reprezentanții săi avertizând că “a-ți ascunde trecutul nu e calea către iluminism”.

Vorbele aparțin, potrivit Times Higher Education, vice-cancelarului universității, Louise Richardson. Ea s-a referit astfel la apelul – însoțit de un protest la care au participat, săptămâna aceasta, câteva mii de oameni – ca statuia unui industriaș cu un rol major în coloniile britanice din Africa, Cecil Rhodes, să fie înlăturată de la Colegiul Oriel, parte a Universității din Oxford.

Aceasta s-a mai confruntat și în trecut cu apeluri să înlăture statuia lui Rhodes. Louise Richardson este citată spunând că este un subiect asupra căruia “oamenii raționali pot să nu fie de acord”, dar care impune o dezbatere asupra reperelor etice: “Folosim etica zilelor noastre pentru a evalua acțiunile din trecut, sau le punem în contextul timpurilor lor și considerăm aele acțiuni în funcție de ce guvernul și oamenii credeau atunci?” Ea a amintit de cazul Universității Oxford, care, în 800 din cei 900 de ani ai istoriei sale, nu a permis femeilor să învețe, să predea sau să administreze instituția.

BBC îl citează, la rândul său, pe cancelarul Universității, Lord Patten, care a spus că opinia sa în această chestiune rămâne cea “exprimată de Nelson Mandela cu ocazia unei aniversări a Rhodes Trust, în 2003”, când Mandela a afirmat că Rhodes a fost un personaj “controversat”, dar ar trebui să fie ținut minte pentru acțiunile sale filantropice.

Aceeași sursă amintește că înlăturarea statuii lui Rhodes a fost cerută și în 2016, dar Oriel College a refuzat, iar de atunci a respins dezvăluirile de presă potrivit cărora ar fi luat această decizie după ce unii donatori ar fi avertizat că își vor retrage sprijinul financiar, în cazul în care e înlăturată statuia.

  • Monumentele unor personalități istorice al căror nume este asociat cu rasismul, colonialismul, comerțul cu sclavi, atrocitățile împotriva populațiilor africane sau a populațiilor din cele două Americi au devenit ținta protestelor internaționale anti-rasism declanșate de uciderea lui George Floyd, în SUA. Printre statuile vizate, în mișcările de protest din Europa: cele reprezentându-i pe Cristofor Columb, Regele Leopold al II-lea al Belgiei, negustorul de sclavi Edward Colston, omul de stat francez Jean-Baptiste Colbert, iar la Oxford – magnatul Cecil Rhodes.

5 comentarii
  1. Bună seara! In legătură cu locurile pentru copiii ces, vreau sa va anunt ca totul este o utopie, atata timp cat ceilalti copii si parintii lor nu isi schimba mentalitatea si atitudinea fata de ei. Acesti copii vor fi in continuare batjocoriti si sicanati de copiii normali, indiferent de cate locuri li se asigura in scoli si licee.

  2. Eu propun ca toti care se simt lezati de actiunile acelor personalități istorice, sa boicoteze statele din care faceau parte acestea si sa se repatrieze la “radacinile” lor. 🙂

    1. Problema e ca la “radacinile” lor nu prea sunt nici ajutoare sociale si nici nu se merge cu masina luxoasă la jefuit magazine Nike samd.
      Dar daca nu intelegem ce se intampla si nu spunem răspicat NU !, cat mai e timp, vom ajunge sa vedem cum se darama statuia lui Mihai Viteazul fiindcă i-a legat pe țărani de glie. Sau statuile altor Domnitori fiindcă in vremea lor se practica robia…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Educația și teatrul: Copiii bruscați de educatoare să facă liniște în sală nu pot răspunde creativ în relație cu actorii – Adrian Tibu, Festivalul Tânăr de la Sibiu

Copiii împrumută din atitudinea educatorului, atunci când sunt aduși la teatru cu școala sau cu grădinița. Dacă profesorul “e o persoană deschisă și prietenoasă, vor răspunde liber și creativ, chiar…
Vezi articolul