VIDEO TEXT Cîmpeanu: 1,8 milioane de elevi pot începe școala fizic, de luni. Școlile cu rată de vaccinare sub 60% fac cursurile online / În București erau 441 de școli cu rata de vaccinare peste 60%

Sorin Cîmpeanu / Foto: captură live - declarații

Ministrul Educației a făcut în această dimineață declarații pe tema introducerii criteriului ratei de vaccinare în deschiderea fizică a școlilor. „1,8 milioane de elevi vor începe școala fizic, este o cifră estimativă, din cei peste 2,9 milioane de elevi și preșcolari. Școlile care au o rată de vaccinare sub 60 la sută vor începe școala în sistem online”, a declarat Sorin Cîmpeanu. În ceea ce privește Capitala, 441 de școli au rata de vaccinare a personalului angajat sub 60%.

Cele mai importante declarații ale ministrului educației, Sorin Cîmpeanu, cu privire la modul în care se redeschid școlile și grădinițele luni:

“Începând de astăzi, rata de vaccinare la nivelul fiecărei unități de învățământ va fi afișată pe site-ul fiecărui ISJ/ISMB.

Reamintesc că elevii claselor a VIII-a au cu o teză mai puțin iar cei din clasele de liceu, de la patru teze câte aveau, ajung la trei teze, cu excepția celor din învățământul profesional care aveau deja trei teze. Am transmis în teritoriu.

Este pregătit pentru semnare al treilea ordin care se referă la modalitatea de începere a școlii. Școala va începe pentru toți elevii și pentru toți copiii din grădiniță în data de 8 noiembrie, mă refer aici la învățământul de stat și învățământul privat.

Este în curs de derulare ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență prin care se propune modificarea ordinului ministrului Educației și Ministrului sănătății în acest sens.

În foarte scurt timp va fi validată propunerea, ordinul va fi semnat și va fi transmis către Monitorul Oficial în vederea publicării astăzi, cât mai curând posibil, în așa fel încât pe parcursul acestei zile să poată exista ședințele de Consiliu de Administrație în fiecare școală prin care să se ia decizia de funcționare a școlii începând din 8 noiembrie. Rata de vaccinare a fiecărei școli și grădinițe va fi disponibilă pe site-ul fiecărui inspectorat școlar județean.

În situația în care dincolo de rata de vaccinare există probleme la nivel de resurse umane, sunt profesori infectați carantinați, sau există probleme de infrastructură, va exista în continuare ca la nivel școlar să se depună o cerere pe baza ordinului de ministru 5338 pentru ca școala să rămână online chiar dacă are rata de vaccinare de peste 60 la sută.

Rata de vaccinare de peste 60 la sută, conform raportărilor de la finalul săptămânii trecute, exista în 54 la sută din școlile și grădinițele din România, învățământ de stat și învățământ privat.

Acest prag va fi actualizat de acum încolo săptămânal, ziua de vineri fiind considerat o zi de referință. În momentul în care va depăși 60 la sută, acea școală sau grădiniță poate trece la învățământ cu prezență fizică.

Toate aceste reguli pot fi aplicate din două motive. În sistemul de învățământ avem disponibile rata de vaccinare în fiecare școală și fiecare grădiniță din România, lucru care nu se mai întâlnește în niciun alt domeniu, drept pentru care mulțumesc tuturor colegilor din învățământ că au înțeles importanța vaccinării pentru siguranța sanitară în școli. Și, de asemenea, la nivelul sistemului, incluzând și învățământul universitar, rata de vaccinare este de 70 la sută.

Există doar 12 județe în care la nivel județean media este sub 60 la sută, am menționat deja acele județe.

În București, 69 la sută din școli aveau o rata de vaccinare peste 60 la sută. Datele vor fi actualizate astăzi, ședințele consiliilor de administrație vor urma și sunt convins că în această săptămână s-au adăugat suficient de mulți colegi vaccinați astfel încât în București să fie o rată de peste 70 la sută de vaccinare. Erau 441 de școli și grădinițe publice și private care vineri avea o rată de vaccinare mai mare de 60 la sută.

Rata de vaccinare este cea mai mare în rândul liceenilor, apoi urmează grădinițele, apoi școlile gimnaziale.

Există posibilitatea de rămânere în online pe baza unei solicitări făcute de Consiliul de Administrație în baza articolului 3, alineatul 2 din ordinul ministrului Educației 5338.

1.8 milioane de elevi vor începe școala fizic – este o cifră estimativă, din cei peste 2.9 milioane de elevi și preșcolari.

Școlile care au o rată de vaccinare sub 60 la sută vor începe școala în sistem online.

Am solicitat Ministerului Sănătății sprijin pentru elaborarea unei proceduri de administrare a acestor teste pe bază de salivă în așa fel încât această procedură să poată să fie diseminată către toate școlile din România pe parcursul săptămânii viitoare pentru ca imediat ce vor ajunge testele, personalul din învățământ să știe în ce fel se vor administra aceste teste.

Administrarea unor teste non-invazive pe bază de salivă excede competențele Ministerului Educației, dar sunt convins că vom primi sprijin din partea specialiștilor în sănătate, de la nivelul Ministerului Sănătății. Important este că această procedură să fie cunoscută în toate școlile de săptămâna viitoare, înainte de a ajunge aceste teste.

Nu ministerul organizează licitație pentru teste. Cerințele tehnice și cerințele de reglementare au fost elaborate de către Agenția Națională a Medicamentului, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate organizează licitația, care este în curs de finalizare. Este deja publică informația, sunt 9 milioane din cele 70 milioane de teste deja achiziționate.

În această seară vor fi anunțați câștigătorii și pentru loturile doi și trei. Luni se vor încheia contractele subsecvente pentru lotul 1, marți se vor încheia contractele subsecvente pentru loturile 2 și 3. Urmează perioada legală pentru depunerea scrisorilor de garanție (pe o perioadă intre 1 și 5 zile). După care lotul 1 are un termen de livrare între unu și cinci zile. Am avut o discuție cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență care m-a asigurat că, în momentul în care Departamentul pentru Situații de Urgență va primi testele, acestea vor fi distribuite în școli.”

Știre inițială:

Reamintim că Președintele Iohannis a anunțat joi că școlile se vor redeschide de luni, iar în criteriile de reluare a cursurilor va fi introdus unul nou – rata de vaccinare a personalului din școală, pentru ca o școală să funcționeze cu prezența fizică.

„La sfârșitul acestei săptămâni vacanța nu va fi prelungită și, începând de luni, acolo unde condițiile sanitare și epidemiologice o permit, elevii se vor putea întoarce fizic la școală. Acest lucru este valabil pentru grădinițe, pentru școli, deci pentru sistemul preuniversitar.

Însă, va fi introdusă o nouă condiție pentru ca școlile să poată funcționa cu prezență fizică și anume gradul de vaccinare al personalului școlii.

Experții, specialiștii din cele două ministere și din INSP (Institutul Național de Sănătate Publică) vor discuta și mâine se va emite ordinul comun al ministerului Educației și ministerului Sănătății care detaliază foarte clar aceste chestiuni”, a declarat Klaus Iohannis.

Ministrul a mai anunțat într-un interviu la Digi24 că tot vineri la ora 10 va anunța ce teze rămân la liceu, pentru fiecare profil în parte, fiind stabilite de Direcția de Învățământ Preuniversitar.

Cîmpeanu a anunțat săptămâna trecută că numărul tezelor va fi redus de la 3 la 2 la clasa a VIII-a, eliminând teza la istorie/geografie, iar la liceu din 4 teze elevii vor avea de susținut 3.

Citește și: LISTE Ratele de vaccinare ale școlilor și grădinițelor din 18 județe și din București.

Articolul este în curs de actualizare

Exit mobile version