Deputatul PSD Achimaş-Cadariu: Atât timp cât avem ora de religie, putem avea şi educaţie pentru sănătate în şcoli. Nu există o incompatibilitate între a fi ortodox şi a avea educaţie sanitară

Achimaș Cadariu / Foto: Agerpres

Deputatul PSD Patriciu Achimaş-Cadariu consideră că atât timp cât avem ora de religie, putem avea şi educaţie pentru sănătate în şcoli, subliniind că nu există o incompatibilitate între a fi ortodox şi a avea educaţie sanitară. „Dacă e vorba de păstrarea identităţii naţionale, identitatea naţională nu trebuie plasată în secolul al XVII-lea. Dacă vrem să trăim mai mult şi mai bine, identitatea noastră naţională cred că trebuie plasată în 2023”, argumentează deputatul citat de News.ro, preluat de G4Media.ro.

„Speranţa mai redusă de viaţă a românilor comparativ cu cea a celorlalţi cetăţeni europeni şi numărul îngrijorător de mare al deceselor înregistrate la naştere ar trebui să reprezinte un grav semnal de alarmă pentru autorităţile din România şi un îndemn la acţiune”, crede chirurgul şi deputatul clujean Patriciu Achimaş-Cadariu.

„O cauză esenţială a speranţei de viaţă reduse este absenţa orelor de educaţie pentru sănătate din şcoli. Finlanda este pe locul întâi în toate aceste topuri ale speranţei de viaţă, cu o populaţie generală foarte bine educată – îi învaţă cum să aibă grijă de sănătate, cum să se îngrijească, reguli de igienă, cum să prevină apariţia bolilor, când să se prezinte la medic, cum să aibă un dialog extrem de bun cu cadrele medicale, cu asistentele atunci când sunt într-o situaţie dată. Lucruri foarte simple, dar esenţiale. Noi, dacă avem aşa o speranţă mică de viaţă evident greşim undeva. O populaţie educată ştie să îl respecte pe cel de lângă el, nu încalcă regulile de circulaţie, provocând carnagii pe şosea, cum se întâmplă prea frecvent la noi. Ştie să se spele pe mâini – şi asta nu-i o jignire. Suntem pe ultimele locuri la utilizarea pastei de dinţi, a săpunului şi ştim că o mare parte din patologia orală este cauză a altor boli sistemice. Avem nevoie ca populaţia să ştie să meargă la screening, să urmărească dacă are probleme cu tensiunea, cu glicemia şi probleme de natură psihologică – iar a merge la psiholog dacă ai probleme nu înseamnă că eşti nebun, este o chestie absolut normală”, a afirmat Cadariu.

Citește mai mult pe G4Media.ro

Amintim că, în august a.c., ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, vorbind despre importanța introducerii în programa şcolară a disciplinei „Educaţiei pentru sănătate”, a spus că un termen rezonabil pentru introducerii acestei materii este anul 2024.

Exit mobile version