Desființarea inspectoratelor școlare județene și „transformarea lor în structuri care să verifice calitatea actului de învățământ și nu partea aceasta de gospodărire sau de numiri, care trebuie să meargă spre administrația locală”, anunță vicepremierul Dan Barna, după întâlnirea de la Cotroceni

Foto: presidency.ro

Desființarea inspectoratelor școlare județene și „transformarea lor în ceea ce ar trebui să fie, în structuri care să verifice calitatea actului de învățământ și nu partea aceasta de gospodărire sau de numiri, aceasta trebuie să meargă spre administrația locală”, a declarat Dan Barna, liderul USR-PLUS, după întâlnirea de ieri de la Cotroceni, pe tema proiectului România Educată. La rândul său copreședintele USR-PLUS, Dacian Cioloș, a declarat că „inspectoratele școlare trebuie reorganizate”.

Liderii USR-PLUS au explicat că au discutat cu președintele Iohannis despre modificări la nivelul învățământului profesional, pentru ca elevii „să aibă posibilitatea să fluctueze, să meargă dintr-un sistem în celălalt astfel încât fiecare să-și poată găsit vocația cea mai potrivită”:

Dan Barna: „Practic, acest program, România Educată, și acesta a fost mesajul pe care l-am transmis președintelui, vine pe o așteptare uriașă din partea societății pentru că este un program pe care președintele și l-a asumat ca un proiect de mandat al său. În momentul de față există susținere la nivelul Guvernului, există o majoritate parlamentară și există și acest program, după sute și cred că chiar mii de ore de consultări. Avem un program, un proiect de țară despre ceea ce înseamnă reformă în educația din România.

Pentru că așteptăm de foarte mulți ani să vedem o perspectivă și o direcție pe ceea ce înseamnă această reformă În educație. Printre lucrurile importante discutate a fost acest subiect foarte, foarte important pentru mediul economic: învățământul profesional și în unele locuri învățământul dual, practic ceea ce se propune în acest proiect este un sistem de vase comunicante în care elevii și tinerii, viitori studenți unii dintre ei, să aibă posibilitatea să fluctueze, să meargă dintr-un sistem în celălalt astfel încât fiecare să-și poată găsit vocația cea mai potrivită.

Vestea bună pentru astăzi este că România Educată devină realitate și am discutat în cea mai mare parte a întâlnirii despre transformarea în legislație și modificări pe care să le simtă fiecare beneficiar al sistemului de educație.

Sunt elemente care se regăsesc în acest program și partea de structură cu modificările la nivelul liceului în principal, celelalte sisteme nu foarte mult. Inspectoratele școlare – este o inițiativă pe care noi, USR-PLUS, am susținut-o – desființarea acestora și transformarea lor în ceea ce ar trebui să fie, în structuri care să verifice calitatea actului de învățământ și nu partea aceasta de gospodărire sau de numiri, aceasta trebuie să meargă spre administrația locală. Sunt elemente care vor mai fi, tot așa, dezbătute”, a spus Barna. 

Inspectoratele școlare trebuie reorganizate, a anunțat și Dacian Cioloș, co-președintele USR-PLUS. „Am avut un schimb de opinii, deja legat de câteva idei privind reforma instituțională din educație sau felul în care se crește performanța sistemului instituțional printr-o mai mare descentralizare, prin implicarea mai mult a școlii, a consiliului de administrație, a părinților la nivel local”, a spus Cioloș.

Desființarea inspectoratelor școlare a fost una dintre condițiile propuse încă de anul trecut, după alegerile parlamentare, de USR-PLUS, Coaliției de guvernare. Aceasta măsură nu a fost introdusă în programul de Guvernare al Guvernului Cîțu.

În document apare doar: „clarificarea atribuțiilor și responsabilităților inspectoratelor școlare, în vederea reducerii birocrației, a limitării suprapunerilor de responsabilități cu alte instituții și a eficientizării activității acestora”.

Ministrul Educației spunea, în ianuarie 2021, legat de acest subiect, că desființarea pripită a inspectoratelor școlare ar genera “un adevărat dezastru, o lovitură finală dată unui sistem aflat în suferință. Acest lucru trebuie făcut, dar trebuie pregătit în timp. Nu voi susține o desființare haotică a inspectoratelor, dar voi susține o descentralizare”.

Barna a mai spus ieri, pentru G4Media.ro că „în ceea ce privește organizarea sistemului de Educație, pachetul de reforme prevede spargerea actualelor inspectorate județene și împărțirea atribuțiilor lor între Centrele Județene pentru Învățământ Preuniversitar și Centrele Județene pentru Formare Continuă, Asistență și Resurse Educaționale”.

Liderul USR-PLUS, Dan Barna a mai explicat că „este practic o fereastră de oportunitate de doi ani, doi ani și jumătate, până în proximitatea alegerilor din 2024 în care statul are și resursa de program, acest proiect în România Educată, are și susținerea și în Parlament și Guvern pentru ca o reformă în educație să devină o realitate.

De fapt România Educată este un proiect în desfășurare, care are șanse să facă acele schimbări de care e nevoie și pe care practica ni le-a arătat ca necesare. Ține și de gândirea critică a elevilor, și de necesitatea de a merge în zona digitală, pentru că vine online-ul și digitalul peste noi și dacă nu ne adaptăm foarte repede copiii și mai târziu tinerii vor avea dificultăți de găsirea unui job, toate aceste lucruri au o perspectivă bună în această fereastră de oportunitate care depinde de noi să fie folosită”, a mai spus Dan Barna.

Foto: presidency.ro

Exit mobile version