Dezacord al ministrului Educației în mesajul oficial de 8 Martie. Cum poate fi evitată o astfel de greșeală

Mesajul publicat de ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, de 8 Martie, pe pagina sa oficială, conține o greșeală. Este vorba despre un dezacord între subiect și predicat, potrivit profesorilor de limba română consultați de Edupedu.ro.

Mesajul publicat de Cîmpeanu este următorul:

„Sărbătoarea de azi trebuie, mai mult decât în alți ani, să ne fie un extraordinar prilej de a felicita doamnele din viața noastră, fie că sunt mame, soții, surori, învățătoare, profesoare, colege ori prietene! De ce? Pentru că sprijinul lor empatic și suportul pe care ni-l oferă constant este de neprețuit într-o perioadă atât de dificilă și provocatoare! Dragi Doamne și Domnișoare, vă mulțumim!”

În fraza „Pentru că sprijinul lor empatic și suportul pe care ni-l oferă constant este de neprețuit într-o perioadă atât de dificilă și provocatoare!”, subiectul este unul multiplu – „sprijinul (…) și „suportul”, iar acordul corect al subiectului cu predicatul ar fi trebui să fie la persoana a II-a plural, „sunt”, în loc de „este”.

Pentru a evita o greșeală într-un astfel de caz, se poate face contragerea propoziției: „Empatia și suportul sunt de neprețuit”.

Greșeala se numește „acord prin atracție” și este o greșeală frecvent întâlnită, mai spun profesorii de limba română.

Mesajul a fost publicat luni, 8 Martie, la ora 10:29 de minute.

Foto: Captură Facebook

Exit mobile version