Dezacord al ministrului Educației în mesajul oficial de 8 Martie. Cum poate fi evitată o astfel de greșeală

2.392 de vizualizări
Mesajul publicat de ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, de 8 Martie, pe pagina sa oficială, conține o greșeală. Este vorba despre un dezacord între subiect și predicat, potrivit profesorilor de limba română consultați de Edupedu.ro.

Mesajul publicat de Cîmpeanu este următorul:

„Sărbătoarea de azi trebuie, mai mult decât în alți ani, să ne fie un extraordinar prilej de a felicita doamnele din viața noastră, fie că sunt mame, soții, surori, învățătoare, profesoare, colege ori prietene! De ce? Pentru că sprijinul lor empatic și suportul pe care ni-l oferă constant este de neprețuit într-o perioadă atât de dificilă și provocatoare! Dragi Doamne și Domnișoare, vă mulțumim!”

În fraza „Pentru că sprijinul lor empatic și suportul pe care ni-l oferă constant este de neprețuit într-o perioadă atât de dificilă și provocatoare!”, subiectul este unul multiplu – „sprijinul (…) și „suportul”, iar acordul corect al subiectului cu predicatul ar fi trebui să fie la persoana a II-a plural, „sunt”, în loc de „este”.

Pentru a evita o greșeală într-un astfel de caz, se poate face contragerea propoziției: „Empatia și suportul sunt de neprețuit”.

Greșeala se numește „acord prin atracție” și este o greșeală frecvent întâlnită, mai spun profesorii de limba română.

Mesajul a fost publicat luni, 8 Martie, la ora 10:29 de minute.

Foto: Captură Facebook


2 comments
  1. Limba romana si gramatica e grele. Dar, e de inteles cand lucrezi in atat stres, remediale, jumatati, hibrid, Voiculescu, plexiglasu’ … poate ii da cineva un spor de stres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii români și performanțele lor la olimpiadele de Informatică din ultimii 35 de ani, pe o nouă platformă a Societății de Excelență și Performanță în Informatică / Cine sunt elevii care au compus loturile și profesorii lor – statistici și imagini

Datele despre elevii români, profesorii care i-au pregătit și performanțele lor la olimpiadele de informatică din anii 1990 și până în prezent se regăsesc pe o nouă platformă a Societății…
Vezi articolul

Studiu despre generația Alpha, care peste 4 ani intră oficial în câmpul muncii: Peste 30% dintre respondenții din România cred că vor folosi rețelele sociale la viitorul job și peste 80% vor să dezvolte o afacere proprie în paralel cu ocupația principală

Studiul cu privire la generația Alpha indică o schimbare majoră în ceea ce priveşte așteptările legate de viitorul loc de muncă: Peste o treime (37%) dintre respondenții din România cred…
Vezi articolul

Calendar an universitar 2024-2025 în 20 cele mai mari universități după numărul de studenți – Politehnica, Medicina, Universitatea din București, UBB Cluj-Napoca și alte universități din Iași, Brașov, Craiova, Oradea, Timișoara, Sibiu, Galați, Suceava

Structura anului universitar 2024-2025 a fost publicată de mai multe universități din țară. Edupedu.ro prezintă calendarele de la primele 20 universități după numărul de studenți. Majoritatea încep cursurile pe 30…
Vezi articolul

Profesoara de matematică din Azuga, dată afară de școală după ce a lăsat corigenți 12 elevi înainte de Evaluarea Națională în 2023 și repusă în funcție de Inspectorat, vrea să se angajeze în București. Are cel mai mare punctaj dintre toți profesorii de matematică cu dosar de pretransfer, potrivit ISMB

Profesoara de matematică de la Liceul Teoretic din Azuga, care în urmă cu un an a lăsat corigenți 12 elevi înainte de Evaluarea Națională și apoi a fost mutată la…
Vezi articolul