Să-ți faci elevii să iubească matematica și fizica prin intermediul unui joc video – metoda unui profesor italian

Secventa din jocul Renovatio Quest / Sursa: RenovatioQuest.it

Un fizician italian, Enea Montoli, care, pe lângă activitățile în meteorologie, lucrează ca profesor de liceu la Milano, a dezvoltat un joc video educațional pentru a-i ajuta pe elevii săi să învețe cu plăcere matematica și fizica, potrivit Forbes. El spune că jocul, care folosește inclusiv elemente actuale de interes pentru elevi, precum schimbările climatice, stârnește entuziasm în rândul tinerilor, dar nu și al profesorilor, el apreciind că “între profesori și elevi există un hău care crește”.

Enea Montoli, în vârstă de 33 de ani, dezvoltă jocul “Renovatio Quest” de un an și jumătate. Povestea jocului se derulează în anul 2.500, când schimbările climatice au schimbat la față pământul și au inundat mare parte din lume. Un elev provenind din “arhipelagul britanic” este admis într-o organizație al cărui scop este să salveze lumea de schimbările climatice, dar începe să suspecteze lucruri necurate, precum acela că respectiva organizație ar fi fost responsabilă de catastrofa climatică. 

Pentru a înainta în joc, elevii trebuie să rezolve diverse probleme și puzzle-uri ce fac apel la cunoștințe de matematică și fizică, de la trigonometrie la erori de observație, puse în contexte fantastice: lupte între oameni de zăpadă, explorarea spațiului, incursiuni în Egiptul antic.

Forbes îl citează pe Montoli:

El spune, însă, că deși unii colegi apreciază jocul și au cerut să îl folosească și ei la orele lor, “dintr-un motiv sau altul bucuria inițială nu s-a concretizat în folosirea jocului. (…) NU știu dacă e vorba despre scepticism în privința jocurilor video, sau despre înapoierea sistemului de predare, dar între profesori și elevi există un hău în creștere.”

Forbes amintește, în context, că Italia are cea mai mare medie de vârstă a profesorilor, dintre țările europene, manifestă o lipsă acută de inovație, iar Italia a avut scoruri foarte slabe la ultimele teste PISA, în special la științe. 

Realizatorul jocului notează și faptul că jocul atrage prin tema schimbărilor climatice, de interes ridicat pentru elevi, iar o parte din conținutul jocului are drept scop să ofere informații pe această temă.

Exit mobile version