Să-ți faci elevii să iubească matematica și fizica prin intermediul unui joc video – metoda unui profesor italian

3.292 de vizualizări
Secventa din jocul Renovatio Quest / Sursa: RenovatioQuest.it
Un fizician italian, Enea Montoli, care, pe lângă activitățile în meteorologie, lucrează ca profesor de liceu la Milano, a dezvoltat un joc video educațional pentru a-i ajuta pe elevii săi să învețe cu plăcere matematica și fizica, potrivit Forbes. El spune că jocul, care folosește inclusiv elemente actuale de interes pentru elevi, precum schimbările climatice, stârnește entuziasm în rândul tinerilor, dar nu și al profesorilor, el apreciind că “între profesori și elevi există un hău care crește”.

Enea Montoli, în vârstă de 33 de ani, dezvoltă jocul “Renovatio Quest” de un an și jumătate. Povestea jocului se derulează în anul 2.500, când schimbările climatice au schimbat la față pământul și au inundat mare parte din lume. Un elev provenind din “arhipelagul britanic” este admis într-o organizație al cărui scop este să salveze lumea de schimbările climatice, dar începe să suspecteze lucruri necurate, precum acela că respectiva organizație ar fi fost responsabilă de catastrofa climatică. 

Pentru a înainta în joc, elevii trebuie să rezolve diverse probleme și puzzle-uri ce fac apel la cunoștințe de matematică și fizică, de la trigonometrie la erori de observație, puse în contexte fantastice: lupte între oameni de zăpadă, explorarea spațiului, incursiuni în Egiptul antic.

Forbes îl citează pe Montoli:

  • ”Am avut ideea unui joc video în urma feedback-ului primit de la elevi. În loc de exercițiile clasice, plictisitoare, am început să formulez teste plasate în povești, cum ar fi un ou de Paști trimis la lună, curse de dinozaur și altele (…) Elevilor le place cel mai mult și îi face să continue să se joace, pentru că vor să vadă cum se termină povestea. Au ajuns să predea tema pentru acasă înainte de termen”.

El spune, însă, că deși unii colegi apreciază jocul și au cerut să îl folosească și ei la orele lor, “dintr-un motiv sau altul bucuria inițială nu s-a concretizat în folosirea jocului. (…) NU știu dacă e vorba despre scepticism în privința jocurilor video, sau despre înapoierea sistemului de predare, dar între profesori și elevi există un hău în creștere.”

Forbes amintește, în context, că Italia are cea mai mare medie de vârstă a profesorilor, dintre țările europene, manifestă o lipsă acută de inovație, iar Italia a avut scoruri foarte slabe la ultimele teste PISA, în special la științe. 

  • Montoli apreciază că adolescenții, băieți și fete deopotrivă, găsesc în jocuri ceva de interes pentru ei și dă exemplul “Among Us”, un joc pe care mulți, indiferent de sex, îl joacă în timpul pauzelor. La fel și în cazul rezultatelor școlare și al opțiunilor de studiu, arată el, citat de Forbes: “Din câte am văzut eu, sunt multe fete care urmează calea științelor la universitate. Dacă există idei preconcepute, atunci ele sunt familie”.

Realizatorul jocului notează și faptul că jocul atrage prin tema schimbărilor climatice, de interes ridicat pentru elevi, iar o parte din conținutul jocului are drept scop să ofere informații pe această temă.


2 comments
  1. Profesorii trebuie sa se transforme in mascarici pentru a.si putea tine ora si a transmite cat de putin generatiei Tictok…. Si nu inteleg de ce? Cine are ochii deschisi vede ca robotii vor inlocui pe cei mai putin dotati in cel mult 50 ani. Capitalismul viitor va fi infinit mai dur ca cel actual…..

  2. Atunci când sistemul de educatie a eliminat disciplina Biologie din planurile cadru, situatie produsă după anul 2004, cand 60- 65% dintre elevii de profesională si liceu tehnic nu mai studiază in ciclul superior legile de functionare ale corpului uman, este de așteptat să vezi cum toate aceste generatii vor refuză vaccinarea. Aceștia nu inteleg cum funtionează viul. Așadar culegem ceea ce am semănat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Cel mai mare program european pentru cercetare, Horizon Europe, a fost lansat cu un buget de 95,5 miliarde de euro / Cristian Bușoi: Estimăm că se vor crea până la 100 de mii de locuri de muncă pentru cetățenii europeni

Președinția portugheză a Consiliului Uniunii Europene a lansat marți programul Horizon Europe, cel mai mare proiect european destinat cercetării, cu un buget de 95,5 miliarde de euro, la evenimentul de…
Vezi articolul

Florian Lixandru, secretar de stat PSD la Educație: Se va reveni asupra deciziei doamnei ministru Deca de a-mi retrage atribuțiile de secretar de stat. Am fost chemat de dimineață la dumneaei în birou și informat că, urmare a postării mele publice cu poziția PSD privind legile educației, îmi retrage atribuțiile

Florian Lixandru, secretarul de stat PSD de la Educație căruia ministra Ligia Deca i-a retras în această dimineață atribuțiile de secretar de stat, a declarat în această seară, la B1…
Vezi articolul

Școlile rămân închise, însă autoritățile permit organizarea de cursuri sau workshop-uri la interior cu maximum 25 de persoane, prevede hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență

Școlile rămân în scenariul roșu, însă autoritățile permit organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri pentru adulți cu participarea unui număr de maximum 25 de persoane în interior, conform Hotărârii…
Vezi articolul