Directoarea Colegiului din Târgu Mureş, unde un elev a agresat un profesor: Nu este firesc ca profesorilor să le fie frică să mai intre la ore / Legea educaţiei ne aşează într-o poziţie de risc

Foto: Pexels.com

„Legislaţia care este în vigoare ne aşează într-o poziţie de risc, ne expune. Nu se poate ca acest colegiu să ajungă în situaţia în care profesorii să aibă spaime, profesorii să aibă frică să intre la ore”, a declarat directoarea Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş, Cristina Ligia Someşan, în urma incidentului violent petrecut în şcoală pe 11 martie, când un elev şi-a agresat fizic diriginta, potrivit Agerpres. 

Directoarea a susținut că va începe demersuri pentru adaptarea Legii Educaţiei la realităţile din teren, întrucât în actuala formă aceasta aşează într-o poziţie de risc cadrele didactice.

„Ieri (luni, n.r.), a avut loc un incident violent, înfiorător, înfiorător din punct de vedere emoţional pentru toată lumea, pentru elevi, pentru profesori, pentru părinţi şi imposibil de realizat că totuşi suntem în situaţia în care suntem expuşi la aşa ceva. Bineînţeles că imediat au pornit cercetările care sunt în curs din partea şcolii, din partea Inspectoratului Şcolar şi a organelor de poliţie. 

Nu vreau să vă ascund că legislaţia care este în vigoare, din punctul nostru de vedere, deci ceea ce ţine de Legea educaţiei, ceea ce ţine de posibilităţile de intervenţie ale organelor de poliţie, toate secţiunile pe care le are, ne aşează într-o poziţie de risc, ne expune.”, a declarat presei Cristina Ligia Someşan.

Nu este firesc ca profesorilor să le fie frică să mai intre la ore, a susţinut directoarea.

Nu se poate ca acest colegiu să ajungă în situaţia în care profesorii să aibă spaime, profesorii să aibă frică să intre la ore. Puteţi să spuneţi orice, puteţi să acuzaţi profesorii şi ne asumăm orice parte de vină, dar toată rânduiala actuală nu este spre folosul societăţii şi nu este spre binele nimănui, nici al copiilor, nici al părinţilor, nici al profesorilor. (…) Sunt dispusă să mă lupt ca să se obţină o normalitate, un adevăr şi o realitate. Şi sunt dispusă să mă lupt să nu las ca un asemenea incident să terfelească munca atâtor alţi copii, munca şi susţinerea părinţilor din spatele acelor copii. Şi nimeni să nu-şi închipuie că acesta este un lucru definitoriu pentru şcoală. Acesta este un lucru pe care societatea adultă trebuie să-l privească cu răspundere şi să ne întrebăm cu toţii cum am permis să se ajungă aici”, a susţinut Someşan, citată de Agerpres.

Incidentul se putea întâmpla oriunde, în orice şcoală, iar din această perspectivă principiile de bază trebuie puternic analizate, în special legislaţia, a spus Cristina Ligia Someşan.

„Nu mai avem voie să facem cutare lucru, mai avem voie să facem doar cutare lucru şi, până la urmă, toate aceste atitudini fac să nu mai fie nici profesori. Există o stare de temere în şcoală, de spaimă (…) 

Mâine poate vine înapoi pentru că este în învăţământul obligatoriu şi are toate drepturile. Credeţi că mi-e confortabil să mă gândesc cum să procedez cu această legislaţie? Mâine cum va fi? Da, astăzi putem foarte bine să condamnăm pe oricine, elev, profesor, director, pe oricine, dar mâine cum va fi? Mă străduiesc să mă fofilez printre articole de lege care să pună lucrurile în ordine, dar sunt mulţi alţi directori de la alte şcoli care n-au reuşit. Sper să reuşesc”, a afirmat directorul Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian”.

În privinţa comportamentului acestui elev, aflat încă în stare de reţinere, conducerea şcolii susţine că au fost abordate toate posibilităţile, însă un copil are voie să vorbească cu psihologul şcolar doar cu acordul scris al părintelui.

Informaţii de context

Elevul din clasa a VIII-a de la Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş, care a făcut gesturi obscene la ore, iar apoi şi-a agresat diriginta a fost reţinut, luni seara, de poliţiştii Biroului Siguranţă Şcolară.

Potrivit IPJ Mureş, cercetările continuă în cadrul unui dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi tulburarea liniştii şi ordinii publice. Elevul a fost condus de două ori la poliţie după ce s-a urcat pe un dulap în timpul orelor de curs şi a arătat gesturi obscene cadrului didactic, iar la două ore după incident ar fi aplicat lovituri cu pumnii şi picioarele dirigintei clasei, conform Agerpres.

IPJ Mureş a precizat că tânărului i-a fost aplicată şi o sancţiune contravenţională, cu amendă, în valoare de 500 de lei.

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş a informat că elevul a mai fost sancţionat de mai multe ori în trecut, din cauza comportamentului său, potrivit sursei citate.

Citește și:
Elevul de clasa a VIII-a care și-a agresat diriginta a fost reținut, luni seara, de polițiști
Măsuri disciplinare mai „stricte” în școli, incluse în noul Statut al elevului și în noul ROFUIP, anunță secretarul de stat Florian Lixandru / Noile regulamente ar trebui să fie gata până pe 2 mai, potrivit Ministerului Educației
Sancțiunile ce pot fi aplicate elevilor, potrivit Legii învățământului preuniversitar: de la observația individuală și până la exmatriculare. Toate sancțiunile se comunică individual, în scris, atât elevilor, cât și părinților
Pedepse mai „aspre” pentru profesori, în ceea ce privește gestionarea actelor de violență, spune secretarul de stat Florian Lixandru: Se merge până la desfacerea contractului individual de muncă
Exit mobile version