Directoarea Colegiului din Târgu Mureş, unde un elev a agresat un profesor: Nu este firesc ca profesorilor să le fie frică să mai intre la ore / Legea educaţiei ne aşează într-o poziţie de risc

26.597 de vizualizări
Foto: Pexels.com
„Legislaţia care este în vigoare ne aşează într-o poziţie de risc, ne expune. Nu se poate ca acest colegiu să ajungă în situaţia în care profesorii să aibă spaime, profesorii să aibă frică să intre la ore”, a declarat directoarea Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş, Cristina Ligia Someşan, în urma incidentului violent petrecut în şcoală pe 11 martie, când un elev şi-a agresat fizic diriginta, potrivit Agerpres. 

Directoarea a susținut că va începe demersuri pentru adaptarea Legii Educaţiei la realităţile din teren, întrucât în actuala formă aceasta aşează într-o poziţie de risc cadrele didactice.

„Ieri (luni, n.r.), a avut loc un incident violent, înfiorător, înfiorător din punct de vedere emoţional pentru toată lumea, pentru elevi, pentru profesori, pentru părinţi şi imposibil de realizat că totuşi suntem în situaţia în care suntem expuşi la aşa ceva. Bineînţeles că imediat au pornit cercetările care sunt în curs din partea şcolii, din partea Inspectoratului Şcolar şi a organelor de poliţie. 

Nu vreau să vă ascund că legislaţia care este în vigoare, din punctul nostru de vedere, deci ceea ce ţine de Legea educaţiei, ceea ce ţine de posibilităţile de intervenţie ale organelor de poliţie, toate secţiunile pe care le are, ne aşează într-o poziţie de risc, ne expune.”, a declarat presei Cristina Ligia Someşan.

Nu este firesc ca profesorilor să le fie frică să mai intre la ore, a susţinut directoarea.

Nu se poate ca acest colegiu să ajungă în situaţia în care profesorii să aibă spaime, profesorii să aibă frică să intre la ore. Puteţi să spuneţi orice, puteţi să acuzaţi profesorii şi ne asumăm orice parte de vină, dar toată rânduiala actuală nu este spre folosul societăţii şi nu este spre binele nimănui, nici al copiilor, nici al părinţilor, nici al profesorilor. (…) Sunt dispusă să mă lupt ca să se obţină o normalitate, un adevăr şi o realitate. Şi sunt dispusă să mă lupt să nu las ca un asemenea incident să terfelească munca atâtor alţi copii, munca şi susţinerea părinţilor din spatele acelor copii. Şi nimeni să nu-şi închipuie că acesta este un lucru definitoriu pentru şcoală. Acesta este un lucru pe care societatea adultă trebuie să-l privească cu răspundere şi să ne întrebăm cu toţii cum am permis să se ajungă aici”, a susţinut Someşan, citată de Agerpres.

Incidentul se putea întâmpla oriunde, în orice şcoală, iar din această perspectivă principiile de bază trebuie puternic analizate, în special legislaţia, a spus Cristina Ligia Someşan.

„Nu mai avem voie să facem cutare lucru, mai avem voie să facem doar cutare lucru şi, până la urmă, toate aceste atitudini fac să nu mai fie nici profesori. Există o stare de temere în şcoală, de spaimă (…) 

Mâine poate vine înapoi pentru că este în învăţământul obligatoriu şi are toate drepturile. Credeţi că mi-e confortabil să mă gândesc cum să procedez cu această legislaţie? Mâine cum va fi? Da, astăzi putem foarte bine să condamnăm pe oricine, elev, profesor, director, pe oricine, dar mâine cum va fi? Mă străduiesc să mă fofilez printre articole de lege care să pună lucrurile în ordine, dar sunt mulţi alţi directori de la alte şcoli care n-au reuşit. Sper să reuşesc”, a afirmat directorul Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian”.

În privinţa comportamentului acestui elev, aflat încă în stare de reţinere, conducerea şcolii susţine că au fost abordate toate posibilităţile, însă un copil are voie să vorbească cu psihologul şcolar doar cu acordul scris al părintelui.

Informaţii de context

Elevul din clasa a VIII-a de la Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş, care a făcut gesturi obscene la ore, iar apoi şi-a agresat diriginta a fost reţinut, luni seara, de poliţiştii Biroului Siguranţă Şcolară.

Potrivit IPJ Mureş, cercetările continuă în cadrul unui dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi tulburarea liniştii şi ordinii publice. Elevul a fost condus de două ori la poliţie după ce s-a urcat pe un dulap în timpul orelor de curs şi a arătat gesturi obscene cadrului didactic, iar la două ore după incident ar fi aplicat lovituri cu pumnii şi picioarele dirigintei clasei, conform Agerpres.

IPJ Mureş a precizat că tânărului i-a fost aplicată şi o sancţiune contravenţională, cu amendă, în valoare de 500 de lei.

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş a informat că elevul a mai fost sancţionat de mai multe ori în trecut, din cauza comportamentului său, potrivit sursei citate.

Citește și:
Elevul de clasa a VIII-a care și-a agresat diriginta a fost reținut, luni seara, de polițiști
Măsuri disciplinare mai „stricte” în școli, incluse în noul Statut al elevului și în noul ROFUIP, anunță secretarul de stat Florian Lixandru / Noile regulamente ar trebui să fie gata până pe 2 mai, potrivit Ministerului Educației
Sancțiunile ce pot fi aplicate elevilor, potrivit Legii învățământului preuniversitar: de la observația individuală și până la exmatriculare. Toate sancțiunile se comunică individual, în scris, atât elevilor, cât și părinților
Pedepse mai „aspre” pentru profesori, în ceea ce privește gestionarea actelor de violență, spune secretarul de stat Florian Lixandru: Se merge până la desfacerea contractului individual de muncă

29 comments
 1. Asemenea specimene de elevii se găsesc foarte des in licee tehnologice,dar am fost surprins SI in școlile cu pretenții foarte bune,de fițe,asta datorită părinților foarte protectori ai plini de tupeu SI nesimțire. Sistemul de învățământ este distrus în totalitate,acest specimen nu mai are ce căuta într o școală normală,ci doar in una de Reeducare,sau cum erau înainte de 89′ ,in Școală de Corecție! Ar trebui reintroduse pentru asemenea specimene,acolo le este locul, nu societatea să îi protejeze SI să îi oblige pe profesorul respectiv să îl treacă clasa. Rușine !! Apropo pe tov. Stefan Lixandru îl preocupă acum cum sa găsească cum sa pedepsească pe profesorii violenți din școlii,nu pe elevii!!! Să li se desfacă contractul de muncă,cică,dar pentru un elev cu asemenea comportament ce faci, deșteptule???? De unde ați apărut,cu ideile voastre tembele? Aveți nevoie de un control, serios! Voi sunteți cei ce distrugeți învățământul! Oare o faceți conștienți,sau o faceți fara să vă dați seama,din prostie! In locul Dvs îmi dădeam demisia,pe loc pentru asemenea prostie.Rusine.

 2. Terminați cu idioțeniile! În ce poziție de risc vă aflați? Sunteți la război ? Sunteți la pușcărie? Unde sunteți, mă? Sunteți în școli normale și în general sunt tot elevi normali cu diferite personalități. Sunt din domeniu și mi se pare deja paranoia curată . E o psihoză anti-elevi și anti-tineri. Nu îi poți acuza pe toți că sunt la fel . Am întâlnit elevi și studenți excepționali, unii mai pricepuți la unele lucruri, iar alții în alte domenii , chiar dacă nu se pricepeau la o materie anume . Sunt o grămadă de elevi buni , fie olimpici , dar și elevi cu preocupări obișnuite. Nu înțeleg de unde atâta ură doar pentru niște cazuri izolate ? Aveți deja probleme mari ! Dacă ajungeți să faceți isterie prostească aici pe platformă, însemână că în viața reală e totul jale . Nu vreau să îmi imaginez ce fel de comportamente rigide și deviate au unii în viața reală.

  1. Du-te bre schizofrenicule cu 20 de nume și te tratează. Tu n-ai mai dat prin școală de nu mai știi când sau ești chiar unul din elevii problemă. În viața reală ESTE totul jale, las-o jos că măcăne.

   1. Domnule Altcineva ! Aveți un comportament deviat și puteți consulta un medic psiholog și psihiatru care să vă îndemne să lăsați intoleranța și ura deoparte ! Aveți multe frustrări neîntemeiate și îi distrugeți pe alții nevinovați ! Limbajul golănesc îl aveți pe limbă de când v-ați născut! Cei 7 ani de acasă i-ați aruncat la gunoi odată cu normalitatea și cu firescul. Dacă nu vă plac copiii de ce îi faceți? Ar merita ca toți elevii pe care îi criticați să plece în străinătate și să nu aveți bani nici de o pâine în urma depopulării . Exemplare ca dumneata au distrus societatea și viața unor oameni. În viața reală depinde cum vezi lucrurile. Probabil o persoană depresivă și agresivă vede doar în negru situația. Sunteți pesimistă până la absurd . Te poți duce unde vrei dacă nu îți convine . Noi avem dreptul să comentăm cum dorim

   2. Apropo nenea ,, altcineva ,, ! Cine te pune să răspândești minciuni? Se vede că ești platit să vorbești degeaba.Ți-am mai văzut ideile teribiliste și degradante și pe alte conturi . Ai zeci de conturi prin care arunci cu noroi în oricine fara să citești articolul. Nu ești la prima încercare de denigrare la adresa tuturor. Ai face bine să rămâi în banca ta că deja ai luat-o pe o cale absurdă.

   3. Cel cu numele ,, Altcineva ,, ! Apropo ! Te învăț eu educație dacă părinții tăi nu te-au învățat ! Regula 1 : E de bun simt să te exprimi ca omul , chiar dacă ai un punct de vedere opus . Regula 2 : În democrație există opoziție în orice , de la politică și până la învățământ. Obișnuiește-te cu idee că nu toți sunt de acord cu tine , deoarece așa este democrația. Regula 3 : Nu jicnești golănește pe nimeni, deoarece există o zicală celebră : ,, Cine spune ăla a ! ,, ; ,deci te-ai jignit singur , nu pe mine m-ai jicnic ! Regula 4 : Dacă ataci o categorie de oameni nevinovați cu siguranță o să primești și un răspuns și o mustrare ! Regula 5 : Te retragi dacă știi că ești violent și nu te poți stăpâni ! Am câteva întrebări pentru tine : Așa te-au învățat părinții tăi? Te-au
    învățat să înjuri oamenii atunci când au gusturi și preferințe diferite ? Ți-ar conveni să te înjure cineva aiurea ? Ăsta este limbajul profesoral ? Te-a nominalizat cineva menționând numele tău? Atunci te rog să îți vezi de treabă. Comportamentele aste sunt deja demonice.

  2. Sunteți paralel cu realitatea. Cazuri asemănătoare există în toate școlile din țară. Nu avem curajul să le facem publice pentru că tot școala este scoasă vinovată.

   1. Nimeni nu este paralel cu realitatea ! Asta este în mintea dumneavoastră! Nu știm noi că se exagerează și se aberează prea mult? Depinde unde predai ca profesor și pe cine întâlnești !
    De ce u demisionați cinstit dacă tot urâți meseria asta ? Dacă nu îți place demisionezi. Îți asumi riscul meseriei de la început. Chiar așa nu reușiți să întâlniți nici măcar un tânăr normal ?
    Mi se spare deja exagerare curată ! V-ar conveni
    să vă critice și pe dumneavoastră cineva și pe
    toată categoria dumneavoastră socială? Cunosc multe cazuri de profesori care sunt prieteni cu elevi și sunt în relații excelente, așa că nu puteți aduce în discuție un fals.

 3. Daca ati INTREBA PROFESORII, ati afla cate cazuri de genul asta mai sunt. Dar voi de la minister ascultati doar elevii si parintii.
  Acestia din urma stiu ca nu patesc nimic si ca au toate drepturile.
  Acum va treziti? Dupa ce ati distrus, CU BUNA STIINTA, invatamantul, societatea, valorile? Suntem eroi de încă mai suportam pentru ca ne-am ales cândva o meserie de care voi ati ajuns sa va bateti joc.
  Cu cerul si cu pământul, rog tinerii sa nu intre in invatamant. Sa nu aiba parte de bataia de joc de care avem noi parte de 30 de ani.
  Nu v-ati dorit tineri educati. Ci prostime usor de manipulat. Culegeti ce ati sadit in mintea lor: violenta prin filme si televiziune de proasta calitate, valori inversate, imoralitate, obraznicie, marlanie etc

  1. Aveti dreptate ,in tot ceea ce spuneți!Părinții și elevii ,au doar drepturi ,îndatoriri nu au! Cei din minister nu au lucrat in sistem?Chiar nu realizeaza aceasta degradare?Cadrului didactic i se desface contractul de munca ,dar elevului pentru astfel de agresiuni,ce?Ei știu foarte bine că sancțiunile sunt minore și nu le pasa! Nu pot înțelege ,de ce au nevoie de telefoane la școală,când dirigintele sau toate cadrele pot anunța la nevoie părinții!Ne am aliniat standardelor europene și iată unde am ajuns!Poate se gândesc cei de sus și revin cu SCOLILE DE REEDUCARE,că tare bine mai erau!Reeducare minori,nu libertate pentru cei cu probleme!

  2. Aveti dreptate ,in tot ceea ce spuneți!Părinții și elevii ,au doar drepturi ,îndatoriri nu au! Cei din minister nu au lucrat in sistem?Chiar nu realizeaza aceasta degradare?Cadrului didactic i se desface contractul de munca ,dar elevului pentru astfel de agresiuni,ce?Ei știu foarte bine că sancțiunile sunt minore și nu le pasa! Nu pot înțelege ,de ce au nevoie de telefoane la școală,când dirigintele sau toate cadrele pot anunța la nevoie părinții!Ne am aliniat standardelor europene și iată unde am ajuns!Poate se gândesc cei de sus și revin cu SCOLILE DE REEDUCARE,că tare bune mai erau!Reeducare minori,nu libertate pentru cei cu probleme!

 4. mulțumim celor care a distrus invatamantu. Învățământul este o instruire care se realizează prin ordine și disciplina

  1. extrem de trist. asemenea stari de fàpt ne arunca consistent inapoi pe scala civilizatiei, ce sa Mai vorbim de educative si cultura?

 5. Si acum imaginati-va cum stau lucrurile intr-un liceu tehnologic… Cu eventual 1 gardian la peste 600 de elevi, care uneori nu se prea implica pt ca el este angajatul primariei. Si uite asa profesorii sunt vinovati pt fiecare act de indisciplina, pt ca nu au stiut sa le vorbeasca, pt ca nu i-au scos din toalete la timp, pt ca au indraznit sa ridice vocea la elevul recalcitrant etc. In conditiile in care lucreaza inclusiv cu elevi cu dosar penal si/sau dependenti de droguri, fara nicio parghie de sanctionare… Romania educata….

 6. Din punctul meu de vedere nu trebuia amestecați ciclu gimnazial cu ciclu liceal deoarece cei mici își iau modele de la cei mari.
  Părinții sunt primi responsabili de acțiunile propriilor copii.

 7. Toate conflictele din Colegiu sunt controlate de director. Poate mama copilului este în cârdășie cu Directoarea. Bani, cadouri atenții si nu poate lua măsuri,

 8. Si dc nu vor să plătească, în special cei de a 12a, ce le faci? Mai ales cand distrug în grup și nu poți dovedi, căci camerele nu avem dreptul să le folosim decât cu n.șpe mii de semnături.

 9. Prea târziu…Răul a fost făcut treptat în ultimii 20-30 de ani.Nu se mai poate îndrepta nimic…Suntem o societate intr-o puternica criză de moralitate ,aproape de colaps unde valorile umane sunt bulversate luate în bătaie de joc și marginalizate.Ce a-ti semănat aia culegeți…Respectul este o blasfemie…Obrăznicia și mârlănia sunt la putere.Trsiască democrația post -decembristă…

 10. Cum sa mai vrem sa fie scoala, scoala cu aceste specimene. Cum sa mai accepti sa mai predai la o astfel de clasa sau cum sa mai accepti ca propriul copil sa fie intr-o astfel de clasa? Acesti golani trebuie dusi intr-o scoala de corectie, murdaria trebuie curatata, nu bagata sub pres. Un astfel de elev nu are ce mai cauta intr-o scoala normala. Pentru un golan sacrificam toata clasa? Golanului ii trebuie scoasa golania, nu sa-i creem conditii pentru a termina toata clasa.

 11. Si asa este afectata sănătatea mintala și fizica a cadrelor didactice și apoi e mare mirare de ce nimeni cu țiglele pe cap nu mai vrea sa vina în învățământ sau de ce X profesor ar trebui sa fie client la psihiatrie datorita bullyng-ului, traumelor emoționale provocate de toți dezaxatii care sunt în scoli și nu mai sunt duși la scoli de corecție.

 12. Eu am avut intr-o clasă un astfel de “exemplar”, din fericire am scăpat fără să iau bataie, dar mi-era frică să mai intru în acea clasă, așa că am refuzat în anul următor să mai predau la clasa respectivă.

 13. Ceea ce s-a întâmplat aici, se întâmplă în majoritatea școlilor din învățământul preuniversitar, mai ales în liceele tehnologice/colegiile tehnice, dar multe fapte mai puțin grave, sunt ascunse fie de profesorii agresați emoțional de elevi, fie de catre directori. Am fost profesor 8 ani în astfel de licee, deci nu fac afirmații gratuite. Acești elevi știu că practic nu pățesc nimic pentru acest comportament deviant. Romania educata marca Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rectorul de la Universitatea „Dunărea de Jos”, Lucian Puiu Georgescu, este acuzat de delapidare – Parchet / Procurorii cer Universității să decidă dacă se constituie parte civilă în procesul penal / Solicitarea apare în plin conflict între Georgescu și Ministerul Educației, pe seama viitorului mandat de rector

Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, Lucian Puiu Georgescu, aflat acum în centrul unui conflict cu Ministerul Educației legat de următorul mandat la conducerea instituției de învățământ superior, este…
Vezi articolul

Burse de studiu la liceu în SUA: Liceenii din România se pot înscrie pentru bursa Future Leaders Exchange Program (FLEX) până pe 15 octombrie, pentru a învăța la un liceu american și a locui la o familie americană în anul școlar viitor

Liceenii din România se pot înscrie pentru bursa Future Leaders Exchange Program (FLEX) 2022-2023, până pe 15 octombrie, potrivit unui comunicat al Ambasadei Statelor Unite în România și American Councils…
Vezi articolul

DOCUMENT Noile măsuri de prevenire a răspândirii Covid-19, valabile de astăzi, sâmbătă, 8 ianuarie. Se interzic măștile textile sau din plastic / În școli și pe stradă, obligatorie masca medicală sau de tip FFP2

Începând de astăzi, 8 ianuarie 2022, masca de protecție trebuie purtată în toate spațiile publice închise și deschise, adică și pe stradă, potrivit noilor măsuri anunțate și reglementate de Ministerul…
Vezi articolul

Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare va gestiona și actualiza platformele pentru evaluările și examenele naționale digitalizate, inclusiv platforma pentru evaluarea elevilor la finalul clasei pregătitoare și clasei I

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern prin care se va înființa Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare, care va gestiona și actualiza platformele…
Vezi articolul