DOCUMENT Ministerul Justiției a pierdut un proces în instanță, pentru secretizarea avizului pe Legile Educației Deca-Iohannis. Ștefan Pălărie, USR: În aviz, Ministerul Justiției desființa inclusiv admiterea paralelă la liceu

Înscrierea la Evaluarea Națională Documente / Foto: Pexels.com

Foto: Pexels.com

Ministerul Justiției a pierdut în primă instanță procesul intentat de senatorul USR Ștefan Pălărie, care a acuzat instituția că refuză ilegal să facă public avizul pe care juriștii Ministerului l-au acordat Legilor învățământului Deca-Iohannis. Tribunalul București a obligat Ministerul Justiției, printr-o decizie dată pe 6 septembrie 2023, să comunice senatorului USR avizul „privind privind proiectele legilor învățământului preuniversitar și universitar inițiate de Ministerul Educației și adoptate în ședința de Guvern din data de 28.03.2023”.

În decizia sa, Tribunalul a decis că avizul este document de interes public, iar Ștefan Pălărie a atacat această decizie cu recurs, solicitând și observațiile propriu-zise ale Ministerului Justiției la proiectele de legi Deca-Iohannis, potrivit unui comunicat remis de USR. Înainte ca recursul să fie judecat la Curtea de Apel București, Ministerul Justiției condus de liberala Alina Gorghiu i-a trimis senatorului USR avizul complet de la Ministerul Justiției pe Legile Educației, a anunțat astăzi Pălărie, care a făcut public documentul.

FOTO Decizia Tribunalului București în procesul intentat de senatorul USR Ștefan Pălărie împotriva Ministerului Justiției:
Foto: portal.just.ro

După ce am câștigat în primă instanță și am ajuns și la recurs, Ministerul Justiției a trimis, săptămâna trecută, niște documente incomplete, apoi au trimis avizul complet. Avizul extrem de critic de la Ministerul Justiției arată că aceste proiecte nu aveau ce să caute în forma asta în Parlament. Cu atât mai puțin să devină legi! Una din cele mai simple și, în același timp, revoltătoare observații ale juriștilor din Ministerul Justiției este că Ministerul Educației ar trebui să facă acordul între subiect și predicat atunci când scrie o lege! Adică Ministerul Educației ar trebui să vorbească corect limba română”, a afirmat Ștefan Pălărie.

Ștefan Pălărie / Foto: Inquam Photos / George Călin

Senatorul USR a declarat pentru Edupedu.ro că „toate schimbările criticate de societate, de opoziție – au fost desființate de Ministerul Justiției în acest aviz – în frunte cu celebra admitere paralelă la liceu. Pentru mine este un moment de șoc – aș spune că este o barbarie forma în care au forțat aceste legi să treacă, pentru a-și face președintele Iohannis o poză de PR la Cotroceni. Contradicțiile și conflictele generate de aceste legi vor dura mulți ani și vor face legile neaplicabile”.

Senatorul a cerut Ministerului Justiției condus de liberalul Cătălin Predoiu să facă public avizul atunci când Legile învățământului Deca-Iohannis erau în proces de avizare interministerială, înainte ca Guvernul Ciucă să adopte legile, a precizat Pălărie. „Este vorba despre un document fundamental în dezbaterea publică a noilor legi ale Educației, care a fost ascuns inclusiv față de Parlament, astfel încât parlamentarii nu au avut acces la informații de specialitate în timpul dezbaterilor”, acuză USR într-un comunicat de presă remis Edupedu.ro.

„Inițiativa senatorului USR a venit în contextul în care partidele de la putere, Guvernul și în special ministrul Educației, Ligia Deca, s-au grăbit să treacă prin Parlament, în luna mai, fără consultări reale, două proiecte de legi ale Educației prost scrise și prost fundamentate”, precizează partidul de opoziție, în comunicatul său.

Ministerul Justiției s-a opus permanent să prezinte public acest punct de vedere revelator, inclusiv la proces, aducând obiecții că un asemenea document nu este destinat publicului. Judecătorul a infirmat însă acest lucru„, a precizat Pălărie.

Procesul a fost deschis la mijlocul lunii aprilie 2023, iar decizia în prima instanță a fost dată pe 6 septembrie 2023.

Descarcă de mai jos avizul Ministerului Justiției la legile învățământului Deca-Iohannis:

Exit mobile version