DOCUMENT Posibilitatea suspendării cursurilor fizice și trecerea tuturor elevilor și copiilor la școala online, introdusă în lege până pe 10 ianuarie 2022 – proiect de ordonanță de urgență

Foto: © Eakrin Rasadonyindee - Dreamstime.com

Posibilitatea suspendării cursurilor fizice și trecerea tuturor elevilor și copiilor la școala online este introdusă în Legea 55/2020 pe perioada 13 septembrie 2021 – 10 ianuarie 2022, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pus la dispoziția presei de Ministerul Educației. Este vorba despre reglementarea care va permite autorităților ca, prin ordin de ministru, să suspende școala fizică.

Se introduce, prin acest proiect de OUG, după alineatul (1^4) al articolului 38, un nou alineat, alineatul (1^5), cu următorul cuprins:

“În perioada 13 septembrie 2021 – 10 ianuarie 2022, prin excepţie de la prevederile alin. (1), în baza şi sub rezerva analizei situaţiei epidemiologice la nivel naţional realizate de Ministerul Sănătăţii împreună cu Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei şi în baza hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prin ordin al ministrului educaţiei, se pot dispune suspendarea activităţilor care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi continuarea activităţilor didactice în sistem on-line.

„Proiectul de OUG a fost transmis spre avizare tuturor ministerelor avizatoare”, a precizat ministrul Educației.

Tot prin acest proiect se introduce posibilitatea suspendării cursurilor fizice și trecerea la cursurile online pentru învățământul superior.

Este vorba despre introducerea posibilității legale de a suspenda cursurile, potrivit explicațiilor oferite de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro. Prevederile precedente au funcționat doar pentru anul școlar trecut, 2020-2021.

Cum justifică autorii ordonanței aceste măsuri

„Având în vedere faptul că actuala legislaţie, respectiv Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 141/2020 privind instituirea unor măsuri pentru buna funcţionare a sistemului de învăţământ şi pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, aprobată cu modificări prin Legea nr. 87/2021 şi unele prevederi din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare îşi încetează efectele odată cu sfârşitul anului şcolar/universitar 2020 – 2021, pentru a asigura continuitatea în desfăşurarea activităţilor didactice la nivelul sistemului de învăţământ, dat fiind termenul foarte scurt pentru asigurarea cadrului legal necesar şi ştiind că noul an şcolar începe la 1 septembrie, respectiv noul an universitar începe, de regulă, în prima zi lucrătoare a lunii octombrie,

Potrivit scenariilor anunțate de miniștrii Educației și Sănătății, care ar trebui să fie într-un ordin anunțat ca aprobat, dar care nu a apărut încă în Monitorul Oficial, școala trece în mediul online după depășirea ratei de infectare de 6/1.000 de locuitori într-o localitate, iar creșele și grădinițele își suspendă cursurile în format fizic la intrarea localității în carantină.

Articolul este în curs de actualizare

Foto: © Eakrin RasadonyindeeDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version