DOCUMENTE Strategii metacognitive, educație digitală și cea incluzivă, discipline opționale pentru elevii de liceu. Programele acestora, publicate în Monitorul Oficial / Ce vor studia elevii

Foto: © Photodeti | Dreamstime.com

Trei programe școlare din categoria curriculum la decizia școlii, pentru nivel liceal, au fost publicate în Monitorul Oficial. Este vorba despre următoarele discipline: Educație digitală și abilități media, Educație incluzivă și dezvoltarea gândirii critice, Strategii metacognitive.

„Programele școlare cuprinse în prezentul ordin se aplică în sistemul de învățământ preuniversitar începând cu anul școlar 2022—2023, ca ofertă națională de curriculum la decizia școlii sau în cadrul temelor incluse în activitatea corespunzătoare disciplinelor de studiu din ariile curriculare Limbă și comunicare și Om și societate”, prevede ordinul publicat în Monitorul Oficial.

Disciplina opțională „Educație pentru viață” este pentru clasele IX-XII. Este alocată o oră pe săptămână pentru această disciplină, „însă structura cursului permite organizarea flexibilă a timpului de învățare”.

Exemplu de activități pe care profesorii pot să le desfășoare la orele cu elevii:

Cum se va face evaluarea elevilor la disciplina Educație digitală și abilități media

„Evaluarea se va realiza, de regulă, prin metode complementare (observarea sistematică a comportamentului și a atitudinii față de învățare, interviul, portofoliul, autoevaluarea, jurnalul de lectură, e-proiectul etc.) care permit evaluarea reacțiilor, a învățării și a comportamentului elevilor.”

Programa școlară pentru disciplina Educație digitală și abilități media (clasele IX-XII):

Disciplina „Educație incluzivă și dezvoltarea gândirii critice” este pentru clasele IX-X. „Programa își propune să dezvolte gândirea critică a elevilor din ciclul inferior al liceului în legătură cu un aspect extrem de important al vieții sociale actuale – integrarea școlară, socială, profesională, culturală etc. a tuturor membrilor societății, indiferent de caracteristicile fizice, intelectuale sau culturale pe care le au aceștia”.

Programa poate fi considerată o continuare și o completare a Educației sociale, studiate de elevi în ciclul gimnazial, cu precădere a disciplinei Gândire critică și drepturile copilului (clasa a V-a), potrivit documentului citat.

Exemple de activități pentru disciplina Educație incluzivă și dezvoltarea gândirii critice:

Programa disciplinei Educație incluzivă și dezvoltarea gândirii critice (clasele IX-X):

Disciplina opțională „Strategii metacognitive” se adresează elevilor de clasa a X-a. Conform sursei citate, „este o disciplină opțională care răspunde necesității de a optimiza procesul de învățare al elevilor de clasa a X-a, prin dezvoltarea sistematică, explicită și intenționată de strategii care să îi învețe să învețe și să reflecteze asupra achizițiilor dobândite și asupra procesului care a condus la acestea”.

Iată în ce activități pot fi implicați elevii:

Programa disciplinei Strategii metacognitive:

Foto: © Photodeti | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version