Două licee din Bistrița protestează după ce Inspectoratul județean a decis desființarea unor clase unice la nivel local – de muzică și arhitectură

Sursa: Facebook - Liceul de Muzica Bistrita

Liceul de Arte “Corneliu Baba” și Liceul de Muzică “Tudor Jarda” au protestat, la sfârșitul săptămânii trecute, după o decizie a Inspectoratului Școlar Județean de a desființa două clase pe care le declară “unice” la nivel local – de arhitectură în cazul primului, de muzică în cazul celui de-al doilea, după cum relatează Bistrițeanul. Publicația locală îl citează și pe șeful ISJ Bistrița-Năsăud, care spune că e necesară reducerea claselor în toate liceele, în oferta școlară 2020-2021, dar că, între altele, instituțiile de învățământ menționate, au refuzat să facă ele însele alegerea.

Liceul de Arte “Corneliu Baba” a publicat sâmbătă, pe Facebook, un mesaj în care afirmă:

Liceul Tudor Jarda scrie, la rândul său, într-un mesaj pe Facebook:

Potrivit Bistrițeanul, profesorii de la Liceul “Tudor Jarda” intenționau să depună, luni, o contestație la ISJ și un memoriu la Ministerul Educației.

Publicația îl citează pe Mihai Mureșan, șeful ISJ Bistrița-Năsăud, care spune că, în condițiile scăderii numărului de elevi și ținând cont de nevoia de a respecta normele privind învățământul liceal și vocațional., a avut ședinte repetate cu directorii și a cerut tuturor liceelor să reducă numărul de clase. Dar, afirmă el, “când am primit din școli propunerile, în bătaie de joc sau în dezinteres total, directorii mi-au trimis exact propunerile din anul școlar 2019-2020, adică 76 de clase de liceu. Lucru care ar fi fost din start o imposibilitate.”

Șeful ISJ, citat de Bistrițeanul:

“De la care să tăiem? Că fiecare școală ne întreabă de ce să tăiați de la mine mai mult? Dacă tăiem de la școlile mai slabe, reducem dreptul la educație al elevilor cu rezultate modeste… Nici unui director nu i-a plăcut, dar alții măcar au înțeles că nu au de ales (…).”

“Acest efect al lipsei de copii nu mi se pare moral să fie suportat numai de un anumit gen de școli, și nu de toate… De ce să-i pun în spate unei școli cât nu poate duce dacă se poate distribui această povară pe spatele mai multor școli…? Acest fenomen social trebuie distribuit ca povară pe umerii tuturor. 

Articolul Bistrițeanul – complet aici

Exit mobile version