Ecaterina Andronescu, “șocată” de problemele din educație provocate tocmai de PSD: Părinții presează extraordinar pe școlile bune. Am ajuns să avem clase cu 36-38 de elevi

Ecaterina Andronescu / Inquam Photos - Raul Stef

Aflată la al patrulea mandat de ministru al Educației, Ecaterina Andronescu se declară “șocată” de ce efecte au adus modificările pe care chiar guvernele PSD le-au adus legii educației din 2011. “Părinții presează extraordinar pe școlile bune. Am ajuns să avem clase cu 36, 38 de elevi și nu ai cum să te ocupi de ei”, a declarat Andronescu, potrivit Info-sud-est.ro. Ministrul a avertizat vineri, într-o conferință în fața profesorilor de la Universitatea “Ovidius” din Constanța, că “dacă România are probleme, are probleme cu învățământul preuniversitar, nu cu cel universitar”.

O altă sursă a calității scăzute din învățământul preuniversitar este lipsa evaluării profesorilor, după titularizare și grade, atrage atenția Ecaterina Andronescu. Ce o împiedică, însă, să reformeze profesia după modelul japonez?: ”Nu cred că ne-am înțelege vreodată cu sindicatele dacă ne-am propune să facem la fel”, a declarat ministrul Educației, în cadrul unui eveniment organizat la Universitatea “Ovidius” din Constanța.

Declarațiile ministrului Ecaterina Andronescu, relatate pe larg de publicația Info-sud-est.ro:

Informații de background

Ce prevedea Legea Miclea-Funeriu – Limitele de copii pe fiecare clasă

Articolul 63
(1) În învățământul preuniversitar, formațiunile de studiu cuprind grupe, clase sau ani de studiu, după cum urmează:
a) educația antepreșcolară: grupa cuprinde în medie 7 copii, dar nu mai puțin de 5 și nu mai mult de 9;
b) învățământul preșcolar: grupa cuprinde în medie 15 preșcolari, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 20;
c) învățământul primar: clasa care cuprinde în medie 20 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 25;
d) învățământul gimnazial: clasa care cuprinde în medie 25 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 30;
e) învățământul liceal: clasa care cuprinde în medie 25 de elevi, dar nu mai puțin de 15 și nu mai mult de 30;
f) învățământul postliceal: clasa care cuprinde în medie 25 de elevi, dar nu mai puțin de 15 și nu mai mult de 30;
g) învățământul special pentru elevi cu deficiențe ușoare și/sau moderate: grupa care cuprinde în medie 10 elevi, dar nu mai puțin de 8 și nu mai mult de 12;
h) învățământul special pentru elevi cu deficiențe grave: grupa care cuprinde în medie 5 elevi, dar nu mai puțin de 4 și nu mai mult de 6.

Cum a modificat PSD legea și a scos orice limită de la clase

La doar un an de la intrarea în vigoare a Legii educației nr. 1/2011, Guvernul Ponta 1 cu Liviu Marian Pop ministru interimar al Educației a eliminat orice limită a numărului maxim de elevi. Concret, Ordonanța de Urgență nr. 21/2012 semnată de Liviu Pop introduce un nou alineat la articolul 63 din lege.

“1. La articolul 63, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:

În realitate, excepția a devenit regulă în numeroase școli din orașele mari. Un alt efect: în unele școli pe care părinții se bat să își înscrie copiii la clasa pregătitoare, elevii învață inclusiv pe holuri sau în alte spații care nu au fost niciodată proiectate ca săli de curs.

Amintim că aceasta este a doua oară când Ecaterina Andronescu se plânge de efectul pe care l-a avut în rândul copiilor o politică aplicată de PSD, fără a preciza însă că partidul său este cel care a introdus acea măsură. Edupedu.ro a scris în exclusivitate că Ecaterina Andronescu a fost cea care în 2012 a eliminat din Legea Educației exact același articol pe care-l propune azi, cel cu reducerea orelor de școală.

 

Exit mobile version