Elevii, reuniți la UNICEF: Ne dorim să fundamentăm o cultură a participării, în care copiii să aibă un dialog susținut cu adulții

Reprezentanții copiilor din Uniunea Europeană urmează să se întâlnească în perioada 5-7 mai, la București, unde vor finaliza „Declarația de la București a Copiilor din Uniunea Europeană”. Ei vor ca documentul să atragă atenția clasei politice asupra implicării tinerilor în procesele de adoptare a deciziilor care să contribuie la construirea Uniunii Europene de mâine. Mesajul copiilor este următorul: „Noi suntem viitorul vostru, lăsați-ne să avem o voce, să ne exprimăm asupra modului în care va arăta lumea în care creștem”.

Elevii români s-au întâlnit, sâmbătă, la sediul UNICEF, să lucreze la „Declarația de la București a Copiilor din Uniunea Europeană”. Este un motiv de entuziasm pentru ei, fiindcă își doresc ca vocea lor să fie auzită atunci când adulții iau decizii care le vor influența viața și viitorul.

Noi sperăm că nevoile și dorințele noastre să devină o prioritate pentru decidenți, pentru că noi suntem viitorul. Avem chiar o întrebare directă pentru liderii politici: Pentru cine construiți lumea de mâine? Care este scopul și viziunea planurilor voastre? Bănuiesc că e pentru noi, copiii, inclusiv copiii voștri. Dacă acesta este scopul, va trebui să ne ascultați și să aflați viziunea noastră despre lume. O găsiți în declarația copiilor și noi vă rugăm să o citiți, vă rugăm să o înțelegeți și vă rugăm să o respectați pentru că noi suntem viitorul vostru”, a spus Dana-Patricia Novăcescu (18 ani), elevă în Cluj-Napoca.

La rândul ei, Ariana Ardelean, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare, spune că își dorește o societate în care să funcționeze o cultură a guvernării participative.

Ne dorim să reunim împreună la summit copii din cele 28 de state europene. Acest demers reprezintă o inițiativă, nu este un simplu mesaj al copiilor pentru copii, este un precedent pentru că noi ne dorim până la urmă să fundamentăm o cultură a participării în care copiii nu se mai adresează strict celor de vârsta lor, ci într-adevăr pot să conteze în societate, pot să aibă un dialog susținut și echitabil cu adulții”, a declarat Ariana la evenimentul la care a fost anunțată Conferința Internațională „Participarea Copiilor la procesele de luare a deciziilor și de elaborare a politicilor la nivelul UE”.

Peste 92% din copiii europeni consideră că adulții nu le ascultă părerile, când iau decizii la nivelul comunității

Conferința are loc la 30 de ani de la semnarea în cadrul UE a Convenției cu Privire la Drepturile Copilului, care prevede la articolul 12, dreptul fiecărui copil de a fi ascultat și de a-i fi luate în considerare opiniile, ținându-se seama de vârsta sa și de gradul său de maturitate.

Însă, de cele mai multe ori, adulții nu bagă în seamă vocea copiilor, după cum arată și un sondaj realizat de către Eurochild și UNICEF pe 20.000 de copii din UE. Sondajul „Europa pe care și-o doresc copiii” relevă faptul că doar 14,6% consideră că adulții le ascultă părerile atunci când iau decizii la nivelul școlii și mai puțin de 8% consideră că adulții le ascultă părerile atunci când iau decizii la nivelul comunității lor.

Ce anume cer elevii

Solicitările elevilor, publicate de UNICEF într-un document care pare alcătuit de adulți, sunt următoarele:

 

Exit mobile version