Este foarte greu în școlile de stat să dai oameni afară pentru lipsă de performanță – Laura Nicoară, director adjunct: Din cauza titularizării și a etapelor de mobilitate, o echipă managerială a unei școli nu are posibilitate deplină de a-și alege oamenii cu care să lucreze

începerea școlii, predare bilingvă

Foto: Pixabay.com

Din cauza titularizării și a etapelor de mobilitate, „o echipă managerială a unei școli, indiferent la ce nivel ar fi ea, nu are încă posibilitate deplină de a-și alege oamenii cu care să lucreze”, a declarat Laura Nicoară, director adjunct la Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” din Deva, la conferința SuperTeach „Revoluția mentalității în educație – Management educațional”. Este foarte greu în învățământ, mai ales în școlile de stat, să dai oameni afară pentru lipsa de performanță, a spus Laura Nicoară; „în cel mai bun caz poți să-l iei de-o parte, ca manager, și să ai o discuție unu la unu cu el și să speri că situația se îndreaptă”, a precizat aceasta.

Managerul de școală a spus că „sunt foarte multe lucruri de schimbat cu care directorii se confruntă”, din experiența sa de director adjunct de până acum. Profesoara a declarat că a câștigat concursul pentru acest post în 2016.

Întrebată care este principala constrângere a unui director de școală în acest moment, Laura Nicoară a spus „că nu-ți poți angaja tu propria echipa, nu ai tu puterea de a-ți angaja oameni valoroși în școală, nu poți să faci lucrul acesta. Doar pe anumite posturi, pe o durată limitată de timp și atunci, în septembrie, când tu te trezești că exisă clase…”

Laura Nicoară, director adjunct la Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” din Deva:

VIDEO Integral poate fi văzut aici

Laura Nicoară a mai spus că impactul politic asupra funcției de director de școală nu ar trebui să existe, în opinia sa.

Întrebată de moderator ce poate face un director dacă are un profesor care nu performează, aceasta a spus „nici aici nu poți să faci cum vrei. Pentru că există acea fișă de autoevaluare/evaluare la sfârșitul anului școlar, pe care un profesor o completează, așa cum vede el activitatea lui desfășurată pe un an de zile. Consiliul de Administrație nu poate decât să-i dea alt calificativ. Adică un alt punctaj decât și-a pus el. Este foarte greu în învățământ, mai ales în școlile de stat, să dai oameni afară pentru neperformanță. În cel mai bun caz poți să-l iei de-o parte, ca manager și să ai o discuție unu la unu cu el și să speri că situația se îndreaptă.”

Laura Nicoară este învățător și profesor de limbi străine (franceză, engleză, germană) la Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” din Deva, unde predă din 2006. Școala a obținut titlul de Școală Europeană de 6 ori consecutiv.

Foto: pixabay.com

Citește și:
Mircea Miclea: Directorul școlii trebuie să poată selecta profesorii, pentru reușita elevilor / Autonomia școlii se poate realiza dacă școala își alege singură conducerea

Exit mobile version