Euronews: Învățământul de stat rămâne fără profesori în Ungaria. Lider sindical: “Venitul mediu al profesorilor din România este mai mare decât în Ungaria. Și muncesc mai puțin”

Formatori pentru profesori de gimnaziu

Foto: Pixabay.com

Învățământul de stat din Ungaria va rămâne fără 30.000 de profesori, scrie Euronews. Publicația notează că profesorii își părăsesc profesia din cauza salariilor mici, a condițiilor de lucru și a excesului de muncă.

Am un prieten care a plecat pentru că, în august, a aflat că va trebui să predea încă două discipline din septembrie“, a declarat Dora Polieckso, profesoară de discipline speciale. Salariul minim în Ungaria este de 132.000 de forinți pentru un profesor debutant, aproximativ 400 de euro.

Totyik Tamás, vicepreşedintele unei asociații de profesori, a declarat că “venitul mediu al profesorilor din România este mai mare decât în Ungaria. Și muncesc mai puțin“.

Liderul sindical a explicat că profesorii merg în sectorul privat.

Amintim că la începutul lunii august profesorii ungari au denunțat salariile mici pe care le primesc, în cadrul unei campanii pe rețelele de socializare în care şi-au făcut public venitul lunar. În 2013, Guvernul de la Budapesta a promis să crească salariile din învățământ, în paralel cu o creştere sa salariului minim, scrie News.ro. Promisiunea executivului nu s-a concretizat.

Salariul profesorilor nu mai este legat de salariul minim din 2015. Asta înseamnă că salariul lunar al unui institutor este de aproximativ 380 de euro, mai mic decât ar trebui să fie dacă această lege ar fi fost aplicată”, declară vicepreşedintele Sindicatului Profesorilor, Totyik Tamás.

În Ungaria, diferența între salariul mediu în sectoarele privat şi public este cea mai mare în Uniunea Europeană (UE), notează News.ro.

Sursa: Euronews/ Rador

 

Exit mobile version