EXCLUSIV “Avem de purtat un război de proporții împotriva agresorului rus”, în care pentru copii prioritare sunt supraviețuirea fizică și posibilitatea de a continua să învețe – Serghei Kvit, fost ministru și specialist în educație din Ucraina / Apel pentru sprijinirea refugiaților și izolarea academică a Rusiei

Serghei Kvit / Sursa: Facebook - Serghiy Kvit

Pentru copiii ucraineni, prioritățile acum “țin pur și simplu de supraviețuirea fizică și, bineînțeles, de a le oferi posibilitatea de a continua să învețe”, atrage atenția, într-un mesaj transmis la solicitarea Edupedu.ro, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în domeniul educațional din Ucraina, fostul minstru al Educației și Științelor, Serghei Kvit. Actual șef al agenției care se ocupă de asigurarea calității în învățământul superior, el face un apel la sprijin internațional, inclusiv românesc, pentru comunitățile afectate de război, dar și la izolarea Rusiei, chiar și a marilor universități rusești “care au încetat să mai fie centre ale gândirii critice”.

“Refugiații ucraineni au nevoie de atenție specială și de sprijin, inclusiv școlarii și studenții”, îndeamnă Serghei Kvit în mesajul său. Și completează: “Trebuie înțeles că, dacă studenții pot să aibă grijă de ei înșiși, a-i ajuta pe copii presupune și ajutor pentru părinții acestora”.

Întrebat despre nevoile educaționale actuale ale copiilor ucraineni, având în vedere inclusiv posibilele pierderi suferite în ultimii ani din cauza Covid, el insistă asupra gravității situației de acum:

Serghei Kvit mai scrie în mesajul său:

El invocă alinierea unor mari universități ruse la discursul și politica regimului Putin, făcând trimitere, cu titlu de exemplu, la un mesaj transmis acum două zile de Universitatea de Stat Lomonosov din Moscova, universitatea rusă cu cea mai bună performanță în clasamentele internaționale. Aceasta scria, într-o comunicare către profesori și studenți, că “țara noastră traversează vremuri dificile. Președintele Rusiei, V.V. Putin, a explicat detaliat motivele pentru deciziile dificile de a desfășura o operațiune militară specială” – termen folosit de propaganda rusă pentru a evita cuvinte precum “război”, “invazie” sau “conflict”.

Potrivit lui Serghei Kvit, “Rusia este o țară autoritară căreia îi lipsește complet presa independentă, unde societatea sprijină crimele împotriva umanității comise de regimul Putin. Universitățile de acolo au încetat să mai fie centre de gândire critică. O cooperare cu Rusia în domeniul academic i-ar întări capacitatea militară”.

Iar în privința universităților ucrainene, acesta arată că, “pe termen lung, ele vor avea nevoie de mai multe resurse, pentru a crește gradul lor de internaționalizare, în special prin programe educaționale și de schimburi culturale și prin proiecte comune de cercetare. Aceasta ar trebui să aibă loc în paralel cu eliminarea Rusiei și a instituțiilor academice rusești din spațiul academic internațional, în special din Spațiul European al Învățământului Superior”.

Citește și:
Apel ucrainean pentru comunitatea academică a lumii: opriți orice formă de colaborare cu reprezentanții regimului Putin și instituțiile universitare și de cercetare din Rusia
Exit mobile version