EXCLUSIV “Avem de purtat un război de proporții împotriva agresorului rus”, în care pentru copii prioritare sunt supraviețuirea fizică și posibilitatea de a continua să învețe – Serghei Kvit, fost ministru și specialist în educație din Ucraina / Apel pentru sprijinirea refugiaților și izolarea academică a Rusiei

1.182 de vizualizări
Serghei Kvit / Sursa: Facebook – Serghiy Kvit
Pentru copiii ucraineni, prioritățile acum “țin pur și simplu de supraviețuirea fizică și, bineînțeles, de a le oferi posibilitatea de a continua să învețe”, atrage atenția, într-un mesaj transmis la solicitarea Edupedu.ro, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în domeniul educațional din Ucraina, fostul minstru al Educației și Științelor, Serghei Kvit. Actual șef al agenției care se ocupă de asigurarea calității în învățământul superior, el face un apel la sprijin internațional, inclusiv românesc, pentru comunitățile afectate de război, dar și la izolarea Rusiei, chiar și a marilor universități rusești “care au încetat să mai fie centre ale gândirii critice”.
  • Serghei Kvit a fost ministru al Educației și Științelor din Ucraina timp de 2 ani, între 2014-2016, în guvernul condus de Arseni Iațeniuk, instalat după căderea fostului președinte prorus Viktor Ianukovici. Times Higher Education a relatat că la mijlocul lunii februarie, înainte să înceapă invazia rusă în Ucraina, Serghei Kvit, apreciat drept un reformist, a fost ales rector al reputatei Universități Naționale a Academiei Kiev-Mohyla, într-un proces marcat de complicații.

“Refugiații ucraineni au nevoie de atenție specială și de sprijin, inclusiv școlarii și studenții”, îndeamnă Serghei Kvit în mesajul său. Și completează: “Trebuie înțeles că, dacă studenții pot să aibă grijă de ei înșiși, a-i ajuta pe copii presupune și ajutor pentru părinții acestora”.

Întrebat despre nevoile educaționale actuale ale copiilor ucraineni, având în vedere inclusiv posibilele pierderi suferite în ultimii ani din cauza Covid, el insistă asupra gravității situației de acum:

  • “Astăzi nu ar trebui să ne gândim la pagubele aduse de Covid educației, pentru că avem de purtat un război de proporții împotriva agresorului rus. Aceasta pune probleme diferite, ce țin pur și simplu de supraviețuirea fizică și, bineînțeles, de a le oferi posibilitatea de a continua să învețe. Iar aceasta înseamnă să răspundem nevoilor de așezare, nutriție, tratament și continuarea educației”.

Serghei Kvit mai scrie în mesajul său:

  • “O să alungăm trupele rusești. Astăzi vorbim în principal despre o catastrofă umanitară extinsă, despre nevoia de a salva viața și sănătatea oamenilor. În privința situației interne din Ucraina, organizațiile internaționale, în special din România, ar trebui să coopereze cu diversele comunități locale din zonele afectate de război.”

El invocă alinierea unor mari universități ruse la discursul și politica regimului Putin, făcând trimitere, cu titlu de exemplu, la un mesaj transmis acum două zile de Universitatea de Stat Lomonosov din Moscova, universitatea rusă cu cea mai bună performanță în clasamentele internaționale. Aceasta scria, într-o comunicare către profesori și studenți, că “țara noastră traversează vremuri dificile. Președintele Rusiei, V.V. Putin, a explicat detaliat motivele pentru deciziile dificile de a desfășura o operațiune militară specială” – termen folosit de propaganda rusă pentru a evita cuvinte precum “război”, “invazie” sau “conflict”.

Potrivit lui Serghei Kvit, “Rusia este o țară autoritară căreia îi lipsește complet presa independentă, unde societatea sprijină crimele împotriva umanității comise de regimul Putin. Universitățile de acolo au încetat să mai fie centre de gândire critică. O cooperare cu Rusia în domeniul academic i-ar întări capacitatea militară”.

Iar în privința universităților ucrainene, acesta arată că, “pe termen lung, ele vor avea nevoie de mai multe resurse, pentru a crește gradul lor de internaționalizare, în special prin programe educaționale și de schimburi culturale și prin proiecte comune de cercetare. Aceasta ar trebui să aibă loc în paralel cu eliminarea Rusiei și a instituțiilor academice rusești din spațiul academic internațional, în special din Spațiul European al Învățământului Superior”.

  • Acesta este un punct central într-un apel emis zilele trecute de instituția condusă de Serghei Kvit, Agenția Națională pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior din Ucraina (NAQA), către comunitatea academică internațională, apel în care cere întreruperea oricărei forme de colaborare cu orice reprezentanți ai regimului Putin și ai instituțiilor rusești de învățământ superior și de cercetare.
Citește și:
Apel ucrainean pentru comunitatea academică a lumii: opriți orice formă de colaborare cu reprezentanții regimului Putin și instituțiile universitare și de cercetare din Rusia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Testele pentru elevi pot fi făcute la domiciliu, anunță Ministerul Sănătății, care pasează decizia finală la Ministerul Educației. UPDATE Cîmpeanu: Vom anunța după ce vom analiza materialul primit și vom discuta cu Ministerul Sănătății

„Legislația în vigoare nu exclude utilizarea acestor teste (de salivă) la domiciliu”, drept urmare „decizia utilizării la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă revine sistemului…
Vezi articolul

Admiterea la liceu „prin alunecare”, în școli în care elevii au ajuns în urma repartizării, nu a dorinței lor, plus pregătirea pentru meserii vechi – indicate de Măriuca Talpeș, de la Coaliția pentru Dezvoltarea României, drept cauze pentru care „condamnăm o jumătate de generație să fie șomeră în viitor” / 52% intră la liceu sub nota 6, considerat pragul nivelului 2 din PISA, al analfabetismului funcțional – analiză

Cifrele pe anul trecut, prezentate de Măriuca Talpeș, arată că 52% dintre elevii absolvenți de clasa a VIII-a intră cu media minimă admisă, de 6. Aceștia ajung în învățământul tehnologic…
Vezi articolul