EXCLUSIV Cîmpeanu: Prima plată pentru diferențele salariale ale profesorilor se va face “realist în septembrie” / Modul de calcul al diferențelor salariale

Foto: gov.ro

Proiectul de Hotărâre de Guvern aprobat azi în ședința de Guvern prevede modul în care se vor calcula diferențele salariale în toate unitățile și instituțiile de învățământ de stat, prevăzute în OUG nr. 48/2022. Întrebat de Edupedu.ro când se va face prima plată a diferențelor salariale pentru profesori, ministrul Educației a spus: “Realist este în septembrie”.

Profesorii ar trebui să primească anul acesta prima tranșă de 5% pentru plata diferențelor salariale, potrivit OUG din aprilie. Sorin Cîmpeanu a declarat pentru Edupedu.ro că prima tranșă va fi făcută “realist în septembrie, odată cu lichidarea pe luna august”.

Impactul bugetar estimat este de 1.20 miliarde lei, eșalonat, în perioada 2022-2026.

Aprobată în aprilie, ordonanța de urgență prevede că “profesorii vor primi în termen de 3 luni prima tranșă de 5% pentru plata diferențelor salariale, pentru perioada 2017-2021. Sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației”.

Pentru anul 2022, sumele se plătesc într-o singură tranșă în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, prevede art. 4, alin. (4) din ordonanța amintită.

Sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale stabilite se plătesc eșalonat, pe o perioadă de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, astfel:

Proiectul de ordonanță, prezentat de Edupedu.ro la începutul lunii martie, a fost elaborat după negocierile dintre guvern și reprezentanții profesorilor, după ce sindicatele acestora au obținut în instanță plata diferențelor salariale. 

Citește și: Modul de calcul pentru diferențele salariale pe care școlile le vor plăti profesorilor în 5 ani, aprobat de Guvern
Exit mobile version