EXCLUSIV Falsa poveste a părinților români “amendați” pentru o vizită în Germania cu copiii, în timpul școlii: cum a ajuns o neînțelegere să pună în priză o parte din presa din România și inspectoratul din București

Stirea din presa locala cu privire la parintii verificati pe aeroport / Sursa: Captura Allgaurer-zeitung.de

O “știre” potrivit căreia un cuplu de români ar fi primit amendă în Germania pentru că ar fi călătorit cu copilul, deși în România nu e vacanță școlară, a fost transmisă de mai multe publicații și posturi românești și larg distribuită pe rețelele de socializare la sfârșitul săptămânii trecute. Dar știrea de pe un site german care a stat la baza șirului de preluări din presa română nu vorbește despre o amendă dată, ci despre una potențială, iar articolul a fost corectat luni. Poliția bavareză a precizat, la solicitarea Edupedu.ro, că informarea pe care a transmis-o presei suna altfel și a fost greșit înțeleasă de respectivul site.

De fapt cuplul de origine română locuiește în Germania și are copiii la școală în respectiva țară, unde polițiștii au aplicat legislația în vigoare din acel stat.

Ce a scris presa română?

“Părinți români amendați în Germania pentru că au luat copilul în călătorie, deși în România nu e vacanță școlară”, titra, pe 19 mai, Adevărul.ro, una dintre publicațiile și posturile care au abordat subiectul. Ziarul cita site-ul allgauer-zeitung.de și vorbea despre faptul că un cuplu de români ar fi fost amendat pe aeroportul Allgäu din orașul Memmingen (sudul Germaniei), venind din România, deoarece erau însoțiți de copil, care ar fi trebuit să fie la școală. Polițiștii ar fi constatat, spune relatarea din media românească, încălcarea regulilor de școlarizare obligatorie a copilului și ar fi notificat “autoritatea școlară responsabilă din București” în legătură cu situația creată. Adevărul mai scrie că “unitatea școlară din România va trebui să sesizeze, la rândul ei, primăria care va stabili cuantumul amenzii”.

Aceeași “știre”, cu aceeași structură, a apărut și în alte media, cu sau fără citarea publicației germane, a ziarului Adevărul sau a altor surse. Între altele:

În urma relatărilor de presă, Inspectoratul Școlar al Municipiului București a precizat pentru Edupedu.ro, prin purtătorul de cuvânt al ISMB, Larisa Gojnete, că a început să facă demersuri pentru a identifica școala de unde provin copiii respectivi. ISMB a precizat și că nu a primit nicio notificare oficială de la autoritățile germane.

Nu a primit pentru că nici nu i-a fost transmisă vreo astfel de notificare, după cum reiese din precizările poliției din Bavaria pentru Edupedu.ro.

Ce spunea, de fapt, știrea germană

Înainte de acestea, trebuie menționat că știrea germană citată în presa română nu conținea nicio mențiune cu privire la amendarea părinților abordați de poliția germană, ci doar la potențiala amendare a acestora de către alte entități. Aceeași știre menționa că părinții erau însoțiți de doi copii, nu de unul, că poliția i-a abordat după sosirea pe aeroportul dim Memmingen și că a constatat că în prezent nu există vacanțe în România, iar părinții au încălcat regulile privind școlarizarea obligatorie. Știrea mai preciza că poliția a informat biroul “responsabil” din București, care este cel care ar trebui să stabilească amenda pentru cei doi părinți – deci nu că ar fi fost amendați.

Dar nici relatarea din publicația germană nu era corectă, potrivit reprezentanților poliției din Bavaria. La solicitarea Edupedu.ro, poliția din Șvabia, una dintre regiunile Bavariei, a precizat prin comisarul Dominic Geißler că “Allgäuer Zeitung” a interpretat eronat declarația de presă cu privire la acea acțiune a poliției. Potrivit sursei citate, declarația preciza:

“MEMMINGERBERG. Beamte der Grenzpolizei Memmingen stellten bei der Einreisekontrolle am 17.05.2022 aus Bukarest/Rumänien zwei Verstöße gegen die Schulpflicht fest. Ein Elternpaar war mit zwei Kindern außerhalb der Ferienzeit und ohne Schulbefreiung verreist. Das zuständige Schulamt wird nun über den Sachverhalt informiert und wird über die Bußgelder für die Erziehungsberechtigten entscheiden. (GPG Memmingen)”

Același reprezentant al poliției a precizat că era vorba despre un zbor de la București, dar că familia trăiește în Germania și, prin urmare, se aplică regulamentele școlare din Germania, iar poliția a informat autoritățile școlare germane, acolo unde cei doi copii merg la școală.

Luni, 23 mai, știrea inițială a fost corectată pe site-ul german, care precizează acum că părinții călătoreau “la București” (nu din București, cum era menționat în știrea originală și cum se înțelege din anunțul poliției) și include nota: “Articolul inițial menționa incorect că familia trăiește în România, iar poliția a informat biroul școlar din București.”

Ce spune legea românească în privința obligativității școlii

Durata învățământului obligatoriu în România este prevăzută la Art. 16 al Legii educației naționale:

Tot Legea educației naționale prevede la Art. 86, referitor la înscrierea copiilor la școală:

Iar sancțiunile pentru nerespectarea acestei reguli sunt prevăzute la art 360 al LEN:

“(1) Următoarele fapte constituie contravenții și se sancționează după cum urmează:

  1. nerespectarea dispozițiilor art. 86 alin. (3), din culpa părintelui sau a tutorelui legal instituit, cu amendă cuprinsă între 100 lei și 1.000 lei ori cu muncă echivalentă în folosul comunității, prestată de părinte sau de tutorele legal”

Aceeași regulă e prevăzută în Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) din 2020:

Tot ROFUIP precizează, la art. 94, limitele motivării absențelor:

Codul Penal prevede, la articolul 380, pedepse și sancțiuni pentru împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu:

Exit mobile version