Filmarea lecțiilor cu camerele de supraveghere de la Bac și Evaluarea Națională și transmiterea lor online, una dintre soluțiile pentru începerea școlii, anunță Ligia Deca, consilier prezidențial

Foto: Ligia Deca/Arhivă personală

Filmarea lecțiilor cu ajutorul camerelor de supraveghere din clase, folosite la examenele naționale de Bacalaureat și Evaluarea Națională, este una dintre soluțiile discutate la Ministerul Educației pentru începerea școlii, a declarat Ligia Deca, consilier prezidențial pe Educație, la dezbaterea „Cursa celor 30 de ani de educație în România”, organizată de World Vision România.

Întrebată cum se va desfășura o oră la clasă și ce va face profesorul dacă elevii vor fi împărțiți în două, unii acasă – alții în clasa, Deca a menționat ca una dintre soluțiile discutate este „folosirea echipamentelor utilizate la examenele naționale, care pot ajuta în conectarea online, pentru că se poate filma lecția”.

Raluca Pantazi, moderator:Cum va face concret un profesor predarea la clasa, va preda de două ori sau au toate școlile infrastructura pentru a preda online și, în același timp ceea ce se predă în clasă copiii să poată vedea de acasă? Cum se va petrece?”

Ligia Deca: „În ceea ce am discutat cu cei de la Ministerul Educației și cu reprezentanții autorităților locale se lucrează într-adevăr la o evaluare a infrastructurii, atât a infrastructurii fizice, cât și a infrastructurii de învățare online.

Sunt mai multe soluții, de la soluția bibliotecii virtuale care, dacă n-o avem, va mai dura până când va fi gata cu totul, până la folosirea echipamentelor utilizate la examenele naționale care pot ajuta în conectarea online, pentru că se poate filma lecția.

Alte soluții mai simple, dacă nu există altceva este să ai pur și simplu un echipament electronic, o tabletă, un laptop pe catedra astfel încât și cei de acasă se poate urmării lecția odată cu cei care se află în sală.

Nu există soluții unice. Din ceea ce am studiat noi, fiecare țară se adaptează la propria infrastructură și la modul în care sunt obișnuite cadrele didactice și elevii să lucreze. Nu cred că va putea exista o soluție unică neapărat și în România, cred că trebuie oferit un cadru, un ghid de la nivel național, urmat de o mobilizare la nivel județean și la nivel de școală.

Nu cred că avem acum capacitatea să spunem cum se va desfășura în fiecare școală, dar știu că se lucrează foarte intens la asta atât în zona de sănătate, pentru regulile sănătate, cat și în zona de pregătire a ghidurilor pedagogice – pentru că va trebui să și recuperăm, nu numai să parcurgem materia – de creșterea competențelor digitale rapid, cât se poate pe vară și de evaluarea infrastructurii.

Practic, o dotare cu echipamente atât a cadrelor didactice, cât și a elevilor, ca să se poată urmări online.

Trebuie să vedem de asemenea și care va fi numărul de cazuri pentru că în funcție de asta vom știi dacă e nevoie să împărțim clasele, în cât va trebui să le împărțim. Acest lucru depinde și de mărimea claselor. Știu că toată lumea își dorește niște rețete, și eu cred că cu cât anunțăm mai repede variantele, toată lumea are timp să se pregătească mai bine, însă cred că această mobilizare interministerială care deja există de o lună de zile o să ne dea datele în așa fel încât să începe mult mai pregătiți anul școlar, decât am fost atunci când a venit pandemia.”

Raluca Pantazi:Reducerea numarului de ore la clasa se va aplica de acum, sau se va amâna?”

Ligia Deca: Din câte știu, ministerul analizează exact această reformă curriculară necesară și a planurilor cadru și urmează să vină în timp scurt cu o propunere. Nu am un răspuns dacă se poate aplica pentru toate ciclurile, sau dacă se va opta pentru aplicarea treptată, aici trebuie să ținem cont și de profilul absolventului, trebuie să ne gândim cum aplicăm, începem cu fiecare ciclu de la început, începând cu clasa pregătitoare, deci aștept și eu o concluzie ce evaluarea impactului unui astfel de măsuri pentru a se putea lua o decizie.”

Camerele de supraveghere de la examenele naționale sunt în dotarea fiecărei școli și ar trebui să existe în toate clasele folosite pentru probele scrise din acest an. Anul acesta aproape toate școlile au organizat examenele naționale din cauza măsurilor de distanțare impuse de noile reguli.

Dotarea cu sistem de camere de supraveghere presupune și posibilitatea stocării imaginilor pentru o perioadă îndelungată, iar conectarea sistemului la internet ar putea face posibilă transmiterea la distanță a orelor, în timp ce acestea au loc.

În aceeași dezbatere ministrul Educației, Monica Anisie a anunțat că decizia de a deschide școlile pe 14 septembrie ar putea fi luată de școli sau de autoritățile locale.

Foto: Foto: Ligia Deca/Arhivă personală

Exit mobile version