Fonduri de 15 milioane de euro disponibile pentru proiecte educaționale ce folosesc spații exterioare – apel competitiv

Foto: Salvați Copiii Romania

Folosirea spațiilor exterioare pentru educație face obiectul unui apel de proiecte lansat de Ministerul Educației și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Apelul competitiv “Educație nonformală în sistem outdoor” are o alocare de 15,04 milioane de euro și urmărește finanțarea unor activități care se desfășoară în afara sălii de clasă, în special în spațiile amenajate prin intermediul proiectului, inclusiv în aer liber, potrivit unui anunț MIPE.

Potrivit comunicatului, din totalul de 15 milioane euro:

Valoarea eligibilă a unui proiect este de min. 101.000 euro, max. 350.000 euro.

Potrivit comunicatului MIPE, “scopul lansării acestui apel este creşterea ratei de participare în învăţământul primar şi secundar şi dezvoltarea unor măsuri integrate de prevenţie, precum şi îmbunătăţirea competenţelor personalului didactic, astfel încât să fie asigurate servicii educaţionale de calitate, în armonie cu nevoile elevilor şi promovării unei şcoli incluzive”. 

Maria Manea, secretar de stat pentru fonduri europene în Ministerul Educației, scrie într-o postare pe Facebook că:

“În propunerea de temă am ținut cont de următoarele aspecte:

Toate sunt posibile prin resursele pe care le pune la dispoziție acest apel!”

Ce fel de proiecte pot obține finanțare:

Finanţarea europeană este disponibilă, potrivit MIPE, pentru acţiuni activ-participative, interactive, centrate pe copil, programe socio-educaţionale de dezvoltare cognitivă, activităţi educaţionale pentru dezvoltarea şi obţinerea de competenţe, cluburi şi ateliere/cercuri pe domenii de interese care ajută la dezvoltarea aptitudinilor socio-emoţionale, de autoexprimare, cu accent pe dezvoltarea limbajului. 

Sunt vizate și activităţi interdisciplinare pentru prevenirea şi tratarea analfabetismului funcţional, activităţi pregătitoare pentru preşcolari şi elevi care urmează să intre într-un alt ciclu şcolar, dar şi activităţi de prevenire a părăsirii timpurii a şcolii, prin sport, artă, educaţie în aer liber şi alte tipuri de activităţi care dezvoltă talentele copiilor, spiritul de echipă, creativitatea sau abilităţile de leadership. Plus: activităţile de educaţie pentru sănătate, igienă şi nutriţie sănătoasă sau cele care vizează creşterea stimei de sine ori educaţia interculturală.

Beneficiarii vizați de proiecte

Potrivit anunțului MIPE, “vor beneficia de rezultatele finanţării elevi din învăţământul preuniversitar obligatoriu (clasele 0-X), în special elevii din grupurile vulnerabile şi elevii aparţinând minorităţii roma, elevi din mediul rural şi cei cu dezabilităţi, elevi din comunităţile dezavantajate socio-economic. Totodată, proiectul are în vedere şi dezvoltarea competenţelor personalului didactic şi personalului de sprijin din învăţământul preuniversitar obligatoriu”.

Cine poate depune proiecte:
Exit mobile version