Fost secretar de stat în Educație, întrebare pentru parlamentarii care au introdus exmatricularea în noile legi ale educației: Să exmatriculezi un copil de până la 10 ani și ce să facă? Să umble pe străzi, să fie ținut în arest?

Foto: © Hongqi Zhang (aka Michael Zhang) | Dreamstime.com

Ce ar putea să facă un copil de 10 ani dacă este exmatriculat, ”să umble pe străzi, să fie ținut în arest?”. Acestea sunt întrebările pe care le pune Mihaela Popa, fost secretar de stat în Ministerul Educației, parlamentarilor care au aprobat astăzi amendamentul prin care exmatricularea este reintrodusă în cele mai noi variante ale legilor educației, încă discutate în Comisia de Învățământ din Camera Deputaților.

Proiectele legilor Educației se află în dezbateri în comisia de învățământ din Camera Deputaților, unde parlamentarii vor supune la vot peste 1.000 de amendamente, până joi, pe 27 aprilie, zilnic între 9 dimineața și 9 seara.

”Doamne ferește, atât pot să zic! Măi “experților” din Parlament, chiar nu vă este rușine de asemenea amendamente? Să exmatriculezi un copil de până la 10 ani și ce să facă? Să umble pe străzi, să fie ținut în arest?

Dar un amendament, cum poate fi protejat acest copil de mediul violent, de sărăcia de acasă nu ați gândit? Dar la cum atrageți profesorii în sistem în medii vulnerabile care să se ocupe de educația lui, v-ați gândit?”, scrie Mihaela Popa, pe Facebook.

Lăsați legea așa cum e, că e mult mai buna decât o “gândiți” voi! Nu ne întoarceți în epoca sclavagistă!”, continuă Popa. În mesaj, ea o etichetează și pe Monica Anisie, fost ministru al Educației, actual senator PNL, sugerându-i să corecteze la Senat ”asemenea anomalii”.

Context. În proiectul Legii Învățământului Preuniversitar a fost reintrodusă exmatricularea, printr-un amendament la art 13. lit 2, vineri, 21 aprilie. Amendamentul a fost scris de Ministerul Educației și susținut de PNL și PSD.

”(2) Exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada învățământului obligatoriu poate fi realizată numai în situații grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spațiul școlar, în vederea protejării dreptului la educație a celorlalți beneficiari primari. Exmatricularea poate fi dispusă numai după parcurgerea unei proceduri disciplinare care garantează dreptul la apărare și contestație”.

Anterior, în variantele proiectelor legii educației adoptate de Guvern și trimise la Parlament pentru dezbatere, Ministerul Educației nu susținea exmatricularea elevilor în nicio situație. Articolul 13. alin (2) prevedea:

”(2) Este interzisă exmatricularea preșcolarilor și a elevilor din învățământul obligatoriu”.

Amintim și că prevederea prin care elevii nu mai pot fi exmatriculați a fost introdusă de anul acesta în ROFUIP, după cum a anunțat Ministerul Educației în luna iulie 2022: „Eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu”, se arătă în comunicatul Ministerului de la acea vreme.

Foto: © Hongqi Zhang (aka Michael Zhang) | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Exmatricularea elevilor, reintrodusă în proiectele legilor Educației, printr-un amendament susținut de minister, PNL și PSD: Exmatricularea poate fi realizată doar în situații grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spațiul școlar
Discuții aprinse pe legile educației pe tema supraaglomerării claselor / Ligia Deca spre o deputată: Vă rog să nu mă întrerupeți, că eu nu v-am întrerupt / Președinta comisiei de învățământ, Natalia Intotero: Nu trebuie să strigăm unii la ceilalți. Am s-o rog și pe doamna ministru să respecte instituția Parlamentului și pe colegii prezenți
Scandalul amânării dezbaterilor pe legea educației, în Parlament. Pălărie, USR: Reforma în Educație este utilizată ca o armă politică / Intotero (PSD) susține că Ministerul Educației nu a avut o opinie pe amendamentul legat de dogme religioase și de aceea a suspendat ședința
Mihaela Popa, fost secretar de stat în Educație: Alergăm prin materie, dăm “informație”, nu facem educație, nu avem timp să vorbim cu elevii
Fost secretar de stat în Educație: Este informată Comisia Europeană despre faptul că ni se interzice să lucrăm online, pentru recuperarea orelor pierdute de simulări?
Mihaela Popa, fost secretar de stat în Educație, susține trecerea clasei a IX-a la gimnaziu și examen de admitere la liceu la 16 ani, vârstă la care elevul poate să facă școala de ucenicie la locul de muncă sau poate merge în învățământ dual
Exit mobile version