Fundația Blue Planet, controlată de fiica fostului director SRI Virgil Măgureanu, încearcă din nou să fie declarată de interes public printr-un proiect de HG pus în consultare de Ministerul Educației / Presa a scris că miza este un imobil monument istoric din centrul Capitalei

Sursa: Captura Google Street View

Fundația “Blue Planet”,despre care PressHub.ro a scris că este controlată de fiica fostului director SRI Virgil Măgureanu, încearcă din nou să fie declarată de utilitate publică, după ce o inițiativă similară a fost respinsă în urmă cu doi ani. Un proiect de hotărâre de guvern a fost pus în consultare publică, zilele trecute, de Ministerul Educației. Statutul de utilitate publică ar ajuta această fundație în contextul în care aceasta activează în imobile cu statut de monument istoric, dintre care cel puțin unul închiriat de la RA-APPS, potrivit relatărilor PressHub.ro și G4Media.ro din 2021.

Prin Hotărârea aflată în stadiul de proiect s-ar recunoaște Fundația “Blue Planet”, “persoană juridică română de drept privat, fără scop patrimonial, cu sediul în municipiul București, strada Polonă nr. 4, sector 1, ca fiind de utilitate publică”.

Potrivit notei de fundamentare, scopul fundației îl constituie, prin statut, “asigurarea calității actului educațional prin elaborarea și derularea proiectelor și programelor promovate de politicile educaționale naționale și europene, aplicrea noutăților legislative în materie, precum și prin desfășurarea activităților extracurriculare și educative conexe pentru promovarea valorilor sociale, culturale și morale în rândul tinerei generații” 

Nota de fundamentare a hotărârii puse în transparență de minister folosește, în enumerarea și descrierea unor proiecte ale fundației termeni precum “extrem de apreciate”, “abordare centrată pe nevoile reale ale adolescentului de astăzi”, sau diplome ce “fac dovada reușitei academice”.

A doua încercare, după una respinsă acum doi ani

Aceeași Fundație a încercat și în 2021 să obțină statutul de utilitate publică, având avizul ministrului de atunci al Educației, Sorin Cîmpeanu, însă guvernul nu a aprobat cererea, după cum au relatat atunci Presshub.ro și G4Media.ro

Fundația “Blue Planet” are sediul în București, pe Strada Polonă nr. 4 din București. Obiectul său de activitate (scopul) este “sprijinirea persoanelor dezavantajate social aflate in nevoie”. La aceeași adresă își desfășoară activitatea și “Grădinița Ioanid”. Aceasta face parte din rețeaua Ioanid, care mai operează în regim privat o școală primară (Str. Nicolae Iorga nr. 21, București),  o școală gimnazială (Str. G-ral Budișteanu nr. 15, București), un liceu (Calea Griviței nr. 1, București). Rețeaua precizează pe site-ul propriu că acestea sunt clădiri monument istoric

În relatările din 2021, PressHub.ro arăta că imobilul din Str. Polonă nr. 4 aparține Regiei Autonome “Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” (RAAPPS). Sursa citată menționa că solicitarea de atunci a fundației, de a obține statut de interes public, venea în condițiile în care guvernul adoptase o ordonanță prin care RAAPPS să organizeze licitații pentru imobilele închiriate, chiar dacă este un singur ofertant, excepție făcând imobilele atribuite unei serii de tipuri de instituții și organizații, inclusiv entităților de interes public, adică ceea ce urmărește să devină Fundația “Blue Planet”.

PressHub.ro, în 2021:

Despre fundație și rețeaua Ioanid

Aceeași sursă menționa că Fundația este fondată de un anume Florin Ionescu, iar din consiliul director făceau parte Andrei Ion Biriș, Anca Andreea Biriș, Nicolae Năstase și Luminița Stela Petrovici. Tot PressHub.ro nota: “Andrei Ion Biriș este patronul clubului de noapte Loft și soțul Andreei Biriș, fiica lui Virgil Măgureanu, primul șef al Serviciului Român de Informații (SRI). Luminița Stela Petrovici este soția lui Răzvan Petrovici, milionar stabilit în Monaco și trimis în judecată pentru evaziune fiscală. Virgil Măgureanu i-a cununat pe cei doi soți și le-a botezat copilul. (…)”.

Anca Biriș figurează drept co-fondator al rețelei Ioanid

Unitățile de învățământ aplică taxe anuale care depășesc de cele mai multe ori 10.000 de euro. Astfel, potrivit datelor de pe site-ul rețelei, tarifele variază de la 7.630 de euro pentru program scurt (8850 euro/an program lung) la grădiniță la 10.905-11.500 euro anual pentru cele clasele de școală primară și liceu și 11.750 euro anual la liceu.

Proiectul de HG pus în consultare de Ministerul Educației:

Nota de fundamentare:

Exit mobile version