Fundația Blue Planet, controlată de fiica fostului director SRI Virgil Măgureanu, încearcă din nou să fie declarată de interes public printr-un proiect de HG pus în consultare de Ministerul Educației / Presa a scris că miza este un imobil monument istoric din centrul Capitalei

25.160 de vizualizări
Sursa: Captura Google Street View
Fundația “Blue Planet”,despre care PressHub.ro a scris că este controlată de fiica fostului director SRI Virgil Măgureanu, încearcă din nou să fie declarată de utilitate publică, după ce o inițiativă similară a fost respinsă în urmă cu doi ani. Un proiect de hotărâre de guvern a fost pus în consultare publică, zilele trecute, de Ministerul Educației. Statutul de utilitate publică ar ajuta această fundație în contextul în care aceasta activează în imobile cu statut de monument istoric, dintre care cel puțin unul închiriat de la RA-APPS, potrivit relatărilor PressHub.ro și G4Media.ro din 2021.
  • Fundația încearcă să obțină acest statut în condițiile în care declară că nu are activități economice, dar unitățile de învățământ din rețeaua Ioanid, care activează sub tutela Fundației, aplică tarife de școlarizare substanțiale. În Registrul fundațiilor, scopul consemnat este “sprijinirea persoanelor dezavantajate social aflate in nevoie”. Fundația a raportat anul trecut pierderi de aproape un milion de lei – detalii mai jos.

Prin Hotărârea aflată în stadiul de proiect s-ar recunoaște Fundația “Blue Planet”, “persoană juridică română de drept privat, fără scop patrimonial, cu sediul în municipiul București, strada Polonă nr. 4, sector 1, ca fiind de utilitate publică”.

Potrivit notei de fundamentare, scopul fundației îl constituie, prin statut, “asigurarea calității actului educațional prin elaborarea și derularea proiectelor și programelor promovate de politicile educaționale naționale și europene, aplicrea noutăților legislative în materie, precum și prin desfășurarea activităților extracurriculare și educative conexe pentru promovarea valorilor sociale, culturale și morale în rândul tinerei generații” 

  • Nota de fundamentare consemnează că fundația a cerut statutul de utilitate publică printr-o cerere adresată Secretariatului General al Guvernului, care a trimis cererea la Ministerul Educației, iar acesta, în urma examinării documentelor, a constatat că sunt respectate prevederile ordonanței din 2000 ce permite ca astfel de organizații să fie recunoscute ca fiind de utilitate publică.

Nota de fundamentare a hotărârii puse în transparență de minister folosește, în enumerarea și descrierea unor proiecte ale fundației termeni precum “extrem de apreciate”, “abordare centrată pe nevoile reale ale adolescentului de astăzi”, sau diplome ce “fac dovada reușitei academice”.

  • Edupedu.ro a solicitat Fundației Blue Planet să precizeze scopul pentru care a cerut să i se recunoască statutul de utilitate publică. Totodată, am solicitat RA-APPS să precizeze dacă și unde figurează această fundație drept chiriaș în imobile aflate în administrarea regiei. Vom publica răspunsurile în momentul în care le vom primi.
A doua încercare, după una respinsă acum doi ani

Aceeași Fundație a încercat și în 2021 să obțină statutul de utilitate publică, având avizul ministrului de atunci al Educației, Sorin Cîmpeanu, însă guvernul nu a aprobat cererea, după cum au relatat atunci Presshub.ro și G4Media.ro

Fundația “Blue Planet” are sediul în București, pe Strada Polonă nr. 4 din București. Obiectul său de activitate (scopul) este “sprijinirea persoanelor dezavantajate social aflate in nevoie”. La aceeași adresă își desfășoară activitatea și “Grădinița Ioanid”. Aceasta face parte din rețeaua Ioanid, care mai operează în regim privat o școală primară (Str. Nicolae Iorga nr. 21, București),  o școală gimnazială (Str. G-ral Budișteanu nr. 15, București), un liceu (Calea Griviței nr. 1, București). Rețeaua precizează pe site-ul propriu că acestea sunt clădiri monument istoric

În relatările din 2021, PressHub.ro arăta că imobilul din Str. Polonă nr. 4 aparține Regiei Autonome “Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” (RAAPPS). Sursa citată menționa că solicitarea de atunci a fundației, de a obține statut de interes public, venea în condițiile în care guvernul adoptase o ordonanță prin care RAAPPS să organizeze licitații pentru imobilele închiriate, chiar dacă este un singur ofertant, excepție făcând imobilele atribuite unei serii de tipuri de instituții și organizații, inclusiv entităților de interes public, adică ceea ce urmărește să devină Fundația “Blue Planet”.

PressHub.ro, în 2021:

  • “Potrivit art 41 din ordonanța privind asociațiile și fundațiile, „recunoaşterea utilităţii publice conferă asociaţiei sau fundaţiei dreptul de a i se atribui în folosinţă gratuită bunurile proprietate publică”. Imobilul de pe strada Polonă nr 4 un spațiul aferent de aproape 1.500 de metri pătrați. Potrivit unei liste publicate de guvernul Ponta în 2013, fundația plătea RAAPPS o chirie anuală de 6549 de euro.”  
Despre fundație și rețeaua Ioanid

Aceeași sursă menționa că Fundația este fondată de un anume Florin Ionescu, iar din consiliul director făceau parte Andrei Ion Biriș, Anca Andreea Biriș, Nicolae Năstase și Luminița Stela Petrovici. Tot PressHub.ro nota: “Andrei Ion Biriș este patronul clubului de noapte Loft și soțul Andreei Biriș, fiica lui Virgil Măgureanu, primul șef al Serviciului Român de Informații (SRI). Luminița Stela Petrovici este soția lui Răzvan Petrovici, milionar stabilit în Monaco și trimis în judecată pentru evaziune fiscală. Virgil Măgureanu i-a cununat pe cei doi soți și le-a botezat copilul. (…)”.

Anca Biriș figurează drept co-fondator al rețelei Ioanid

Unitățile de învățământ aplică taxe anuale care depășesc de cele mai multe ori 10.000 de euro. Astfel, potrivit datelor de pe site-ul rețelei, tarifele variază de la 7.630 de euro pentru program scurt (8850 euro/an program lung) la grădiniță la 10.905-11.500 euro anual pentru cele clasele de școală primară și liceu și 11.750 euro anual la liceu.

  • Pentru anul 2022, fundația, care declară că are nu activități economice sau financiare, nu a raportat bilanțul. Ultimele date disponibile la Ministerul Finanțelor sunt din 2021, când Blue Planet raporta venituri din activități fără scop patrimonial de aproape 2 milioane de lei (1.901.236 lei) și deficit/pierdere de aproape un milion de lei (959.618 lei).

Proiectul de HG pus în consultare de Ministerul Educației:

Nota de fundamentare:


4 comments
  1. Fiecare fundație are și partea întunecată, aservită anumitor servicii. Servește interese ascunse, paravan pentru spălări de bani, trafic de toate felurile. În zilele noastre, fundația în sine nu se mai asociază cu ideea de ajutor, suport, binefacere pentru un ideal de interes public, ci cu un scop binedefinit în trafic ilicit de bani, influență, stupefiante, și presiune în politic, șantaj.

  2. Asemenea fundatii au cu totul alte scopuri decat cele declarate. Nici datele economice nu sunt cele reale. Intentia este de a deveni in timp proprietari pe imobile valoroase. Insasi declaratiile sunt opuse, odats declara ca au rezultate in educatie, apoi ca sustin oameni cu nevoi speciale. Ori una ori alts !!! Nu se mai satura de averi si de bani!!!!

    1. Mafiotul de Răzvan Petrovici este în spatele acestei afaceri împreună cu Anca Măgureanu, fiica lui Virgil Măgureanu. Așa se fac afacerile….Mișelește, furând de la Stat! Rușine, Razvane! Doar atât poți? Ai făcut vreodată vreun business normal și corect?! Nu, bineînțeles!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Consiliul Rectorilor

World Vision România: Examenul de admitere la liceu propus de Legea Deca arată neîncredere în Evaluarea Națională și creează inechitate. Propunem ca evaluarea competențelor specifice de care un elev are nevoie pentru a face față unui anumit liceu să fie făcută prin analiza portofoliului educațional

World Vision România susține că examenul suplimentar de la finalul clasei a VIII-a propus de Legea Deca, ce le dă astfel liceelor posibilitatea de a-și realiza propriile concursuri de admitere,…
Vezi articolul

FOTO Construcția unui nou liceu tehnologic a demarat la Sebeș, Alba. Va avea 900 de elevi, iar investiția din fonduri europene depășește 27 de milioane de lei / Primarul a pus o carte la temelie

Un volum cuprinzând memoriile academicianului Dorin Pavel, considerat părintele hidroenergeticii moderne, nepotul lui Lucian Blaga, a fost depus, miercuri, de către primarul municipiului Sebeş, Dorin Nistor, la temelia noului liceu…
Vezi articolul