Geografia să fie inclusă în aria „Științe“, la Bacalaureat, lângă Matematică, Chimie, Fizică și Biologie, în proiectul legii educației – solicitare depusă la Guvern de Societatea de Geografie din România și Comitetul Național de Geografie al Academiei Române – document

Foto: © Chormail | Dreamstime.com

Reprezentanții Societății de Geografie din România și Comitetului Național de Geografie al Academiei Române solicită premierului Nicolae Ciucă includerea disciplinei Geografie în examenul de Bacalaureat prevăzut de proiectul legii educației, la aria „Științe“, acum aceasta fiind enumerată doar ca disciplină opțională la profilul umanist, proba complementară (E, c) și d)). Conform documentelor depuse la Guvern, consultate de Edupedu.ro, reprezentanții organismelor de profil vor includerea Geografiei alături de Matematică, Fizică, Chimie, biologie, în proba E b), e) și f) și în proba F b) și c).

„Poziționarea corectă a Geografiei, ca știință, în cadrul Examenului național de Bacalaureat: Precizăm că disciplina Geografie apare în actualul proiect de lege numai la proba „E” – filiera teoretică – categoriile c și d, ca disciplină la alegere“, scriu semnatarii documentului. Este vorba despre președintele Comitetului Național de Geografie academicianul Dan Bălteanu și președintele Societății de Geografie din România, Corneliu Iațu.

„Apreciem că Geografia trebuie să-şi găsească un loc consolidat în cadrul Examenului Național de Bacalaureat, graţie rolului acestei discipline în formarea de competenţe generale şi specifice cu aplicabilitate interdisciplinară şi transdisciplinară. Din păcate, în structura sistemică actuală a ştiinţelor şi a disciplinelor educaţionale, geografia este percepută fie în mod predominant o ştiinţă a naturii, fie predominant o ştiinţă socială, dar foarte rar ca o ştiinţă integrată, atât a naturii, cât şi a societăţii“, scriu cei doi președinți ai organizațiilor menționate în scrisoarea adresată premierului.

Propunerea este următoarea:

Articol 99:

  1. Completări propuse pentru Proba „E”: Vă rugăm să introduceti în Lege disciplina Geografie ca probă de bacalaureat și la categoriile „b” și „e”, probe scrise, facultative, specifice profilului sau specializării, la:
    b) profilul real, specializarea științele-naturii, din filiera teoretică, „două probe scrise, dintre care o probă obligatorie la Fizică/Chimie/Biologie/Geografie și o probă la o disciplină relevantă pentru profilul real la alegere între: Fizică, Chimie, Biologie, Geografie, Matematică sau Informatică, alta decât cea la care a susținut proba obligatorie”;
    e) filiera tehnologică,” o probă scrisă specifică domeniului de pregătire și o probă, la alegere, dintre disciplinele relevante pentru profilul real (Fizică/Chimie/Biologie/Geografie”);
    f) filiera vocațională. Se vor specifica în lege disciplinele „predominante”, adică:
    Psihologie, Logică și Argumentare, Geografie și Economie.
  2. Completări propuse pentru Proba „F” :
    Vă rugăm să introduceți Geografia ca probă de Bacalaureat la:
    b) profilul real, filiera teoretică, „probă scrisă pentru evaluarea competențelor de bază, la alegere, la una dintre disciplinele socio-umane: Geografie, Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie”.
    c) filierele tehnologică și vocațională, „proba scrisă pentru evaluarea competențelor disciplinelor alese la Proba E”. Se vor preciza prin Lege disciplinele „ complementare”, printre care și Geografia.

Reprezentanții celor două instituții atașează și un set de argumente pentru solicitarea lor:

Foto: © Chormail | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version