Grădinițe private transformate în creșe sau centre de îngrijire ca să poată primi copiii fizic la activități – mesajele primite de părinți / Sorin Cîmpeanu: Nu cred că se poate

Foto: colaj capturi de ecran - mesaje primite de părinți

Întrebat dacă există posibilitatea ca grădinițele private să se transforme în centre de îngrijire astfel încât copiii să meargă în continuare, ministrul Educației a declarat la Digi24 următoarele: „Nu cred că se poate, pentru că sunt înscrise cu un cod CAEN, care diferă la grădiniță, la centru de îngrijire. Grădinițele au prezența fizică suspendată și cele private și cele de stat, școlile de asemenea”.

Pe de altă parte, mesajele primite de părinți demonstrează contrariul. Iată un exemplu de mesaj ce a circulat pe grupul părinților. Părinții sunt anunțați că instituția de învățământ privată își va relua activitatea „folosind codul CAEN – îngrijire copii” și sunt specificate condițiile ce trebuie respectate pentru ca cei mici să revină la grădiniță.

Problema nu este în faptul că aceste instituții se adaptează pentru a oferi educație copiilor, ci în lipsa de viziune a autorităților, care aproape au scos în afara legii actul de a educa și care doar lasă diverse portițe celor care își permit să plătească pentru a avea acces la educație, în loc să fie asigurat un serviciu universal, egal pentru toți copiii, sau să fie luate măsuri de sănătate publică aplicabile în mod egal tuturor comunităților.

Redăm mesajele primite de Edupedu.ro de la mai mulți părinți:

O grădiniță le trimite părinților următorul mesaj: „Am fost astăzi cu documentele și avizele grădiniței și am discutat la DSP. Vom putea să ne reluăm activitatea începând cu ziua de mâine folosind codul CAEN – îngrijire copii.

Un alt mesaj de pe grupul de Whatsapp al părinților:

Am discutat cu Poliția Capitalei și mi-au confirmat că atât timp cât avem contract separat cu cod CAEN 8891 strict pentru îngrijire copii, putem funcționa, și nu face obiectul HG-ului și nu este interzisă această activitate…

Acea hârtie este o informare trimisă secțiilor de poliție de către Poliția Capitalei…

Dragi părinți, am forwardat către dumneavoastră acest mesaj de pe grupurile de comunicare cu celelalte instituții private și avem o veste bună: ne pregătim să deschidem de mâine și să îi primim pe copii. Vom reveni astăzi cu documentele în baza cărora putem funcționa chiar de mâine.”

Art. 10. — În condițiile art. 5 alin. (3) lit. f) și ale art. 38 din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare, se stabilesc următoarele măsuri:

  1. activitatea în creșe este permisă numai cu respectarea condițiilor stabilite prin ordin comun al ministrului educației, al ministrului muncii și protecției sociale și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare;
  2. activitatea operatorilor economici care desfășoară activități tip after-school se suspendă pe o perioadă de 14 zile de la data intrării în vigoare a prezentelor măsuri.
Dialogul dintre Sorin Cîmpeanu și moderator:

Moderator: Sunt telespectatori care ne spun că se întâmplă ceva ciudat. Multe dintre grădinițele private s-au transformat în centre de îngrijire. Nu se mai numesc grădinițe, sunt centre de îngrijire în așa fel încât copiii să poată să meargă în continuare acolo.

Sorin Cîmpeanu: Nu cred. 

Moderator: Se poate asta?

Sorin Cîmpeanu: Nu cred că se poate, pentru că sunt înscrise cu un cod CAEN, care diferă la grădiniță, la centru de îngrijire. Grădinițele au prezența fizică suspendată: și cele private și cele de stat, școlile de asemenea. Este o măsură care are la bază nevoia de protecție epidemiologică, de protecție sanitară, protecție ce trebuie asigurată și copiilor din învățământul de stat și copiilor din învățământul privat.”

Video – la minutul 4:35:

Amintim că Edupedu.ro a semnalat în premieră faptul că școlile private puteau, din punct de vedere legal, să rămână deschise și să primească elevi cu prezență fizică, deși oficialii au anunțat că din cauza pandemiei se închid toate școlile, private și de stat.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat în conferința de presă de după ședința de luni: „Hotărârea de guvern acum prevede că activitatea cu prezență fizică se suspendă pentru preșcolari și elevi, în perioada de 25 octombrie – 5 noiembrie, în unitățile particulare de învățământ, inclusiv cele cuprinse în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară”.

Hotărârea care suspendă activitățile cu prezență fizică și în școlile și grădinițele private a fost publicată în Monitorul Oficial luni, la peste 9 ore de la adoptare.

Exit mobile version