OFICIAL Hotărârea care suspendă activitățile cu prezență fizică și în școlile și grădinițele private a fost publicată în Monitorul Oficial la peste 9 ore de la adoptare / Actul normativ se aplică de marți, 26 octombrie

21.119 vizualizări
Foto: captură HG
Hotărârea de Guvern care suspendă activitățile cu prezență fizică și în școlile și grădinițele private, adoptată de Executiv luni, la prânz, a fost publicată în Monitorul Oficial. Actul normativ se aplică de marți, 26 octombrie. Deși oficialii anunțau că actul normativ va fi publicat imediat, au fost necesare peste 9 ore pentru acest demers.

Ce prevede actul normativ – HG 1161/25 octombrie 2021:

Art 101 „În condițiile articolului 5 alineatul 3 litera f) din Legea numărul 55/2020, cu modificările și completările ulterioare, unitățile particulare de învățământ, inclusiv cele cuprinse în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară, își suspendă activitățile ce impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în perioada 26 octombrie 2021 – 5 noiembrie 2021”.

Șeful DSU, Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a explicat măsura în briefingul de după ședința de Guvern:

„Hotărârea de guvern acum prevede că activitatea cu prezență fizică se suspendă pentru preșcolari și elevi, în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie, în unitățile particulare de învățământ, inclusiv cele cuprinse în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară.

Cu alte cuvinte, prezența fizică este interzisă, nimeni nu-i oprește să facă online, pentru școlile private, dar nu cu prezență fizică în școală pe perioada respectivă; aplicabil imediat de la ieșirea hotărârii de guvern. Din punct de vedere al accesului la instituțiile publice și la cele private, au fost prevăzute unele excepții, care ni s-au ridicat de către mai multe persoane. Pensionarii care trebuie să ridice pensia, de exemplu, nu vor avea restricție să intre să ridice pensia, cei care merg pentru prestații sociale, alocații pentru copii etc pot să intre să ridice aceste prestații”.

Reamintim că Edupedu.ro a sesizat duminică faptul că deși fusese anunțată suspendarea cursurilor și pentru unitățile de învățământ private, iar decizia fusese aprobată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, măsura nu se mai regăsea și în hotărârea de Guvern pentru aplicarea acestor noi restricții.

Întrebat despre incident, Raed Arafat a spus următoarele:

Reporter: Problema este că acest haos a apărut din cauza faptului că una este în decizia CNSU, alta se adopta în Guvern și altceva se publică în Monitorul Oficial. Cum e posibil?

Raed Arafat: Nu, eu v-am zis de la început aspectul că au fost anumite neînțelegeri juridice, așa pot să le spun acum. Hotărârea CNSU este una foarte simplă și directă și vine cu propunerea măsurilor. Hotărârea de guvern, juriștii trebuie să o translateze în limbajul juridic și acolo, uneori, se mai întâmplă o situație în care: între ce vrem să zicem în hotărârea CNSU şi ce apare acolo nu este 100% compatibil. La acest moment au fost corectate, nu pot să vă spun unde s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, cine, asta nu am cum; decât să vă spun că au fost corectate, au fost clarificate și la acest moment vor fi publicate ca să fie aplicate, așa cum le-am anunțat și acum câteva zile.

Reporter: Da. Nu știu dacă m-ați înțeles. Ceea ce ați adoptat dumneavoastră în guvern, noile restricții aplicabile de astăzi, hotărârile de guvern – nu deciziile CNSU – diferă de ceea ce s-a publicat în Monitorul Oficial. Cu alte cuvinte, ceea ce ne anunțați dumneavoastră acum că s-a aprobat în guvern, noi va trebui să verificăm în Monitorul Oficial dacă așa.

Raed Arafat: Eu nu știu dacă a fost diferență între hotărârea de guvern și Monitorul Oficial. Diferență între hotărârea de guvern și CNSU da, a fost, aici nu avem ce ascunde, dar între hotărârea de guvern și Monitorul Oficial nu știu să fi fost modificări. Nu am văzut astfel de modificări, dar v-am citit acum hotărârea care completează și vedeți că are în ea toate prevederile, nu stau să o citesc complet, că asta înseamnă să vă citesc hotărârea. O să o vedeți publicată și o să vedeți măsurile astea.

Reporter: De ce școlile private în acest moment au dreptul să funcționeze în online?

Raed Arafat: Pentru că problema epidemică este prezența fizică. Noi nu putem să le interzicem să funcționeze online. Acolo nu mai este risc epidemiologic. Nu se infectează prin tabletă. Noi nu avem cum… Acolo e decizia la nivelul Educației și tot să fie vacanță, pentru că oricum începea vacanța la o parte și s-a hotărât să fie vacanța de două săptămâni. La școlile private se interzice prezența fizică, dar pentru protecția pandemică nu am cum să îi spun, să le spun școlilor private să nu țină cursuri online dacă vor, pentru că asta nu are nimic cu protecția epidemică, nu am… nu se infectează prin calculator copiii. Mulțumesc!

Reporter: Legat de școlile private, am vrea să știm cine a modificat hotărârea de guvern și a scos articolul care privea școlile private?

Raed Arafat: Nu era modificat, era doar nepreluat, pentru că au fost discuții juridice. Au venit diferite păreri și nu s-a inclus. În hotărârea CNSU era acolo articolul. Din cauza asta, noua hotărâre CNSU nu se referă la școlile private, că rămâne valabilă cea care a fost. În hotărârea CNSU școlile private erau prevăzute și ele ca și școlile publice, cel puțin să se oprească activitatea fizică. La acest moment, faptul că nu s-a preluat, au fost discuții juridice, s-au clarificat acuma și s-au preluat în hotărârea de guvern.

Reporter: Şi voiam să vă mai întreb legat de asta: articolul era în hotărârea de guvern care a ieșit în ședința de vineri sau nu?

Raed Arafat: Era doar în hotărârea CNSU și nu a fost translatat în ședință, în hotărârea de guvern.

Reporter: Şi există vreo anchetă în legătură cu această situație?

Raed Arafat: Asta nu spun eu, dacă se fac anchete sau… Asta… deci eu vă spun, asta a fost situația și acuma s-a corectat, deci astăzi de la publicarea hotărârii vor fi corectate.

Reporter: Dar totuși pe ce considerente pot cei din privat să facă școală online și cei de stat nu?

Raed Arafat: Pentru că noi facem protecție. Nu este discriminare, este abordare diferită și privatul poate să abordeze, să dea vacanță sau să meargă online. Dacă dă vacanță va trebui să hotărască când face recuperarea, dacă merge online nu face recuperare – același lucru pe partea publică. Deci, unde este decizia Ministerului Educației în acest sens, aici.

Reporter: Dar nu ar fi fost mai logic să continue cu școală online decât să schimbe toată structura.

Raed Arafat: Aici nu intru în acest amănunt, asta se discută, vă rog, cu Ministerul Educației. Mulțumesc.”


4 comments
  1. Școlile private nu au avut mai mult timp cu prezență fizică anul trecut. Toate școlile treceau în online în funcție de incidența în localitatea respectivă. Și cum școlile private sunt în orașe majoritatea, au stat în online mult timp. În mediul rural a fost prezență fizică, nu în privat, în orașe.

  2. Din pricina ca iată de mai bine de doi ani a fost o discrepanta între școlile private și cele de stat, în sensul ca cele private au beneficiat de prezenta fizica pe o perioada mult mai îndelungată fata de cele de stat, consider ca avem suficiente date pentru a propune următorul studiu statistic pe datele odiciale: Care este rata mortalității cauzate de COVID și a sechelelor provocate de acesta în rândul familiilor copiilor care au fost fizic la școală (cei din invatamantul privat) versus familiile copiilor care au fost online. Eu voi subvenționa un astfel de studiu pe datele publice. Ar fi frumos sa existe niște studii acreditate.

  3. Si totusi eu nu pricep de ce nu i-au lasat si pe cei de la stat in online ?
    Prima saptamana dupa “vacanta” e pierduta, daca aceste 2 saptamani de vacanta intra in ianuarie, ambele sunt inutile si neutilizabile, exact ca o frectie la un picior de lemn.
    Adica in loc de 2 saptamani mai “nefericite” vom avea parte de 3 inutile.
    Elevii dupa vacanta se pun greu in miscare.
    Pacat ca nimeni acolo sus “nu ne iubeste”. Toate aceste decizii sunt doar exprimarea lipsei de respect si neintelegerea fenomenelor din/in invatamant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like