Proiectul Generation Z, al elevilor de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București, a intrat în finala pentru marele premiu European Charlemagne Youth Prize, acordat de Parlamentul European

347 de vizualizări
Elevii echipei “Gen-Z” / Foto: generationzcnmv.com
Joi, 30 septembrie 2021, la Aachen, în Germania, va avea loc ceremonia de decernare a marelui premiu European Charlemagne Youth Prize, acordat de Parlamentul European. România este reprezentată în competiția finală de Proiectul Generation Z, realizat de un grup de elevi de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București, proiect inițiat și coordonat de Maia Pricopie, se arată într-un comunicat de presă al liceului. Tatăl Maiei Pricopie este Remus Pricopie, fost ministru al Educației și rectorul SNSPA.

Grupul de liceeni este format din: Ilinca Pavel și Cristian Cristache, management, Robin Bucur și Vicențiu Mihăilă, marketing, respectiv David Istrati, tech. În timp, echipa a ajuns să includă alți opt elevi, din diferite licee din țară, și trei voluntari, elevi de liceu în Luxemburg, Germania și Belgia. 

Proiectul Generation Z a debutat în anul 2019 ca o activitate extracurriculară, desfășurată în cadrul Colegiului Național „Mihai Viteazul”, care a constat în principal în facilitarea unui dialog direct cu personalități din România, dar și din alte țări, pe teme de interes pentru elevi, precum: 

  • rolul artei în viața de zi cu zi și în societate (invitat: Adrian Titieni, actor) 
  • problema refugiaților (invitată: Ambasador Nisreen Rubaian, UN High Commissioner for  Refugees)
  • explorarea cosmosului și colaborarea între națiuni (invitat: Dumitru Prunariu), • cărțile și făuritorii lor (invitat: Bogdan Hrib, fondator al Editurii Tritonic) 
  • universitățile în SUA (invitați: Besty Boze, Mirta Martin, Dan Hurley, președinți ai unor  universități și asociații academice din SUA)
  • creativitate și antreprenoriat (invitat: Vlad Drăgușin, absolvent al Colegiului Național „Mihai  Viteazul” și fondator al companiei Candylab, din New York)
  • mediul și dezvoltarea durabilă (invitat: Carmen Preising, înalt funcționar în cadrul Comisiei  Europene).

Toți cei 27 de câștigători naționali au intrat în competiție pentru marele premiu European Charlemagne Youth Prize, care va fi acordat de Parlamentul European. Festivitatea de premiere pentru câștigătorii naționali ai celor 27 de state EU este programată să aibă loc în cadrul unor evenimente mai ample, în perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2021, la Aachen. Tot cu acest prilej, vor fi anunțate și cele mai bune proiecte la nivel european.

Din partea echipei Generation Z, la festivitatea de premiere de la Aachen, va participa Ilinca Pavel, elevă în clasa a XII-a, la Colegiul Național „Mihai Viteazul”. Maia Pricopie, inițiatoarea și coordonatoarea proiectului Generation Z, aflată acum în SUA, în cadrul unui program educațional FLEX, va participa la anumite evenimente organizate la Aachen, în format online.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cum a mințit secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, că PNRR nu ar permite creșteri de salarii sau sporuri pentru profesori, aflați în grevă generală: Guvernul și Parlamentul au mărit constant în 2023 veniturile diferitelor categorii de bugetari

Secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, a declarat miercuri după negocierile cu sindicatele că PNRR nu permite creșteri de salarii sau sporuri la profesori. Realitatea este că în PNRR nu…
Vezi articolul

Ministra Ligia Deca anunță pe Facebook că Îndreptarul ortografic „va putea fi folosit în școli”, deși nu este interzis în prezent. În realitate, va fi înființat un „program național” pentru a putea cumpăra din „fondul valutar” al ministerului 17.000 de exemplare, câte unul per liceu și gimnaziu

Ligia Deca anunță în mod bizar că „noul Îndreptar ortografic, ortoepic, morfologic și de punctuație va putea fi folosit în școli”, într-un mesaj pus pe contul de Facebook al ministrei…
Vezi articolul

Biblioteca Școlară Virtuală, proiect de 40 de milioane de euro, va avea lecții și resurse doar pentru gimnaziu, majoritatea fiind “reciclate“ din AeL sau proiecte mai vechi ale Ministerului Educației. Cosmin Mălureanu, fondatorul uneia dintre companiile câștigătoare ale licitației: Biblioteca virtuală trebuie să fie gata peste 1 an și jumătate

Companiile care au câștigat licitația pentru crearea Bibliotecii școlare virtuale au printre sarcini “redezvoltarea unei mari părți din resursele făcute în proiecte educaționale vechi” precum proiectul AeL. Într-un scurt interviu…
Vezi articolul