Ce le citim copiilor: Cum pot sprijini bunicii alfabetizarea?

740 de vizualizări
Bunicii au un important rol în creșterea armonioasă a copiilor pentru că fiind parte integrantă a mediului acestora, ei le devin modele. Toți copiii au nevoie de iubire, de îngrijire și de conectare, iar aceste nevoi sunt uneori dificil de împlinit de către părinți chiar și pentru un copil, darămite pentru doi sau mai mulți. În aceste momente intervine rolul bunicilor, care pe lângă asigurarea unui semnificativ suport familial, își pot ajuta copiii să învețe și să se dezvolte. Bunicii pot juca un rol activ în îndreptarea atenției copiilor spre carte și în susținerea lor constantă și blândă pentru a căpăta drag de carte.

Bunicii intră în relația lor cu nepoții plini de iubire și de apreciere, dorindu-și ca celor mici să le fie bine și ei fiind pregătiți să ofere. Noi, părinții, îi putem ghida spre a ne fi cât mai utili, rugându-i să facă câteva lucruri esențiale:

1. Să le spună copiilor povești despre copilăria și viața lor
Să le arate nepoților fotografii și artefacte din copilărie și din tinerețe. Să le explice pornind de la imagini cum era viața lor atunci când erau tineri. Să le spună ce povești ascultau, cu ce jucării de jucau și cum își petreceau ziua. Spunând aceste povești interesante, copiii vor fi spijiniți să își construiască abilitățile lingvistice.

 


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Senatul a respins solicitarea lui Iohannis de reexaminare a legii „educației sexuale”. Disciplina se va numi în continuare „educație sanitară” și elevii vor participa doar cu acordul scris al părinților

Plenul Senatului a respins, marți, solicitarea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii care prevede înlocuirea noțiunii de „educație sexuală” cu cea de „educație sanitară” și introducerea obligativității acordului scris…
Vezi articolul

Profesorul Radu Gologan: Bacalaureatul este învechit și nu verifică competențele unui elev de 18 ani, nici articularea la ceea ce este nou. Peste 10 ani vom avea copii care gândesc altfel și care trebuie testați altfel

„Bacalaureatul, așa cum este conceput la noi, este oarecum învechit și nu verifică competențele unui elev de 18 ani, care a trecut 12 ani prin școală. Nu verifică nici articularea…
Vezi articolul