Tudor Prisecaru a fost numit secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării. Doctor inginer cu specializarea Cazane de abur, Prisecaru este președintele Senatului Universității Politehnica București și un apropiat al rectorului Mihnea Costoiu

2.702 vizualizări
Foto: Angelo Brezoianu/Agerpres Foto
Președintele Senatului Universității Politehnica a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, prin decizie a premierului, publicată în Monitorul Oficial. Tudor Prisecaru este doctor inginer în științe tehnice, specializarea Cazane de abur și a absolvit Universitatea Politehnica București, Facultatea de Inginerie Mecanică, Secția Mașini Termice.  

Tudor Prisecaru a mai fost secretar de stat pentru Cercetare, în perioada în care actualul rector al Universității Politehnica București, Mihnea Costoiu, era ministru delegat pentru Cercetare. Cunoscut ca apropiat al lui Costoiu, Prisecaru a fost decan la Mecanică și Mecatronică, este doctor inginer cu specializarea Cazane de abur, Teoria arderii.

În iunie 2020, Ecaterina Andronescu a pierdut funcția de președinte al Senatului UPB, pe care o ocupase din 2012. Tudor Prisecaru a câștigat atunci poziția de președinte al Senatului UPB pentru mandatul 2020-2024 (detalii aici).

Trei secretari de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării au fost numiți azi, iar deciziile au fost publicate deja în Monitorul Oficial: Tudor Prisecaru, Andrei Alexandru și Bogdan-Mihai Dumea.

Tudor Prisecaru a deținut în 2016 funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică, specializarea sa este Cazane și Abur, de la Universitatea Politehnica București, Facultatea de Inginerie Mecanică, Secția Mașini Termice.

A absolvit în 1982 Facultatea de Inginerie Mecanică a Universității Politehnica București, a fost șef de echipă reparații la Combinatul Siderurgic Călărași, apoi inginer stagiar la Combinatul Siderurgic Galați, iar în 1990 a obținut titlul de doctor în științe inginerești cu specializarea Cazane de abur și Teoria arderii. A devenit asistent universitar în același an, iar 6 ani mai târziu era șef de lucrări la Catedra Echipament Termomecanic Clasic și Nuclear.

Printre lucrările tehnice la care este cosemnatar se numără și “Cazane si turbine”, de la Editura MATRIX ROM, potrivit HotNews.ro.

În 2015, din poziția de secretar de stat, Tudor Prisecaru propunea, pe modelul inițiat de Ecaterina Andronescu, organizarea UEFISCDI sub forma “a două agenții distincte”, una care să finanțeze programele de cercetare fundamentală, cealaltă să finanțeze programele de cercetare aplicativă. Contactat la acea vreme de HotNews.ro, Tudor Prisecaru a declarat ca reorganizarea unei instituții nu înseamnă desființarea formei inițiale: “nu aveți proprietatea termenilor limbii române, dacă spuneți că reorganizarea în două instituții înseamnă desființare”.

Redăm mai jos din CV-ul său:

În 1982 a absolvit Universitatea Politehnica București, Facultatea de Inginerie Mecanică, Secția Mașini Termice; a fost șef de promoție și și-a luat examenul de diplomă cu nota 10, potrivit CV-ului său.

În 1991 a obținut titlul de Doctor inginer în științe tehnice, specializarea Cazane de abur. În același an obține specializări la MAN-GHH AG, Oberhausen, EVT GmbH, “Stutgart”, Mannesmann-Lentjes AG, Dusseldorf, Germania.

1994 (iunie – iulie) – Specializare la Technische Hochschule Darmstadt.

Lucrări științifice: “În această categorie se încadrează teza de doctorat cu titlul ‘Optimizarea din punct de vedere general economic a ansamblului parametrilor funcționali și constructivi ai focarelor cazanelor’, susținută public în anul 1990 sub conducerea Prof.ing. Mircea Postelnicescu, confirmată în anul 1991, precum și un număr de 36 articole publicate sau în curs de publicare în reviste de specialitate (cu ‘referenți’), 9 articole publicate în volumele unor congrese și simpozioane, dintre care două în străinătate, iar unul cu participare internațională, 41 de contracte de cercetare științifică, dintre care la 20 în calitate de responsabil. Pe lângă articolele publicate și comunicate a mai susținut un număr de alte 24 comunicări științifice”, se arată în CV.

Lucrari tehnice:

 • “Cazane și turbine”, Mihaescu L., Prisecaru T., Oprea I., Editura MATRIX ROM, București, 1999, ISBN 973-685-036-6, 168 p.;
 • “Generatoare de abur”, Vol. I, Îndrumar de laborator. Pisa I., Neaga C., Mihaescu L., Prisecaru T., Editura U.P.B., 1994, 187 p.

Funcții didactice și locuri de muncă:
1982 – 1984: Combinatul Siderurgic Călărași – inginer stagiar;
1984 – 1985: Asistent stagiar la Universitatea Politehnica București, Fac. Inginerie Mecanică, Catedra de Cazane de abur și turbine cu abur și cu gaze;
1985 – 1991: Asistent la aceeași catedră;
1991 – 1996: Sef lucrări la aceeași catedră;

Cursuri predate:

 • Fac. Inginerie Mecanică: “Probleme speciale de generatoare de abur”, “Programarea și utilizarea calculatoarelor”, “Tensiuni termoelastice în instalații termice”, “Metode numerice în procese termice”, “Dampferzeugern und Wa rmeaustauschern”, “Generatoare de abur”,” Generatoare de abur pentru instalații energetice clasice și nucleare”, “Analiza numerică a proceselor termice”
 • Fac. Energetică: “Cazane de abur”, “Instalații de ardere”

Tudor Prisecaru a condus 58 de proiecte de Diplomă și “a contribuit la crearea Laboratorului de Modelare și Simulare a Proceselor Termice pe care l-a dotat cu 12 calculatoare personale”, potrivit CV-ului.

Activitate tehnica:

 • “În anul 1996 a primit Premiul AGIR pentru contribuții la realizarea unei instalații de ardere a păcurii cu NOx redus care echipează în prezent generatoarele de abur de 420 t/h din cadrul FE Pitesti.
 • În anii 1996-1997 a participat la realizarea cazanului recuperator pentru ciclul mixt cu o turbină cu gaze aeroderivativă, aflat în prezent în dotarea CET Botoșani.
 • În anul 2000 a participat la modernizarea focarului pilot de 2 MWt din cadrul Catedrei de Echipament Termomecanic Clasic și Nuclear, cu un schimbător de căldură nou cu tuburi termice.
 • În anul 2000 a participat la realizarea unui cazan industrial funcționând cu ulei diatermic de 0.5 Gcal/h.
 • Începând din anul 1998 a fost solicitat ca expert în analize de avarii.
 • Începând din anul 1999 face parte din Comitetul de certificare științifică al lucrărilor elaborate din cadrul ICEMENERG SA București și ICPET SA București”, se arată în CV.


2 comments
 1. Domnul Doctor inginer Prosecaru nu stie sa rezolve o fractie simpla – e rusinea facultatii Politehnica din Bucuresti. Vai mama ei de educatie romaneasca:
  “Teoria primarului Precup că două treimi din 15 înseamnă 9,99 este susținută și de președintele Senatului Universității Politehnice București, Tudor Prisecaru, doctor în Cazane cu Aburi, care a fost numit recent secretar de stat în Ministerul Cercetării.”

  https://www.g4media.ro/buletin-de-bucuresti-justitia-invalideaza-teoria-primarului-din-mogosoaia-care-a-rescris-matematica-pentru-a-avea-majoritatea-calificata-in-consiliul-local-doua-treimi-din-15-fac-10.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani pot beneficia de suport psiho-emoțional și de siguranță în mediul online, potrivit unui proiect adoptat de Guvern, printr-o Ordonanță de Urgență. Condițiile pentru copii și părinți

Copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani pot beneficia de suport psiho-emoțional și de siguranță în mediul online, potrivit unei Ordonanțe de Urgență, ce a fost astăzi adoptată…
Vezi articolul

În martie, 750 de școli cu risc crescut de abandon vor primi granturi de până la 200.000 euro prin programul ministerului educației, finanțat din PNRR / Cîmpeanu: “Școlile cu cel mai ridicat grad de vulnerabilitate vor semna primele contracte / Nu performanța e problema, ci echitatea în educație”

La dezbaterea de la Cotroceni, “Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile”, ministrul educației a răspuns unei întrebări despre ce va face ministerul educației ca și în mediul…
Vezi articolul

Profesorii sunt obligați să anunțe conducerea școlii dacă au COVID, iar școala va informa DSP. După ancheta epidemiologică se va putea lua chiar decizia trecerii tuturor elevilor școlii în online, potrivit noilor reguli

Noul ordin comun prevede reguli noi și pentru cadrele didactice. Profesorii sunt acum obligați să anunțe directorul școlii sau consiliul de administrație dacă au COVID-19 sau s-au infectat cu SARS-CoV-2,…
Vezi articolul