Grădinițele nu primesc aviz DSP pentru vacanță dacă adună copii din mai multe grupe, dar centrele primăriei și after school-urile funcționează cu grupe amestecate. DSP București: La grădinițe, în vacanță nu este permisă schimbarea componenței grupelor

Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Grădinițele de stat din București nu au voie să îi primească pe copii, în vacanță, decât în componența grupelor stabilită din timpul anului școlar. Regula a fost confirmată pentru Edupedu.ro de Direcția de Sănătate Publică (DSP) a Capitalei, după ce mai mulți părinți ne-au semnalat că grădinițele copiilor nu au primit aviz de la instituție să funcționeze pe timpul vacanței, pentru că au vrut să unească grupe. Paradoxal, DSP permite în același timp funcționarea centrelor primăriei și a after school-urilor, care unesc copii indiferent de grădinița și școala de proveniență.

Directorii de grădinițe au vrut să unească sub supravegherea unei educatoare, în vacanță, grupe unde doar 2, 3 sau 4 părinți au optat ca cei mici să vină și în vacanță. Răspunsul Direcției de Sănătate Publică București? Aviz negativ la cererea de deschidere.

Paradoxal, regula nu se respectă când vine vorba despre centrele primăriei sau de after school-uri private. Primarul Nicușor Dan a anunțat în urmă cu o săptămână că Primăria Bucureștiului a deschis 5 centre pentru 1.200 de elevi, indiferent de unitatea de învățământ din care provin.

Edupedu.ro a întrebat DSP București, într-o solicitare oficială, de ce Direcția nu dă aviz grădinițelor pentru deschiderea pe durata vacanței cu permiterea amestecării grupelor și de ce este de acord cu funcționarea centrelor Primăriei Municipiului București (PMB) care amestecă automat copii de oriunde?

Răspunsul DSP București: “Conform adresei transmise către instituția noastră de Primăria Municipiului București, centrele deschise de autoritatea publica locală vor funcționa, în perioada 12-23 Aprilie, cu scopul de a oferi o alternativa de petrecere a timpului liber al copiilor (clasele 0-IV) prin acțiuni de dezvoltare a creativității cu ajutorul muzicii, actoriei, miscarii scenice etc. În spațiile în care se vor desfășura aceste activități, vor fi respectate cu strictețe normele de igienă, curățenie, dezinfecție, precum și a tuturor regulilor de protecție individuală (ex. PURTAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE)”.

Cine minte: DSP București sau Primăria Municipiului București?

În timp ce DSP București spune în răspunsul trimis Edupedu.ro că la centrele Primăriei Capitalei nu vor veni copii de grădiniță, anunțul oficial de pe site-ul Primăriei Municipiului București precizează următoarele:

FOTO Comunicatul Primăriei București / Sursa: pmb.ro
Foto: pmb.ro

Precizăm că la clasa pregătitoare (numită “clasa 0” în răspunsul DSP București pentru Edupedu.ro) se înscriu copii cu vârsta de 6 ani. Conform legii educației, la vârsta de 4 ani copiii merg la grădiniță.

Răspunsul integral al Direcției de Sănătate Publică (DSP) București, la solicitarea Edupedu.ro:

Având în vedere adresa Ministerului Sănătății – Direcția Generală Asistență Medicală, Medicină de Urgență și Programe de Sănătate Publică precum și prevederile Ordinului nr. 3558/21.03.2021 pentru modificarea și completarea Ordinului Ministrului Educației și Cercetării nr. 3125/2020, grădinițele pot funcționa pe perioada vacanței, în localitățile în care incidența este mai mare de 6 la 1000 de locuitori, până la carantinarea localității, în următoarele condiții:

Grădinițele pot funcționa pe perioada vacanței, în localitățile în care incidența este mai mică de 6 la 1000 de locuitori cu respectarea strictă a regulilor de igienă, curățenie și dezinfecție precum și a tuturor regulilor de protecție individuală stabilite prin Ordinul comun 3235/93 din 04.02.2021.

În localitățile carantinate nu este permisă funcționarea grădinițelor nici pe perioada vacanței.

Conform adresei transmise către instituția noastră de Primăria Municipiului București, centrele deschise de autoritatea publica locală vor funcționa, în perioada 12-23 Aprilie, cu scopul de a oferi o alternativa de petrecere a timpului liber al copiilor (clasele 0-IV) prin acțiuni de dezvoltare a creativității cu ajutorul muzicii, actoriei, miscarii scenice, etc.

În spațiile în care se vor desfășura aceste activități, vor fi respectate cu strictețe normele de igiena, curățenie, dezinfecție, precum și a tuturor regulilor de protecție individuală (ex. PURTAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE) stabilite prin ordinul comun 3253/93 din 4.02.2021, in vederea limitării transmiterii virusului SARS-CoV-2.

PMB a deschis 5 centre pentru 1.200 de copii din tot Bucureștiul

Amintim că Primăria Bucureștiului a deschis 5 centre pentru 1.200 de elevi, special pentru părinții care nu au cu cine lăsa copiii mai mici de 12 ani în perioada celor două săptămâni în plus de vacanță de primăvară, a anunțat primarul Nicușor Dan.

„Programul nostru se referă la aceste două săptămâni noi de vacanță de la 12-23 aprilie. Sunt părinți care nu au prevăzut asta și atunci încercăm să facem un efort pentru ei, este un program care se adresează fie familiilor monoparentale, în care singurul părinte lucrează la serviciu, nu acasă, fie familiilor biparentale, unde ambii părinți lucrează, niciunul din ei nu are muncă la domiciliu. Este vorba de cinci locații pentru 1.200 de copii, nu facem școală, e vorba de un afterschool cu grupe mici, unde să se poată păstra distanța socială. Vom merge pe criteriul primul venit, primul servit. La mijlocul săptămânii viitoare, când o să vedem numărul de cereri, o să vedem dacă trebuie să mai ajustăm cumva programul acesta”, a explicat Nicușor Dan la Digi24.

Părinții trebuie să aducă și o declarație pe propria răspundere că nu au cum să stea acasă cu copiii, fiind nevoiți să se deplaseze la muncă, de aceea au nevoie să îi lase pe parcursul zilei la afterschool-urile organizate de Primărie, a mai precizat Nicușor Dan.

Aceste locații sunt: Muzeul Copiilor (situat în sectorul 3, pe Bulevardul Decebal), hub-ul educațional Proedus de la AFI Cotroceni (la limita dintre sectoarele 5 și 6), Opera Comică pentru Copii (pe Calea Giulești, în sectorul 6), Sala Palatului (sectorul 1, un spațiu adiacent) și sediul Corului Național de Cameră Madrigal (în sectorul 4), se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Municipiului București (PMB).

Copiii primiți aici trebuie să aibă “vârsta cuprinsă între 4 și 12 ani”, potrivit Primăriei.

Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Exit mobile version