Grădinițele nu primesc aviz DSP pentru vacanță dacă adună copii din mai multe grupe, dar centrele primăriei și after school-urile funcționează cu grupe amestecate. DSP București: La grădinițe, în vacanță nu este permisă schimbarea componenței grupelor

18.191 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Grădinițele de stat din București nu au voie să îi primească pe copii, în vacanță, decât în componența grupelor stabilită din timpul anului școlar. Regula a fost confirmată pentru Edupedu.ro de Direcția de Sănătate Publică (DSP) a Capitalei, după ce mai mulți părinți ne-au semnalat că grădinițele copiilor nu au primit aviz de la instituție să funcționeze pe timpul vacanței, pentru că au vrut să unească grupe. Paradoxal, DSP permite în același timp funcționarea centrelor primăriei și a after school-urilor, care unesc copii indiferent de grădinița și școala de proveniență.

Directorii de grădinițe au vrut să unească sub supravegherea unei educatoare, în vacanță, grupe unde doar 2, 3 sau 4 părinți au optat ca cei mici să vină și în vacanță. Răspunsul Direcției de Sănătate Publică București? Aviz negativ la cererea de deschidere.

Paradoxal, regula nu se respectă când vine vorba despre centrele primăriei sau de after school-uri private. Primarul Nicușor Dan a anunțat în urmă cu o săptămână că Primăria Bucureștiului a deschis 5 centre pentru 1.200 de elevi, indiferent de unitatea de învățământ din care provin.

Edupedu.ro a întrebat DSP București, într-o solicitare oficială, de ce Direcția nu dă aviz grădinițelor pentru deschiderea pe durata vacanței cu permiterea amestecării grupelor și de ce este de acord cu funcționarea centrelor Primăriei Municipiului București (PMB) care amestecă automat copii de oriunde?

Răspunsul DSP București: “Conform adresei transmise către instituția noastră de Primăria Municipiului București, centrele deschise de autoritatea publica locală vor funcționa, în perioada 12-23 Aprilie, cu scopul de a oferi o alternativa de petrecere a timpului liber al copiilor (clasele 0-IV) prin acțiuni de dezvoltare a creativității cu ajutorul muzicii, actoriei, miscarii scenice etc. În spațiile în care se vor desfășura aceste activități, vor fi respectate cu strictețe normele de igienă, curățenie, dezinfecție, precum și a tuturor regulilor de protecție individuală (ex. PURTAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE)”.

Cine minte: DSP București sau Primăria Municipiului București?

În timp ce DSP București spune în răspunsul trimis Edupedu.ro că la centrele Primăriei Capitalei nu vor veni copii de grădiniță, anunțul oficial de pe site-ul Primăriei Municipiului București precizează următoarele:

 • “Primăria Municipiului București vine cu soluții pentru părinții care au copii cu vârsta cuprinsă între 4 și 12 ani şi care au dificultăți în a găsi supraveghere pentru cei mici în vacanță.”
 • “Cei cu vârsta de peste 5 ani vor purta obligatoriu mască.”
FOTO Comunicatul Primăriei București / Sursa: pmb.ro
Foto: pmb.ro

Precizăm că la clasa pregătitoare (numită “clasa 0” în răspunsul DSP București pentru Edupedu.ro) se înscriu copii cu vârsta de 6 ani. Conform legii educației, la vârsta de 4 ani copiii merg la grădiniță.

Răspunsul integral al Direcției de Sănătate Publică (DSP) București, la solicitarea Edupedu.ro:

Având în vedere adresa Ministerului Sănătății – Direcția Generală Asistență Medicală, Medicină de Urgență și Programe de Sănătate Publică precum și prevederile Ordinului nr. 3558/21.03.2021 pentru modificarea și completarea Ordinului Ministrului Educației și Cercetării nr. 3125/2020, grădinițele pot funcționa pe perioada vacanței, în localitățile în care incidența este mai mare de 6 la 1000 de locuitori, până la carantinarea localității, în următoarele condiții:

 • Asigurarea unei distanțe minime de 1 m între copii, cu un maxim de 15 copii într-o grupă;
 • Pe perioada vacanței nu este permisă schimbarea componenței grupelor de copii stabilite ințial;
 • Respectarea strictă a regulilor de igienă, curățenie, dezinfecție, precum și atuturor regulilor de protecție individuală stabilite prin Ordinul comun 3235/93 din 04.02.2021.

Grădinițele pot funcționa pe perioada vacanței, în localitățile în care incidența este mai mică de 6 la 1000 de locuitori cu respectarea strictă a regulilor de igienă, curățenie și dezinfecție precum și a tuturor regulilor de protecție individuală stabilite prin Ordinul comun 3235/93 din 04.02.2021.

În localitățile carantinate nu este permisă funcționarea grădinițelor nici pe perioada vacanței.

Conform adresei transmise către instituția noastră de Primăria Municipiului București, centrele deschise de autoritatea publica locală vor funcționa, în perioada 12-23 Aprilie, cu scopul de a oferi o alternativa de petrecere a timpului liber al copiilor (clasele 0-IV) prin acțiuni de dezvoltare a creativității cu ajutorul muzicii, actoriei, miscarii scenice, etc.

În spațiile în care se vor desfășura aceste activități, vor fi respectate cu strictețe normele de igiena, curățenie, dezinfecție, precum și a tuturor regulilor de protecție individuală (ex. PURTAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE) stabilite prin ordinul comun 3253/93 din 4.02.2021, in vederea limitării transmiterii virusului SARS-CoV-2.

PMB a deschis 5 centre pentru 1.200 de copii din tot Bucureștiul

Amintim că Primăria Bucureștiului a deschis 5 centre pentru 1.200 de elevi, special pentru părinții care nu au cu cine lăsa copiii mai mici de 12 ani în perioada celor două săptămâni în plus de vacanță de primăvară, a anunțat primarul Nicușor Dan.

„Programul nostru se referă la aceste două săptămâni noi de vacanță de la 12-23 aprilie. Sunt părinți care nu au prevăzut asta și atunci încercăm să facem un efort pentru ei, este un program care se adresează fie familiilor monoparentale, în care singurul părinte lucrează la serviciu, nu acasă, fie familiilor biparentale, unde ambii părinți lucrează, niciunul din ei nu are muncă la domiciliu. Este vorba de cinci locații pentru 1.200 de copii, nu facem școală, e vorba de un afterschool cu grupe mici, unde să se poată păstra distanța socială. Vom merge pe criteriul primul venit, primul servit. La mijlocul săptămânii viitoare, când o să vedem numărul de cereri, o să vedem dacă trebuie să mai ajustăm cumva programul acesta”, a explicat Nicușor Dan la Digi24.

Părinții trebuie să aducă și o declarație pe propria răspundere că nu au cum să stea acasă cu copiii, fiind nevoiți să se deplaseze la muncă, de aceea au nevoie să îi lase pe parcursul zilei la afterschool-urile organizate de Primărie, a mai precizat Nicușor Dan.

Aceste locații sunt: Muzeul Copiilor (situat în sectorul 3, pe Bulevardul Decebal), hub-ul educațional Proedus de la AFI Cotroceni (la limita dintre sectoarele 5 și 6), Opera Comică pentru Copii (pe Calea Giulești, în sectorul 6), Sala Palatului (sectorul 1, un spațiu adiacent) și sediul Corului Național de Cameră Madrigal (în sectorul 4), se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Municipiului București (PMB).

Copiii primiți aici trebuie să aibă “vârsta cuprinsă între 4 și 12 ani”, potrivit Primăriei.

Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea


4 comments
 1. Oameni buni ceva nu înțelegeți…..nu ne obliga sa stam în concediu de odihna în aceasta perioada….ci NE OBLIGA sa venim.
  Draga Alexandru, tare mult as fi vrut sa stau în acel “concediu forțat ” cum zici, dar …Eu, nu am dreptul sa imi iau măcar 5 zile de Co in aceasta “vacanță ” . Venim forțat, ne au anunțat direct si atât. Gradinita functioneaza, fără sa putem cere explicații sau altceva. Gradinitele sunt deschise, cel puțin înBuc….iar faza ” cu avizul Dsp” e vrăjeală….aveau oricum aviz dsp din moment ce funcționau, deci nu era vb de aceasta condiție,era vb de directorii care deschid sau nu….”sa -si tina locul cald”.

 2. Mi se pare absurd să nu primești aviz daca unești grupele. De ce sa plătească bani in plus părinții pe afterschool când pot sa ii duca la aceeași grădinița. Din moment ce se știe despre copil la o grădiniță de ce sa parcurgi jumate din oraș să îl duci in alta parte. Acum părinții și acel CN al părinților nu ia atitudine,? Ce face acum doarme. Sau ia atitudine numai când le convine lor . Sau când se iau după elevi să nu facă carte

 3. Educatorii și învățătorii, ca să nu stea în concediul forțat în care ministrul Câmpeanu i-a trimis, cauta portițe prin care ar putea fi plătiți ca fiind în activitate.
  Și mai mult încurca lucrurile
  Sa ii lase în pace pe părinți sa ii ducă pe copiii lor la centrele Primăriilor și sa ii înjure pe aceia

  1. Eu, ca profesor nu am putut. Ni s a pus pumnul in gura: concediu sau elevi cu prezenta fizica. Pai de unde prezenta fizica daca au vacanta???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Aproximativ 200 de elevi ucraineni refugiați participă la cursuri ca audienți în școli din județul Arad / „Am înființat și nouă grupe de studiu a limbii române pentru circa 120 de elevi” – șeful inspectoratului școlar

Aproximativ 200 de copii ai refugiaţilor ucraineni participă ca „audienţi” la cursuri în şcoli şi grădiniţe din judeţul Arad, iar pentru jumătate dintre ei sunt organizate şi cursuri de limba…
Vezi articolul

Formarea a 100.000 de profesori în pedagogie digitală, prin PNRR – apel lansat în consultare publică. Cel puțin jumătate dintre ei ar trebui să facă resurse educaționale care vor fi publicate pe o platformă. Formarea cu 85 de ore de curs/practică și materialele trebuie să fie gata până în septembrie 2025

Apelul PNRR pentru formarea a 100.000 de profesori în pedagogie digitală, de 80 de milioane de euro, a fost pus în consultare publică de Ministerul Educației. Cel puțin 50.000 de…
Vezi articolul
Costul cu educația pentru un copil

UPDATE Proiectul de lege care ar obliga angajatorii să dea liber angajaților cu copii în caz de închidere a școlilor, amânat o săptămână. Firmele ar fi obligate să plătească zilele libere din fondurile proprii – impact major în economie

UPDATE 2: Proiectul a fost retrimis la Comisia de Muncă din Camera Deputaților, care va avea ședința după plenul Camerei, ceea ce înseamnă că minimum o săptămână nu va intra…
Vezi articolul