GRAFIC Pandemia adâncește criza natalității: românii n-au făcut mai mulți copii cât au stat închiși în case, în primele luni de pandemie, arată datele INS. La fel s-a întâmplat în Franța, Italia sau Spania. Specialist în demografie: De fapt unora le este greu să stea împreună tot timpul

Foto: Pexels.com

Începutul perioadei de lockdown dur din primăvara anului trecut a fost singurul moment asociat unei creșteri a natalității, în pofida așteptărilor că retragerea oamenilor în case, din cauza pandemiei, urma să pună capăt, cel puțin pentru un timp, scăderii continue a numărului de copii din România. Ultimele date statistice arată că, după acea perioadă de început de carantină națională, a scăzut din nou numărul copiilor concepuți în perioada de tranziție către relaxarea din vară, într-o perioadă în care natalitatea atinge record-negativ după record-negativ.

Astfel, datele statistice aferente lunilor ianuarie și februarie 2021 indică o scădere a numărului de nașteri, atât față de luna precedentă, cât și față de aceeași lună a anului anterior, aceasta însemnând o scădere a numărului de copii concepuți cu nouă luni înainte. Evoluția se face simțită după ce luna decembrie 2020, adică luna când s-au născut copiii concepuți în prima lună de lockdown, a fost marcată de o creștere ușoară a numărului de nașteri, atât față de luna anterioară, cât și față de luna decembrie 2019.

Astfel:

Evoluția vine pe fondul unei scăderi constante a numărului de copii, fenomen ce persistă dinaintea pandemiei

Situația din România nu este singulară. Financial Times nota, acum o lună, că fenomenul scăderii natalității se face simțit în multe alte țări, la 9 luni după decizia intrării în lockdown din țări afectate grav de pandemie, precum Franța, Italia sau Spania. Astfel:

O țară unde numărul nașterilor a crescut – foarte puțin, potrivit datelor preliminare – este Germania, după cum a semnalat separat aceeași publicație. Aici, numărul nașterilor a crescut cu 0,8% în decembrie și ianuarie

FT o citează pe Anne Solaz, reprezentantă a Institutului Francez de Studii Demografice, potrivit căreia “există multe fantezii, cum că, atunci când stau acasă, cuplurile vor concepe mai mulți copii. E o viziune mai degrabă idilică (…) De fapt, unora le este greu să stea împreună tot timpul”, alți reprezentanți ai aceluiași institut invocând “angoasa” și “climatul fricii” asociate pandemiei. Aceeași sursă cita Istat, institutul de statistică din Italia, care asocia scăderea numărului de nașteri cu scăderea numărului de căsătorii (cu peste 50% în primele luni ale anului trecut).

În ceea ce-l privește, Institutul de Statistică din România notează, în comunicatul său de azi, despre o creștere a numărului de decese, o scădere a numărului căsătoriilor, dar și o creștere a numărului de divorțuri față de februarie 2020:

Foto: pexels.com

Exit mobile version